Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SISTMouseholeblommorpalmer.jpg

FOTO: Mousehole

När vi 1:a gången bilade i Cornwall blev vi så överväldigade av hur vacker denna kust var att vi bestämde oss för att någon gång återvända. I år blev det dags igen. Tog flyget till London (Heathrow) och hämtade ut hyrbilen vi förbokat. (Chauffören – min man – tycker det underlättar att åtminstone ha ratten på rätt sida när man ska bila i England, vilket jag kan förstå.) 


1. Sidmouth… 1:a stoppet ville vi ha en bit ner mot Cornwall, vi körde ca 3,5 timmar och stannade i Sidmouth, vilket var ett perfekt val. Jättegullig liten by med fin strandpromenad och ett trevligt B&B nära centrum. Groveside (www.thegroveside.co.uk)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Sidmouthparbåtar.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Sidhusblåbil.jpg

2. St Ives…


Jag hade förbokat ett Guesthouse nära de centrala delarna av staden – Carlill Guesthouse https://www.carlillguesthouse.co.uk/ . Vi fick ett mysigt rum där och blev mycket väl omhändertagna av den trevliga ägarinnan Lynne Bowden!
Vi gillar ju att bo ”mitt i smeten” när vi är ute och reser. Så det var bekvämt att även här ha bara 5-10 min promenad till stans restauranger, pubar och den fina stranden Porthminster Beach. 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020StIvesfrtaket-1.jpg
FOTO: Utsikt från övervåningen på Carlill Guesthouse


Föredrar man hotell kan man t ex bo vid havskanten här på Pedn Olva!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020StIvesutsUdna-1.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020StIvesUdna.jpg

På hotell Pedn Olva får man havsutsikt till alla små rum, uppvärmd utomhuspool och bor precis intill den finaste stranden i St Ives (Porthminster Beach). Platsen har sedan 1800-talet varit ett navigationshjälpmedel för fartyg.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020StIveshotellstrandpool.jpg


St Ives är en mycket charmig större fiskeort omgiven av skön natur och vackra sandstränder.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020StIvesväxterframfstrand.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020StIveshusgränd-1.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är StIvesPub2flickor.jpg

Porthminster Beach ska vara en de renaste stränderna i sydvästra England. Den har tilldelats ”Blue Flag awards”. (Men bara 15 grader i vattnet när vi var här..)

Den vackra naturen och det speciella ljuset har lockat många konstnärer. Ett 40-tal konstgallerier finns i staden – och sedan 1993 även en filial till självaste Tate Gallery. Miljön här påminner mer om Sydeuropa med de vita och pastellfärgade stenhusen och vackra sandstränderna… så mysigt!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020StIvesgulablommor.jpg


Vi gillade verkligen St Ives!
Trots att detta är en större stad med väldigt mycket turister – blev detta en FAVORIT!!

3. Mousehole
Att efter St Ives – komma till den sagolikt söta byn Mousehole var verkligen en kontrast – men vilken underbar kontrast! Denna gulliga och rofyllda lilla by var också ett guldkorn!

Här fanns bara en enda pub och två B&B. Vi bodde på Cornish Range som var ett jättefint B&B med trevligt designat rum, dessutom med en känd restaurang, som funnits med i Michelin de senaste åren. Även här (som alltid!) väldigt trevligt bemötande.
Cornish Range www.cornischrange.co.uk)
Även puben i byn, Ship Inn, driver ett B&B, det såg också trevligt ut och ligger precis vid hamnen, havsutsikt där förmodar jag. (www.shipmousehole.co.uk)

4. Polperro…
Ytterligare en fiskeby vi besökte var Polperro som också visade sig vara en liten pärla!


Här bodde vi på Crumplehorn Inn, fick en stor lägenhet. På puben ”Three Pilchards” som låg intill den lilla fiskehamnen åt vi en av de godaste middagarna – ”Lamb Shank”. Annars åt vi mest deras dagsfärska fish and chips, scampi, räkor, samt annan ”sjömat”.
Crumplehorn Inn (www.crumplehorn-inn.co.uk)

5. Trevligt boende på ”Farm House” 35 min från Heathrow…
Även sista natten hade jag förbokat för att vara säker på att ha boende nära Heathrow. Jag valde orten Basingstoke. Vårt B&B låg på landet – nära motorvägen som vi skulle köra till flyget dagen efter. Perfekt läge alltså! (Det tog oss bara 35 min härifrån till Heathrow!)
Vi möttes av en jättetrevlig kvinna som ägde detta ”Farm House”. Och så mysigt med en kort kvällspromenad till en pub – Bolton Arms – där vi åt en supergod middag i trevlig pubmiljö! Hodds Farm (www.hoddsfarm.co.uk/)

Missa heller inte orten Sennen som ligger strax före Land’s End. Detta var mer sevärt än själva Land’s End! Höga klippformationer och vidsträckta sandstränder, perfekt för surfare!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Sennenbloggfoto.jpg

6. I Megavissey stannade vi bara ett par timmar, men det är också en charmig by!

Andra sevärda orter…
Fowey (jättefin vackert belägen kuststad – vi besökte den förra gången)
St Agnes
Moretonhampstead (kändisställe med många läckra hus)
Zennor (liten by nära St. Ives)

Att se och göra…
Minack Teatern
– ’The theatre under the stars’ – otrolig utomhusteater som ligger fantastiskt vackert med utsikt över Porthcurno Bay mot Logan Rock.

När vi kom dit var det ingen föreställning tyvärr. Men vi träffade två svenskar som hade sett årets sista föreställning av Hamlet – en otrolig upplevelse sa de. Dessutom var de där en solig kväll vilket ju verkligen var tur, teaterensemblen kör sina föreställningar även om det ösregnar…Man kan förboka biljetter hemifrån, det hade de gjort. Såg att t ex ”Jesus Christ Superstar” gått där, det hade man gärna velat se. www.minack.com

Mer att se…

Lappa Valley Steam Train
– ca 2 kilometer lång resa genom Cornwalls fantastiska landskap. Målet är parken East Wheal Rose.
www.lappavalley.co.uk
Newquay Zoo – väl värt ett besök för dig som reser med barn. Här kan man se djur från hela världen.
www.newquayzoo.org.uk
Blue Reef Aquarium – ett fantastiskt akvarium beläget i Newquay.
www.bluereefaquarium.co.uk
St. Michael’s Mount – till denna magiska ö tar du dig till fots (!) eller med färja vid högvatten. Utforska kyrkan, ett medeltida slott, en exotisk trädgård och en anrik hamn.
www.stmichaelsmount.co.uk
Trelissick Gardens – hela 50 tunnland mycket vackra trädgårdar
www.nationaltrust.org.uk


Bra info om Cornwall…
www.visitcornwall.co.uk 


Varför resa hit?

En del har förundrats över att vi skulle resa till just Cornwall. Folk känner inte till denna del av England verkar det som. Förutom att det är så vackert i Cornwall är det även jättemysigt att bo på deras B&B, ägarna till dessa är alltid så vänliga och måna om oss turister. Och att det engelska folket är öppna, sköna människor, visste vi redan.

En enda nackdel här nere är kanske att vattnet är så kallt – det var 15-16 grader i havet vid de underbara sandstränderna i St Ives när vi var där, men att bada och sola är ju inte huvudsyftet när man åker till Cornwall. Vi såg flera som badade i våtdräkter….