Omis från sjösidan! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Omizbergbåt.jpg

 

Men det natursköna läget vid Cetinafloden är nog det som lockar hit flest besökare!

 Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Omisbåtgrönska2020rev.jpg


Vackert belägen vid Cetinaflodens mynning….
Hade aldrig hört talas om Omis tidigare, inte förrän vi vistades på ön Brac i orten Supetar 2008. (Träffade där en kroat som sålde biljetter till båtutflykter hit, och vi behövde bara titta på hans underbara foton härifrån för att boka en båtutflykt.)

2:a gången vi besökte Omis (september 2018) tog vi bussen hit från Split.
Staden
ligger bara drygt en halvtimmes bilväg från Split (26 km sydöst om Split).

 

Massor av härliga och spännande upplevelser vid Cetinafloden!….
För Naturälskare – båtfärder av alla de slag (hyr egen båt, åk med taxibåt,
eller ta en 2-timmars flodfärd tillsammans med andra)
För de mer Äventyrslystna – forsränning, bergsklättring, zipline!

 

Här kan man köpa biljetter till de olika båtturerna!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Omisbergbäst.jpg

 


Vi gjorde en 2-timmars flodfärd i denna sköna miljö!  Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Omizflod1.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Omisbåtgrönska2020rev.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Omis2båtarberg2020rev.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Omizflod2.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Omizflod3.jpgEtt stopp gjordes under denna färd, intill en konoba – perfekt om man vill äta
en lunch eller vandra lite i denna grönska…….Fotot nedan: ”Dåligt” mobilfoto, jag har lagt upp det här bara för att illustrera hur/var man kan ägna sig åt ”zipline” vid Cetinafloden!

 

 

En familj som upplevt forsränning kommenterar så här:
”Vi åkte på utflykten med forsränning i Omis på Certinafloden. Det var mycket bra ordnat och verkligen jättekul. När vi kom fram till Omis blev vi hämtade av en minibuss som körde långt upp i bergen på slingriga vägar. Flottfärden tog ca 3 tim och den var lagom svår med lugna och lite forsiga partier. Vi gjorde lite stopp för div upplevelser. Vi är en familj med två vuxna och två tonårsbarn och alla var jättenöjda. Flodens vatten var klart och fint och naturupplevelsen var storslagen. Det fanns ingen mer utflykt med forsränning i närheten av Splitområdet utan det var mycket längre norrut som det också fanns möjlighet.”


 Annat att se och göra i Omis omgivningar….

Fortet Mirabella – från 1200-talet – är beläget i den gamla stadsdelen. Man kommer dit genom att gå uppför stentrapporna bredvid St Michaelkyrkan. Uppifrån tornet har du en fin utsikt över staden! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Omizbyn12020rev.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Omiskastell12020rev.jpg

 

Fina och långgrunda SANDstränder….
Det är ganska ovanligt med sandstränder i Kroatien men här ligger några fina.
Det finns också 3 campingplatser (både stugor och plats för husvagnar) vid dessa långgrunda sandstränder så denna ort borde vara perfekt för barnfamiljer.

Velika Plaza (stora stranden fotot nedan) – denna 700 m långa sandstrand ligger i centrala Omis. På stranden finns lekplatser och aktiviteter såsom fotboll, volleyboll och vindsurfing.
Camp Galeb – heter den långa sandstranden som börjar framför campingplatsen Galeb och fortsätter 400 meter mot Split. Parkera vid huvudvägen och gå ner till stranden. Om du föredrar att sitta i skuggan kan du slå dig ned under ett träd som finns planterade på stranden. Du kan även hyra solstolar och parasoll vid baren på stranden. Där finns också en saltvattenpool.
Vattentemperaturen i Omis är något lägre, beroende på att färskvatten från den närbelägna Cetinafloden rinner ut här , så det kan vara ett par grader kallare. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Omisstrandfinastrev-1.jpg

 


Själva staden
(den gamla delen)….
är liten och mysig, med trånga gränder, små butiker och trevliga tavernor. Det är även betydligt billigare här än i Split! (mobilfoton nedan)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Omismobilblommorgränd2020rev.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Omisrest2020rev.jpg

 

Under vinterhalvåret är det nog väldigt lugnt i denna lilla stad men i april/maj börjar turisterna komma hit. Då kan man även se bergsklättrare, från olika delar av världen, bestiga de branta klipporna bakom den gamla staden. http://www.semesterkroatien.se/cetina_aktiv_semester/.

En annan höjdpunkt under högsäsongen är sommarfestivalen ”Klapa” som äger rum i kyrkor och på torgen i gamla stan. Så förutom att det är väldigt vackert här i omgivningarna, finns det en hel del att ägna sig åt.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är OmishotellDvor2020rev1.jpg

Boende
Privata Lägenheter
Sök via https://www.adriagate.com/Kroatien-sv/Omis
eller andra bokningssajter som t ex booking.com, hotels.com, airbnb.

Camping
Det finns flera campingplatser här, men den som jag vet att barnfamiljer gillar är Camp Galeb – Ligger vackert med fin barnvänlig sandstrand och lekplats. Här kan du även välja hel- eller halvpension på restaurangen intill. http://www.semesterkroatien.se/omis-en-helg-pa-camp-galeb/