Budapest överraskade oss med sommarvärme, vi hade 20-26 grader på dagarna under hela vistelsen, vilket var jättehärligt. Att våren kommit till denna vackra stad var uppenbart – häggen och körsbärsträden blommade och gräsmattorna var redan gröna.


Se och göra…
Bra info http://www.budapestguiden.se/, http://www.budapest.nu
Metro guide http://www.metro.se/resor/upplev-det-trendiga-budapest/EVHlbs!vlfwTQgtjBRc/

Bästa sättet att se en storstad är att promenera, tycker vi. Redan första dagen promenerade vi från vårt hotell upp till Gellertberget med citadellet och Befrielsemonumentet.

Härifrån har man den allra bästa utsikten över Budapest!Badhusen…Vi valde fina Széchenyi!
Budapest har sedan romartiden haft badhus, vars vatten kommer från varma källor. Det största heter Széchenyi, men det mest kända är Gellert. Jag hade bestämt innan att det var Szechenyi jag ville uppleva. Anlände till dessa vackra romerska byggnader och köpte biljetter i luckan. Biljetterna kostade ca 90 SEK/person, då ingick alla bassängbad utomhus, handdukar samt en låsbar hytt för mig och maken.

Det var gudomligt skönt att bada här!! 3 stora utomhusbassänger fanns det, 30-35 grader i vattnet, så härligt! Jag var mest i den bassängen där man fick ”vattenmassage” genom att man stod på ställen där det sprutade vatten. Man kunde också åka runt som i en cirkel där vattnet strömmade så hårt att man bara följde med vattnet utan att man rörde sig, häftigt!

De schackspelande gubbarna verkade också ha det skönt här.


Slottskullen…
Budakullen är ett mysigt område, här vandrar du bland trånga gränder och stora kyrkor. Muren som omgärdar slottskullen är ett av UNESCO’s världsarv.


Operahuset…
Budapest är musikkulturens stad och naturligtvis är Operahuset en väldigt pampig byggnad, vackert inredd med bladguld, vinröd sammet och kristallkronor. Bäst att boka biljetter i förväg här www.opera.hu. Pratade med ett par svenskar som försökt få biljetter till en föreställning på plats här – men ej lyckats. De hade då köpt s k lyssnarbiljetter, de betalade bara ca 25:- per person och fick då höra en föreställning i denna miljö. Trots att de bara såg en liten del av själva scenen var det värt det – förstås!

”Törnrosaslott” i stadsparken nära badet


Parlamentet…


Shopping…
West End City Center är norra Europas största shoppinggalleria med ca 600 affärer. Själv tyckte jag det var mysigare att titta i småaffärerna på ”Vaci Utca”-gatan, som brukar jämföras med Stockholms Drottninggata. Där låg även flera trevliga uteserveringar och caféer.
Missa heller inte gatan Raday Utca, många turister hittar inte den (inte vi heller…), men denna gata sägs vare både billigare och trevligare än den mer turistiska Vaci Utca.

Arena Plaza är det nyaste och största shoppingcentret.
Mammut är betydligt dyrare, ligger på Budasidan.
Arkad är ett annat populärt varuhus för stans unga shoppingbenägna. 

 

Jogging eller vandring på Margaretaön…
Ön är perfekt om man vill ta en löpartur. Runt ön ligger en mjuk, röd löparbana som gör joggningen mer skonsam (drygt 5 km). Du når ön via Margaretabron eller Arpadbron längre norrut. Ön är ett populärt rekreationsområde med parker, bad och vandringsleder. Under vandringens gång går du förbi fler trevliga uteserveringar. Vill du inte gå finns det möjlighet att hyra cyklar, tandem eller kanske en Bringóhintó som är en sorts pedalvagn för två personer. Bada kan man göra i simhallen, eller ta ett varmt bad i Palitinhusbadet.Terrorns hus på Andrassy 60…
Detta hus berättar om mörka, kusliga minnen. De fascistiska pilkorsarna som under 2:a världskriget bistod nazisterna med att deportera judar och romer till koncentrationslägren, hade sitt högkvarter här under krigets slutskede.
I källaren kan man se cellerna, förhörsrummet och galgen. Terrorns hus är sedan 10 år tilbaka ett av Budapests mest besökta muséer.


