Foton: Playa Papagoya (vackert naturområde – och helt oexploaterat!)

Vi bodde i Playa Blanca….
Lanzarote valde vi att åka till denna gång, en av Kanariöarna som vi aldrig tidigare besökt! Härligt att fly hit från novembermörkret i Sverige, och få njuta av ca 20-25 grader i luften och 20 i vattnet.
Vi valde att bo i den mer stillsamma orten Playa Blanca, som tidigare var en liten fiskeort. Playa Blanca ligger nära öns sydspets med utsikt över grannön Fuerteventura.


I den lilla orten finns flera stränder utmed strandpromenaden.

Underbara helt oexploaterade stränder nära Playa Blanca!

Lanzarotes allra finaste stränder – de berömda naturreservatsklassade Papagayostränderna – är belägna bara några kilometer bort.

Fantastiskt att man på en Kanarieö kan hitta så välbevarade
naturliga stränder! (helt befriade från hotell eller andra byggnader)

Playa Papagayo är mest känd av de fem finkorniga sandstränderna,
den intilliggande Playa del Pozo är lite mindre men också väldigt fin.

Dessa vackra stränder når man enklast med cykel, taxi, buss, badbåt eller egen bil. (Men det var ganska dyrt att parkera bilen här!!)
….Vi promenerade till detta naturområde, det tog en timme från vårt hotell.
Trevlig promenad, och en del sevärt på vägen!

Fina hus och en mysig båthamn passerade vi…
Men det var tur att vi tog den promenaden – annars hade vi inte hittat den nya exklusiva båthamnen Rubicon Marina. Här intill vattnet ligger några få men väldigt bra och mysiga restauranger som serverade gourmetmat, även caféer, barer och några butiker.

Längs Playa Blancas strandpromenad
finns det betydligt fler restauranger som serverar både spanska och internationella maträtter, men vi tyckte ändå att vi åt den bästa maten på restaurangerna vid Rubicon Marina. Mysigt (och lugnt!) att sitta där vid båthamnen!

Att göra…..
Med hyrbil åkte vi runt ön och upplevde detta märkliga och mäktiga svarta lavalandskap!
Foto: En snygging……….


Nationalparken Timanfaya

Verkligen helt annorlunda landskap här, intressant att se denna miljö!
…..En kort ridtur på dromedarer ägnade vi oss också åt, men förstår att barn
nog kan uppskatta detta desto mer!
…..Vana vandrare kan uppleva bergen till fots.

Trevlig marknad i Tequise
En tur till marknaden i Tequise kan jag också rekommendera! Det var en stor marknad med ett väldigt bra lokalt utbud, skön atmosfär och trevligt med musikanter och lokala artister. Fanns många små mysiga uteserveringar även i denna by.

Grotta med vita kräftor!
I grottan Jameos del Agua kan man se kräftor som är vita… Där ligger också en konserthall och en fin lummig park med mycket blommor. (Hörde att denna plats
ursprungligen byggdes åt Omar Shariff.)

Konstnären Cesar Manriques

Ett besök i César Manriques bostad är också ett måste. Konstnären har påverkat det mesta vad gäller Lanzarotes arkitektur.
Han bidrog även till en lag som gör att byggnaderna får vara max fyra våningar och endast vitmålade med gröna eller blå trädetaljer. (Lagen gäller fortfarande.)
Hans bostad – som är mycket speciell med egendesignade möbler och tavlor – uppskattas högt av inrednings- och arkitekturintresserade.
Bostaden ligger i Taro de Tahiche. Åker man dit ska man inte missa att gå in på museishopen, där kan man köpa riktigt läckra och bra souvenirer.

Speciella vinstockar på Lanzarote
Vi besökte några vingårdar och tittade på de mycket speciellt placerade vinstockarna som här på Lanzarote planteras i en skyddande fuktbevarande grop i sanden – den svarta lavasanden är näringsrik – varje vinstock omges av en halvcirkelformad mur vilket gör att dessa vindodlingar ser mycket annorlunda ut.

El Golfo och Lago Verde

El Golfo är en vulkankägla som ligger halvt nere i vattnet, som med tiden
eroderats av havet. Kvar finns endast en strimmig vägg av kratern där man
kan se mängder av röda och rödbruna färger. Vid foten av kraterväggen
ligger Lago Verde, som är en halvmåneformad lagun med en särpräglad grön
fär
g, fylld med vulkaniska mineraler och mikroorganismer som man tror är unika
för den här sjön.


Större turistorten Puerto del Carmen

Under vår bilrundtur passerade vi den andra huvudorten på ön, Puerto del Carmen.
Denna utpräglade turistort är betydligt större och brukar stå omnämnd som ”staden med het nattlivspuls och varierad shopping”.
Men vi tyckte mer om Playa Blanca, vi upplevde Puerto del Carmen lite för turistisk och inte lika mysig. Playa Blanca passade oss bättre att bo i – så återigen hade vi valt rätt ort för vår semester.