Flyg reguljärt till Split (Norwegian o SAS)
Vi brukar boka reguljärflyg till Split när vi åker till Kroatien. Denna stad är perfekt att utgå ifrån när man vill utforska övärlden utanför.
Här i den dalmatinska skärgården ligger Kroatiens vackraste öar – som t ex Brac, Hvar, Korcula och Vis (som blivit vår favoritö). Adriatiska havet är underbart turkosblått och kristallklart, så båtluffa ut till dessa öar, det är både billigt och lätt! 

 

Nedan Splits ”Riva” – den läckra strandpromenaden!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020ny2Splitstadpalmerfolk.jpg

 

Jadrolinija är det största färjebolaget här.
Bra sida om allt som rör Kroatien http://www.solsemestra.com/sve/index.html  Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Splitjadrolinia2.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Splithamn500p.jpg

 

Det finns mycket att uppleva i staden Split!….
( Men – om möjligt! undvik juli/aug då det är proppfullt med folk i dessa gränder) 

Split är Kroatiens näst största stad och har mycket att erbjuda i gamla stan; historiska palats, en fin palmkantad strandpromenad, flera bra och mysiga restauranger, caféer och superbra shopping (boutiquer med märkeskläder, varuhus m billigare kläder, småbutiker, samt en enormt stor klädmarknad.) Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Splitnypalmerfolk-scaled.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SplitgamlaKenth.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Splitjagrev.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Splitbarrivan.jpg

 

Gamla stan……

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020JagSplitsist.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SplitKenthvidrestaurang.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Splitfinahusettorget.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Splitruiner.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Splitblomsterfärgring.jpg

 

Det var här i denna vackra äldsta stadsdelen som kejsaren Diocletianus lät uppföra sitt palats (för 1700 år sedan) Palatset, som sedan år 1979 finns på UNESCO:s lista över världens kulturarv, anses vara det bäst bevarade exemplet på antika kejsarpalats. Inget annat kejserligt residens, byggt före eller efter Splitpalatset, har i samma utsträckning bevarat så mycket av sina ursprungliga former. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SplitDolcpalats.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Splitteater500p.jpg

Egyptiska krigsfångar har fogat ihop stenblocken och förvånansvärt mycket – bl a palatsets katakomber – har överlevt både krig och jordbävningar. Vit marmor från närbelägna ön Brac forslades hit till det som blev världshistoriens första sommarpalats. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Splittornbäst.jpg

Bad…
Tidigare var vi missnöjda med havsbaden just här i Split, eftersom vi endast kände till Bacvice – som vi inte uppskattar! Men nu har vi hittat en mycket bättre strand – Obojena Svjetlost – och kan njuta av härliga bad i kristallklart vatten, även i Split!
(Vi hittade denna strand 2009, då var det ej mycket folk där! Men senaste åren många som hittat dit – förstås!)   

Du kan ta bussen hit, men vi tog en härlig promenerad via den fina privata båthamnen, förbi alla lyxyachter och trevliga havsnära uteterasser.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Splitbåtarsnett.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Splitjätteyachthamnen.jpg

Obojena Svjetlost!  
Denna strand når du om du efter båthamnen fortsätter genom lekparken förbi andra stränder o sköna klippbad. Längst bort ligger stranden! 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Splitmotstrand-1.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Splitfinastrandpalmer.jpg

Bra RESTAURANGER…. 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SplithamnenKenth.jpg

Bakra – Steak & Pizza BarDenna restaurang ska vara fantastisk och står som Nr 1 på Trip Advisors lista över bästa restauranger i Split 
Bistro Toc är en mysig liten taverna som också ska vara mycket bra och prisvärd!  
Konoba Lucac strax intill Toc ska också vara superb!  
Konoba Kod Joze (Sredmanuska 4) serverar traditionellt dalmatiskt kök.
Den ligger 10 min promenad nordost om den gamla staden och anses vara en av stans bästa skaldjurs- och fiskrestauranger.  
Laganini står som Nr 2 av Splits bästa (betyg = 5) 
Marjan är en av stans bästa fiskrestauranger! Vi åt en supergod fiskrätt där (grillad sea bass) – betydligt dyrare än andra – men det var det värt, tyckte vi! 
Sperun (foto nedan) är en enkel konoba som ligger på en lugnare gata, 5 min promenad från turistmassorna i gamla stan. Det finns bara en handfull bord på trottoaren, men man kan även sitta inomhus. Mysigt, trevlig betjäning och god mat. De serverar fisk, skaldjur, kött mm. (Här har vi ätit flera ggr.)


Några restauranger utanför Splits stadskärna! 