Restauranger…


Sir Lancelot
: Annorlunda medeltidsrestaurang, där servitörerna är klädda i tidsenliga kläder och också uppträder mellan serveringarna. Vi tog en jätteplatta med alla sorters kött, grönsaker, potatis – en enorm platta så det blev nästan FÖR mycket, kanske hellre skulle valt att ta ngn av deras rätter ur menyn. Betalade 200:-/person för plattan.

Robinson
(se nedanstående foto): En restaurang som låg vackert nära
Szechenyi-badet, god mat, lite dyrare än andra.

Il Terzo Cerchio: En italiensk restaurang som både var jättemysig och hade supergod mat!
Gellert: Jättegod mat, ngt dyrare än andra men bra
Spoon: En båt med restaurang och bar, vi åt en jättegod lunch där på däck i solskenet!
Restaurang Kiskakukk:
ska vara en kulinarisk fullträff! Men har ej själv besökt den, bara hört talas om denna restaurang som ska servera utsökt mat i trevlig miljö!
Restaurang Onyx vid torget Vörösmarty är en fantastisk och prisvärd restaurang (med stjärna i Guide Michelin). Onyx har samma ägare som cafe Gerbaud som ligger vägg i vägg. Så du kan här även smaka på caféets berömda bröd & bakelser. Du hittar Onyx
vid torget Vörösmarty ter 7-8. www.onyxrestaurant.hu

Ett bra lunchställe hittar man ganska långt in i saluhallen Lehel. Här äter man stans bästa langos. Ta en lunch – och en öl – tillsammans med lokala gummor och gubbar. Saluhallen är dessutom ovanligt fin och väl värd ett besök ändå.

Kafeer…
New York café
(öppnades 1894) som ligger på Erzebet Körut 9-11 anses vara världens vackraste! Under många decennier flockades författare, skådespelare och Holloywoodproducenter här. Nu har detta mytomspunna kafé återfått sin glans. Här blandas turister med Budapestbor som uppskattar bakverk! Njut av en ”Madartej torta”, en ljuvligt mjuk, äggig kaka med vaniljsås.
Välkända Gerbaud är alltid fullsatt, här är priserna 5-10 ggr högre.
Daubner Cukraszda anses ha stans bästa bakelser, kostar bara 10:-, vilket kan jämföras med ca 70:- på de dyraste ställena. Men miljön är lite enklare – här får man smaska i sig sina bakelser vid ståbord.

Mer mogen publik...
Columbus Jazzbåt

på Vigado ter, kaj 4 (bredvid Kedjebron).
En av de först ankrade båtarna i staden och den äldsta jazzbaren. Här finns även en restaurang, perfekt för en helkväll med jazzmusik, god mat och fin utsikt!
Trocadero Café
Latinoklubb med danslektioner på lördagarna. Ligger på Szt. István krt. 15, distrikt V.
Old Mans Music Pub
på Akacfa utca 13 är ett klassist uteställe med mogen publik och bra stämning i mysiga källarlokaler. Puben är även välkänd för sin goda mat! Populärt – så det kan bli lite trångt här.


Mer för de unga…
Baren Corvintetö
ligger på Blaha Lujza tér 1, 4:e våningen i Corvin-varuhuset. Detta är en av de mest populära nattklubbarna i Budapest. Stället öppnades på taket av Budapests äldsta shoppingcenter (på 1930-talet!). Själva ”taket” är stängt på vintrarna men på somrarna kan du sitta här med fin panoramautsikt över staden!
Instant Bar på Nagymező utca 38.
Detta är den största ruinbaren i Budapest – 2 våningar med 16 rum (!!) och 3 barer!
Rocktagon Mozsar utca 9.
Rocklubb i centrala Budapest. Har oftast konserter mellan 20.00-22.00 och därefter disco. Öppet ons-lör från 19.00 till gryningen.
Süss Fel Nap
Mycket populärt ställe (med billiga drinkar)! Ligger på Honvéd utca Szt. István körút. Öppet dagligen mellan 17.00- till gryningen.

