Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020bästZadar-193.jpg

Foto: Plitvice nationalpark! (ca 10 mil från Zadar)
MER om nationalparkerna SIST i detta inlägg!

1. Zadars övärld….
Utanför Zadar finns en fin skärgård. Har själv bara besökt ön Pag men LÄS här Reseguidens medlem Zocas tips om öar som Kornatiöarna, Ugljan, Dugi Otok mm.

Kornatiöarna – För den som vill uppleva riktigt bra snorkling eller dyka bland rev och njuta av ett rikt djurliv under vattenytan rekommenderas att ta sig till Kornatiöarna. Området består av en nationalpark med 125 öar och rev med djupt kristallklart vatten.
Eller så kan man göra en endagsutflykt från Zadar till Kornatiöarna (frukost och lunch på båten). Dessa turistbåtar hittar du i hamnen framför ingångarna till gamla stan. Även från hamnen i Biograd går båtutflykter ut till dessa öar.

Dugi otok kroatiska för ”long island”. Denna ö är en av de största i Adriatiska havet. En vacker sandstrand ligger i Sakarun på öns norra sida, och hit tar du dig enklast med bilfärja från Zadar. Det turkosskiftande vattnet är väldigt långgrunt, perfekt för barnen att plaska i, se fotot nedan.
Foto: Aleksandar Gospić/Kroatiska turistbyrån

 

 2. Staden Zadar….
Numera flyger även Ryan Air till Zadar, så man kan komma hit för en billig penning. Vi flög också med dem, i början av oktober. Veckan innan var syrran här (Mer) och de hade ca 25 grader. Tyvärr sjönk temperaturen till 12-13 just den veckan vi kom dit. Vi bodde i ett stenhus – som oftast i Kroatien. Det var en trevlig lägenhet med härlig havsutsikt (Turistbyrån i gamla stan ordnade denna lägenhet på plats).
Väldigt bra tips om Zadar – följ denna direktlänk från DN!

Bad
stranden Kolovare som ligger precis utanför gamla stan, är Zadars största offentliga badplats. Ett annat alternativ är stranden i Zaton, en dryg mil från Zadar, en grund lagun omgiven av pinjeträd. Till turistorten Borik – ca 3,5 km utanför Zadar – åker en del också för att bada.
Eller gör en utflykt ut till någon av de fina öarna utanför Zadar – Dugi Otok (foto ovan på sandstranden Sakarun), Kornatiöarna t ex.

Boende i Zadar
En sida med allmän info om Zadar + privata lägenheter

Helt nybyggda (2011) jättefräscha lägenheter – som rekommenderas av folk som bott där – är dessa http://www.villa-diana-zadar.com/en/ Diana kan prata lite svenska och hjälper gärna sina gäster att ordna utflykter och annat som önskas.
Lägenheter som jag vet är trevliga och som andra varit nöjda med
http://www.apartmani-miodrag.com/

Några andra som hyr ut privata lägenheter i Zadar
http://www.croatia-onlinetravel.com
http://www.only-apartments.com/logi-zadar.html
http://www.adriagate.com
http://www.travellerspoint.com/apartments-sv-ci-3336.html
http://www.homeaway.se/search/kroatien/zadar-omradet/region:11943

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Zadarutsikt.jpg

 
Värmen var inte på ännu, för denna kyla kom lika oväntat för kroaterna som för oss. Det är ju inte så behagligt att bo i stenhus när temperaturen sjunker så lågt som den gjorde, så vi frös ordentligt. Fick såsmåningom en fläkt av den vänliga och hjälpsamma värdinnan så det kändes lite bättre. En dag blåste det upp till storm, och effekterna av detta var – vad vi såg på morgonen efter – denna lilla båt som kantrat lite…

På kvällarna gick vi in (eller åkte buss) till den gamla staden i Zadar. Naturligtvis ville vi se den fina solnedgången som – enligt Alfred Hitchcock – ska vara världens vackraste! Folk samlas vid hamnen på kvällarna för att uppleva detta….och för att lyssna på den berömda havsorgeln som de byggt med 30 olika rör under vattnet. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Zadarsolnedgång2.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Zadarhamn500p2017.jpg