Dvor – Utsökt mat och utsökt läge!
Denna restaurang ligger lite utanför stadskärnan, men ta en taxi om du inte känner för att promenera hit. Vi tog en promenad, ca 20-25 min.
Här åt vi en superb meny, men det går också bra att bara ta en rätt från menyn.
(Lyxigare och dyrare än andra, men absolut värt det!)
Dvor måste förbokas i god tid innan, det är många som vill spendera en kväll här!

 

Estalone – ligger vid Splits mest kända strand, Bacvise.
Det är en nyöppnad restaurang med utsikt över havet. Ta buss nummer 18 från baksidan av Pazar (den enorma marknaden i Split). Estalone serverar pasta med havets läckerheter och fräscha sallader. 
Re di Mare
(Lucica 4) ska vara en högklassig grillrestaurang vid marinan. Med vacker utsikt över berget Kozjak kan du njuta av din måltid (ska även ha bra pizzor).

Dansa på Tropic Club Equador
Här kan du avsluta kvällen med dans bland palmer och skön musik!

 

BOENDE….
De som önskar stanna någon natt i Split och söker boende där kan jag tipsa om att söka på http://www.hotels.com eller http:www.booking.com

…..eller se nedanstående exempel på privata lägenheter som jag hittat 

Apartment Andrea, 4-stjärnigt boende får du i denna stora lägenhet i 2 plan (90 m2), för 4 personer, mitt i kulturområdet Diocletianska palatset, modernt och mycket smakfullt möblerad!
Antonija  Vi bodde här 1 gång. Jag missade då att Antonijas boende omfattar lägenheter på 3 olika adresser i Split. Modern design i 2 av lägenheterna och gammal på Nincevica. 
Apartments Banica ligger mycket centralt, 50 m från Splits katedral i gamla stan.
Base Rooms – erhöll ”Certificate of Excellence 2013”
Det ligger också mitt i gamla stan, nära palatset och har fräscha
och modernt inredda rum. 
Apartments Gajeta ligger 80 m från det gamla palatset.
Garden Cottages Apartments. Dessa stenstugor, lägenheterna, studior och privata rummen med trädgård  ligger bra till för allt.
Apartment Riva Lucija, 4-stjärnigt jättefint boende med ingång från Splits Riva, vacker utsikt från fönstren mot hamnen o Rivan. 
Apartment Riva Lucija, 4-stjärnigt jättefint boende med ingång från Splits Riva, vacker utsikt från fönstren mot hamnen o Rivan.
Split center apartments, 3-stjärnigt mysigt boende, de flesta med balkong
Guesthouse Teatrin, 4-stjärniga jättefräscha nyrenoverade lägenheter med balkong

 

Här har VI bott!

……Pavlovski 2, (foto nedan) 4-stjärnig lägenhet mitt i gamla stans gränder, intill Hotel Slavia. (bokades via booking.com) Vi bodde här sept 2014.
Pavlovski var en jättemysig, vackert och smakfullt nyrenoverad studio, som hade allt!
Vi trivdes i denna läckert inredda studio!
Men läget var verkligen ”mitt i smeten” så den kanske passar allra bäst för det unga folket, för det var hög musik från baren intill (de dämpade ljudet när vi påpekade detta, men ta med öronproppar för säkerhets skull)!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SplitKenthutanflägenhet-1.jpg

 

……..Peruzovic Rooms & Apartments är ett annat jättemysigt boende för 2 personer, där vi flera ggr hyrt lägenheten högst upp. Det är en modernt renoverad, mycket fräscht designad studio i gamla stan. (Men ändå några kvarter ifrån nattlivets högre ljudnivå, så det är väldigt tyst här)! Vi uppskattar verkligen att även ha tillgång till en liten uteplats/eller balkong, så denna lägenhet är en favorit!  

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Splitlägenhet-scaled.jpg

För ungdomar – som BARA är här för att festa –
rekommenderas dessa två boenden!

Boendet Dosud House Studios som ligger innanför de historiska murarna i gamla stan är väl OK – OM man bara är ute efter att parta! Någon sömn lär du ej få här, flera barer intill som spelar musik fram till kl 02.00 på natten!
(Vi råkade hamna här en natt 2018. Vi fick rummet på 1:a våningen som ej motsvarade lägenhetsfotona på Booking, o ingen sömn pga den höga ljudnivån på flera närbelägna barer. Detta är det absolut SÄMSTA boendet VI upplevt i Split, som vi besökt 10-tal ggr!)

Hotel Slavia ligger också i samma område. Mysigt läge mitt i gamla stan, som sagt! Men förstås mycket högljutt även här eftersom även detta hotell är beläget intill den väldigt populära musikbaren (samma som Dosud), som spelar hög musik på kvällarna! 

 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Splitparhandihand-1.jpg