Har varit på Kreta ett flertal gånger, första gången i Rethymnon som då (tror det var så tidigt som 1983) ansågs vara den mest genuina staden på Kreta. Rethymnon har naturligtvis utökats med mängder av hotell längs med hela stranden sedan dess och därmed mist lite av sin charm tyckte vi när vi återkom för 15-tal år sedan.

Agia Marina…
Kreta ligger ju så långt söderut så man kan (om man har lite tur!) ha 20-23 grader både i luften och vattnet i oktober-november och även under våren. Senaste gången vi besökte Kreta var för 3 år sedan (tillsammans med resepolarna Yvonne och Lasse). Vi bodde i turistorten Agia Marina som ligger strax utanför Chania (1 mil ca). Här finns en strand, restauranger och barer. Om man vill ha ett större utbud av allt finns Platanias som ligger 2 kilometer bort.
Vi tyckte Chanias gamla stad var mysigare – och mer genuin! Så vi tog taxi dit de flesta kvällar, för att strosa runt där och äta en middag. Man kan även nyttja lokalbussarna. Underbara Lagunen Balos…
ligger på den nordvästa delen av Kreta.
Vi hyrde bil och tog oss dit. Sista biten hade vi behövt en jeep men lyckades ändå klara det p g a vår vane chaufför Kenth. Flera getter såg vi utmed vägen!

Det var en väldigt grusig, stenig och guppig ”bilväg” men till slut kom vi fram till ett litet skjul där den s k bilvägen tog slut. Här gick vi av och vandrade. Efter en kortare bit på ganska plan mark, kom vi fram till ett berg där vandringen sedan fortsatte en bra bit nedför bergssluttningen.

Men vi fick verkligen lön för mödan, denna sköna utsikt mötte oss halvvägs…..


Helt fantastiskt att se detta kristallklara, azurblåfärgade havet i kombination med vit sand, sägs påminna om karibiska laguner. Jag har varit i Grekland många gånger (på 17-tal olika öar), men detta är nog min vackraste naturupplevelse där!

Eller ta båten hit…
Om ni inte vill ta er hit via bil + vandring går det även båtar ifrån Kissamos Hamn
till Balos. (Från Chania går det reguljärbussar till Kissamo.)

Men den vackraste upplevelsen av Balos tror jag ändå man får om man gör som vi!
Att uppleva denna natursköna lagun uppifrån och sedan vandra nedför mot lagunen var fantastiskt!