Mycket kul för det unga partyfolket, ska det vara på den långa gatan Kiraly utca!
Även gatan Gozsdu Udvar som ligger på en tvärgata till Kiraly är packad med barer, pubar, vinbarer och discopubar!


De vackra broarna…som ger staden dess speciella karaktär.
Erzebet är idag en modern kabelbro.Kedjebron (Szechenyi Lanchid) är den äldsta och mest kända. Detta var den första fasta förbindelsen mellan Buda och Pest.


Hotell…

I Budapest kan man verkligen unna sig att bo lite lyxigare.
Du kan få en natt på följande 4- och 5-stjärniga hotell (via hotellsidor som booking.com etc) för ca 1.000 kr.

Vi bodde på ett hotell som Trip Advisor satt på 2:a plats i Budapest.
(Även fått utmärkelsen ”Travellers’ choice”). Jag kan verkligen rekommendera detta!
Hotellet heter Palazzo Zichy och är 4-stjärnigt http://www.tripadvisor.se/Hotel_Review-g274887-d1200734-Reviews-Hotel_Palazzo_Zichy-Budapest_Central_Hungary.html. Hotellet låg jättemysigt i lugna och trevliga kvarter, ändå bara ca 10-15 min promenad till saluhallen, Donau och de mer centrala delarna. Det var läckert och mycket modernt designat o renoverat, frukosten var helt suverän med allt man kan önska sig. Och personalen var mycket vänlig, tillmötesgående och serviceminded.

(Överhuvudtaget tyckte vi att människorna i Ungern var väldigt trevliga
och verkade måna om oss turister, mestadels var det med ett leende på
läpparna som de tilltalade oss och önskade oss en ”trevlig dag” m.m.)

Hotel Nemzeti Budapest MGallery Collection får också bra betyg! (4-stjärnigt)
http://www.tripadvisor.se/Hotel_Review-g274887-d276387-Reviews-Hotel_Nemzeti_Budapest_MGallery_Collection-Budapest_Central_Hungary.html

Prestige Hotel Budapest är ett 5-stjärnigt hotell som verkar mycket populärt! Trots sina 5 stjärnor kan du bo här för drygt 1.000 kr/dygn. http://www.tripadvisor.se/Hotel_Review-g274887-d7818402-Reviews-Prestige_Hotel_Budapest-Budapest_Central_Hungary.html

Ett annat som ska vara ett riktigt fynd är Eurostars Budapest Center http://www.tripadvisor.se/Hotel_Review-g274887-d1503412-Reviews-Eurostars_Budapest_Center-Budapest_Central_Hungary.html.
Även detta är 4-stjärnigt, och ligger bra till mitt i stan.

Hotel Zara 5-stjärnigt hotell med pool både utomhus och inomhus!
http://www.tripadvisor.se/Hotel_Review-g274887-d1655445-Reviews-Continental_Hotel_Zara_Budapest-Budapest_Central_Hungary.html

Vill ni hellre bo i lägenhet ska dessa vara bra Budapest White Boat apartments.
Här bor du billigt och väldigt centralt, 70 meter från shoppinggatan Vaci utca och 100 meter från Stefansdomen.
http://www.booking.com/hotel/hu/budapest-white-boat-apartments.sv.html?aid=346980;label=hotel-303023_T-1_Pool-se_Slice-99999;sid=1585867afd6daaebdc7b6ebbfaafc289;dcid=1

 

Missa INTE…
”Skoskulpturerna” nedan finns här för att påminna om nazisternas förbrytelser i staden. Utställningen är gjord på denna plats vid floden – ca 100 m ifrån parlamentet i riktning mot stan och kedjebron – till minne av dem som sköts ner direkt i floden av pilkorsare.
Monumentet, 60 par skor, är skapat av konstnären Gyula Pauer.
(Dessa fakta kände jag inte till när jag var i Budapest, men jag fick en kommentar från en tjej ”Helena” som berättade detta, vilket jag är tacksam för. En stor fördel med att ha en blogg är just detta att vem som helst kan kommentera mina inlägg – och det uppskattas verkligen av mig!)

Res hit! Budapest är en av Europas vackraste städer
– och även en av de billigaste!