Jandia…

Vi längtade att få komma bort till lite värme – Fuerteventura lockade oss denna gång!
….Och visst fick vi en väldigt skön vecka där; sol, bad, promenader och välbehövlig avkoppling i ett varmt och härligt Jandia! (23-29 grader och 22-23 i det turkosa havsvattnet!)

Bodde i Jandia (hotell Palmgarden) med ett par minuters gångväg till dessa härliga sanddyner.


Jandias finkorniga vita sandstränder är underbara!

Men vill du uppleva lite varmare havsvatten kan man ta lokalbussen (avgår från huvudgatan i Jandias turistområde) till Esquinzo. Där ligger ett sandbanksområde med laguner och varmare vatten, ”Playa de Sotavento” är namnet.


Morro Jable…
Från Jandia är det bara 15 min vacker promenadväg till denna lokala lilla fiskeby.
Där kan man äta färsk fisk/skaldjur på någon av de havsnära små tavernorna.

Morro Jable är den by med vita hus som syns i bakgrunden på fotot nedan.

Blåsten…
Vi hade hört att det blåser mycket på denna ö. Visst gjorde det, men inte så att vi led, kunde vistas på stranden varje dag utan några som helst ”sandstormar”. Men insåg att vi än en gång valt rätt by att bo i, vi bilade runt hela ön och tyckte efter det att Jandia var absolut den trevligaste orten här. (Såg en del andra platser där det bara var ett stort trist uppbyggt hotellområde som var utslängt mitt i lavalandskapet utan närheten till havet ens, där hade inte vi velat bo…..)


Med hyrbil åkte vi runt på ön….


Byn Betancuria….
har en gång varit huvudstad på Fuerteventura. Denna idylliskt
belägna lilla by var mycket söt – och kändes genuin! (Inga turisthotell eller dyl här!)


I den pittoreska lilla byn strosade vi runt en stund, slog oss sedan ned på ett gulligt litet cafe, som låg inramat av grönska och blomster!


El Cotillo Beach…vacker öde strand!

Det ska finnas över 150 sandstränder på Fuerteventura.…med sand som blåst in från Sahara.

På vägen mot Corralejo (ca 20 min innan) hittade vi denna vackra, ”näst intill” folktomma stranden El Cotillo! Att hitta en så öde men fin strand här var överraskande! Stranden består av flera små sköna laguner med kritvit sand och kristallklart turkost vatten. Här blåser det heller inte lika mycket som på andra ställen – vikarna skyddas av de kolsvarta lavastenarna. En liten bar hittar du här, men inga solstolar, så mysigt! Här måste det vara härligt att bada även för de små!

Fiskebyn El Cotillo…
var verkligen också värt ett besök! Mycket pittoresk liten by!


Corralejo…
på öns norra del var också en trevlig stad med många små utetavernor,
en hel del shoppingmöjligheter – och en liten strand mitt i stan.

Vi återvände till denna stad och bodde här en vecka 2015,
här direktlänk till mitt inlägg om Fuerteventura 2015!

Den dagen vi besökte Corralejo blåste det väldigt mycket, särskilt vid de vackra enorma ökenliknande sanddynerna Dunas (Sahara bara 10 mil bort härifrån) Men idealiskt för alla vindsurfare förstås!!! Kanske inte så konstigt att VM i vindsurfing hålls på Fuerteventura varje år.

Dykning…
Man kan även dyka från tre olika platser på ön. I Corralejo på norra spetsen, är det ganska grunt och ofta mycket strömt. I Jandia handlar det om dykning till ett enda sandrev. Den bästa och mest varierade dykningen ska finnas vid Caleta de Fuste. Sikten är för det mesta utmärkt, upp till 30 meter eller mer, vattentemperaturen varierar från 17-18 grader vintertid, till 22-23 grader under sommaren.


Det enda vi var lite missnöjda med i Jandia var maten, men efter ett par dagar hamnade vi på kvarterskrogen ”Don Pedro” som var en ganska oansenlig men trevlig liten bykrog som låg i en gränd nära hotellet.
Nattlivet var väldigt lugnt men det fanns en jättetrevlig pub Oasis på huvudgatan i Jandia, där kunde man slinka in och lyssna på bra musik (mycket 50- och 60-talsmusik som vi uppskattar), även liveband vissa dagar.