Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Bosablomstergränd6sept19.jpg
Foto: underbar ”blommig” gränd i staden Bosa

Lu Bagnu – privat lägenhet…

Vi stannade på denna vackra ö i 2 veckor!
Vårt första stopp var Lu Bagnu (utanför Castelsardo) där vi hyrde en privat lägenhet med havsutsikt. Så mysigt och rogivande att bo på detta sätt! 

1:a veckan här hade vi hyrbil, vilket jag verkligen vill rekommendera om ni ska besöka Sardinien. Bra vägar överallt där vi åkte, och det var förvånansvärt lite trafik, fastän vi var där i juli! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SardbalkBagnu1252019.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Solnedgång.jpg


Castelsardo…
är en mysig liten by med en medeltidsborg på toppen. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Castelsardomuren2019.jpg
Charmigaste gränderna uppe vid borgen…
Åk upp dit och flanera runt i de små gränderna i denna charmiga gamla stadsdel. Där uppe låg flera mysiga tavernor och cafeer (som vi tyvärr ej hittade i den moderna stadsdelen). Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Sardgränd2019.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SardcafeCastelsardo2017.jpg

Men en restaurang i den moderna stadsdelen vill jag verkligen rekommendera!
Den låg högt upp på berget (mitt emot borgen) och heter La Rocca! http://www.resekoll.se/2007/06/28/rocca%E2%80%99ia-ristorante-pizzeria-castelsardo-sardinien/ ….boka bord för detta ställe var populärt!

Där fick vi en superb måltid, som intogs på deras uteterass så vi kunde samtidigt njuta av denna sköna utsikt över Castelsardo (foto nedan).

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SardCefaluborgen135p2019SISTSIST.jpg

 

Stintino…
Vi tog bilen till Stintino med den näst intill världsberömda James Bond-stranden ”la Pelosa”. Har nog aldrig tidigare sett SÅ turkost vatten som där!
(Just här var det otroligt svårt att hitta parkering, många turister som vill uppleva denna vackra och kända strand, så hit bör man ej åka en helg!) 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020BPelosasist2019.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Pelosaparmindrfolk2019.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Pelosamycketfolk2019.jpg

Tyvärr otroligt mycket folk som badade här (särskilt vid den lilla sandstranden) att det förtog den positiva effekten lite. Men det var ändå häftigt att se – och naturligtvis ville även vi svalka oss med ett dopp i detta knallturkosa läckra havsvatten! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Pelosa031b6sept2019bäst.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Pelosastenarna6sept19.jpg
Foto: Betydligt mindre folk här vid stenarna, men lika ljuvligt vatten
– och sköna sandbotten!


Underbara sandstränder på nordvästkusten… Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Strandparasoller2019.jpg

Vi bilade runt nordvästkusten med sina milslånga underbara sandstränder – och här var det inte alls mycket folk som synes, fastän det var i juli.

Foton nedan: näst intill folktomt
Valledoria! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020halvöstrand2019.jpg
Bra stränder förutom Valledoria (1,4 mil sandstrand) var Badesi, Platamona beach – ja det finns mängder med läckra sandstränder här!

Vi tog också en tur till det vackra området vid Costa Paradiso, där stränderna omges av terracottafärgade stenformationer Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020CostaStrand2019.jpg

Ååh – detta ljuvliga vatten……..Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020VattenbästSardinien-052.jpg

Södra Sardinien hann vi inte med denna gång. Men befinner ni er där ska stranden Chia vara fantastisk! Det är en liten vacker oas som ligger ca 5 mil söder om huvudstaden Cagliari – äventyrliga vita sandstränder, kristallklart hav, klippor och ett rikt djurliv som bl.a. omfattar flamingos. Har man tur kan man även få se delfiner som brukar hålla till här!

Santa Teresa
Såg många pittoreska små byar (där vår favorit blev Santa Teresa, se foton nedan) och den nordöstra delen med skärgården vid Smeralda nationalpark!Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SantaTeresaKenth2019.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Sardbarconti500p.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Husetrosa2019.jpg

Färja från Santa Teresa till Korsikas läckraste stad Bonifacio!
Du kan även ta färjan härifrån till den närliggande vackra ön Korsika, du hamnar då i den mest omtalade staden på Korsika – Bonifacio!
Färjetabell: https://ssl.directferries.com/ferry/secure/multi_price_detail.aspx?stdc=DF10SE&grid=0&rfid=192&psgr=1&curr=2&retn=True

Bonifacio ligger på klippor med en fjord som klyver staden i två delar, en vy som från en sagobok! Vi besökte denna underbara stad under vår senaste resa på Korsika (juni 2014) – se hela inlägget HÄR
1:a gången (juni 2011) – vi var på Korsika bodde vi i den söta staden Ile Rousse, även det en jättemysig resa med barn och barnbarn! Hela inlägget HÄR 

Porto Cervo…
Det exklusiva rikemansreservatet Porto Cervo stannade vi till i för att vi hört talas om detta, men vi tyckte staden kändes väldigt ”konstruerad”, inte så charmig som andra orter på Sardinien. Men den lilla privata hamnen var ju häftig att se, med en del fina lyxyachter.