Restaurangtips i Zadars gamla stad
Den häftigaste restaurangen ska vara Arsenal, Trg Tri bunara 1. Förutom restaurang, bar och artistscen finns små boutiquer här. Populäraste stället sommartid (speciellt för det unga folket) är The Garden, Liburnska obala 6. Består av en stor terass uppe på muren, här kan man lysssna på några av världens bästa dj:ar, kanske pga att stället ägs av musikproducenten Nick Colgan och UB40-trummisen James Brown. Kornat, Liburnska obala 6 och Fosa på Kralja Dmitra Zvonimira 2 är också två bra restauranger (Fosa serverar mest fisk). Ribara 2 var en annan bra restaurang (italiensk) som vi besökte. Lite billigare alternativ är att äta italienskt på Canzona eller kroatiska rätter på Na Poure. Nedanstående foto är från ”restaurangernas dag” i gamla stan när det bjöds på allehanda mat och dryck från trakten.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Zadarrestfest2017.jpg

 

Bartips
”Garden” är en mysig bar med stora, vita madrasser och sköna solstolar under trädens skugga och segeldukar. Brittiska The Times utnämnde har utnämnt den till ”Kroatiens coolaste bar”.

 

 3. Nationalparkerna….
Bra info om alla kroatiska nationalparker http://www.adriagate.com/sv/croatia/national_parks.aspx?ID=7

Paklenica
Nationalparkerna lockade oss hit denna gång och vi såg tre av dem.
Paklenica är den som ligger närmast Zadar (bara 3 mil), på södra sidan av Velebit som är det största bergsmassivet i Kroatien.
Där vandrade vi en tur uppför trappsteg gjorda av stenar. Området är väldigt populärt för bergsklättrare, överallt såg vi dem uppför bergskanterna, häftigt! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020paklenklattrasist.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Paklenica12.jpg

 

Krka
En annan dag åkte vi den vackra kustvägen söderut mot Sibenik. (Zadar-Krka ca 6 mil) Stannade till i lilla Biograd som var en söt liten ort, vidare till Sibenik där vi stannade till för lunch i den mysiga gamla stadsdelen.


Vidare till Krka nationalpark som består av ETT stort mäktigt vattenfall som var väldigt vackert med vattnet som sprutade i olika nivåer! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Krkavattenfallbäst.jpg


Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Krkabuskar2017.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Krkasist2017.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Krkajagbron.jpg

 

Plitvice
Den sista nationalparken blev Plitvice som ligger ca 10 mil från Zadar. Det är den största nationalparken här, ett jätteområde med 16-tal sjöar och skummande vattenfall (här lever också brunbjörnar..) Man kan vandra här en hel dag om man vill, men min ork var inte så stor denna vecka så vi valde en tur som tog 2 timmar. Man går på plan mark utmed stigar och broar i väldigt vacker natur med fina vattenfall, skogar, blomsterängar, grottor och källor med knallturkost vatten som speglar sig i olika nyanser i solen. Plitvice var verkligen värt ett besök, det var den nationalpark som gav oss den största och allra vackraste upplevelsen. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Plitviceblogg2.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020KenthPlitvice.jpg


Senare har jag läst (2016) i ”Allt om resor” följande om PLITVICE:
…..”att turisterna (15 000 besökare dagligen!) tär på detta världsarv, så pass att man nu är rädd att förlora sin världsarvsstatus (detta är Kroatiens äldsta nationalpark, skapades 1949).
– Besökarna nöjer sig ej längre med att gå på vandringslederna utan smiter bort från folksamlingarna för att få extra fina foton (enl vad Katarina Poljak, en av parkens ansvariga sagt till The Telegraph).
– en kanadensare var nära att omkomma då han föll 75 m när han försökte ta en selfie på en populär utsiktsplats, han överlevde mirakulöst sedan några utstickande trädgrenar dämpade hans fall.
– en turist från Slovakien dog efter ett fall i parken, som också uppkom pga ett försök att ta ett unikt foto.
……Parkansvariga har gått ut på Twitter och uppmanat besökare att sluta ta dumma och farliga selfies!”  Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Zadarplitvice2017.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Plitvicefiskar.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Plitvicegrenar.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Plitviceträdhöst.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Plitvicevatten.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Zadarplitviceettfallbäst.jpg