 

Alghero…
Andra veckan bodde vi i Alghero, 5 minuters gångväg från den fina gamla stan. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SardAlgherohamn500p.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SardAlghuppför2019.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020AlgbåtarSardinien-294.jpg

Efter att ha varit på landsbygden första veckan upplevde vi först Alghero som lite stort med FÖR mycket turister men det var trevligt att uppleva denna stad också, speciellt gamla stan! Åkte buss en hel del vilket också var OK – fastän man kunde aldrig lita på tidtabellen, de kom och gick ungefär som de tyckte.

Stränder Alghero…
– Stadsstranden
börjar efter gamla stan. Följ denna strand längre bort, förbi alla hotell, så kommer ni till Maria Pia-stranden. Det är den finaste delen av denna strand. Inte heller lika mycket folk där, som i de centrala delarna.
– Utanför Alghero är de närmaste stränderna Spiaggia Bombarde och Lazzaretto.
Lokalbussar mot stränderna Maria Pia och Le Bombarde går var 30:e minut.
Båda dessa är mycket populära, men lite mindre än Algheros strand.
– I nästa bukt ligger Spiaggia Mugoni som är en lång och väldigt fin strand, med 2 strandbarer. Det enklaste är att ta sig hit med hyrbil, vespa eller buss.

Åker ni till Spiaggia Mugoni för att bada, har ni även nära till kalkstensgrottorna Di Nettuno som ligger i Capo Cassia. 656 trappsteg utmed den branta klippväggen ger både motion och möjlighet att ta vykortsvackra bilder på denna sköna miljö!
Längre ner ligger grottan Neptunus som man får lägga en slant för att gå in och beskåda. Här nere lägger även turistbåtarna från Alghero till för att lämna och hämta sällskap från grottvandringen.

Restaurangtips…
Vi tyckte inte vi hittade de bästa restaurangerna i Alghero – hamnade på en del turistfällor tyvärr! Vill därför tipsa er om några restauranger som ska vara BRA!

Utsökt mat och fin utsikt på samma ställe är inte så vanligt!
…Men på Osterie Macciavello, (Bastioni Marco Polo, 57) får du det! Detta ska vara en av de allra bästa restaurangerna i Alghero så här måste du förboka i tid!
…En annan restaurang som ska vara riktigt bra (rankad som nr 4 i Alghero) är Trattoria Pizzeria Dona Isabel (via mazzini 59). Ser inte mycket ut på utsidan, inga bord och stolar utanför. Insidan är ljus och trevlig, med mycket vänlig och serviceminded personal. Här serveras vällagad närproducerad mat samt många olika pizzor.
…Trattoria Cavour (Via Cavour, 110) har inte så många sittplatser utomhus, kanske därför de stora turisthorderna inte hittar hit. Cavour är en superb liten restaurang inne i en gränd, som erbjuder jättegod traditionell mat – i en familjeägd restaurang. Bokning i förväg rekommenderas även här!
…Casablanca hittar du på torget bakom Cavour. De serverar klassisk italiensk mat. Även denna är väldigt populär! Men om man vill vänta kan man slå sig ned på baren bredvid så hämtar de dig när ditt bord är ledigt.
…Kings restaurant (Bastioni Marco Polo 5, rankad
som nr 1) Är känd för sin fantastiskt goda mat, perfekta service och mysiga atmosfär. Prova t ex spaghetti med hummer.


Bosa…

Besökte också den söta lilla staden Bosa, dit vi åkte buss på den vackra kustvägen söderut från Alghero. Bosa ligger ca 4 mil från Alghero. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SardfinahusBosa2019.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SardBosabro500p.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SardBosautsikt2019.jpg

Åt väldigt god mat i Bosa vilket vi inte alltid gjorde på Sardinien – vilket kan låta konstigt när man befinner sig i Italien men så upplevde vi det tyvärr. I storstäderna var det också betydligt dyrare än på landet.

Sista veckan i Alghero tillbringade vi med Synnöve och Tuwe och det blev fler trevliga och goda matstunder på vår altan istället för att gå på restauranger. Också roligt att besöka fräscha mataffärer och välja och vraka bland alla läckra italienska delikatesser och goda viner som sedan avnjöts på vår enkla – men charmiga – altan.

Boende…
Bra sidor om du letar lägenheter eller hus att hyra på ön:
www.interhome.se
http://www.Homelidays.com
http://www.exploresardinia.it/

Casa Vacabze Cay (Via Gaudi 8) har ljusa och fräscha lägenheter i närheten av stranden Maria Pia, en lägenhet för 2 personer kostar ca 6.000 SEK/vecka.
www.apartmentscau.com

Hotel San Francesco (Via Ambrogio Machin 2) är ett romantiskt hotell som ligger i ett fd gammalt kloster mitt i Algheros gamla stad. Rummen är spartanska, och har tydligen ganska hårda sängar – men funktionella!
Ett dubbelrum här kostar ca 900 SEK/natt. www.sanfrancescohotel.com

Bra sida om transporter på hela Sardinien:
http://www.gosardinia.com/transport.htm

Slutomdöme Sardinien
Vacker grön ö med fin natur, mysiga byar och ljuvliga sandstränder, kristallklart vatten. Hyr bil för att uppleva det bästa på ön! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Sardbergmansolar2017.jpg