Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Mogan1fototsist2016.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Moganhuslilablommor2.jpg

I denna idylliska by med låga vitkalkade hus, prunkande buganvillas, en fin sandstrand, och ett stort utbud av bra restauranger – kan man njuta av en behaglig och avkopplande semester. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020MoganbåtarKenth1002016.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Moganbroblå.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Moganblommorvalv2016.jpg

Den charmiga fiskebyn Puerto Mogan ligger i en dalgång mellan stupande klippor på södra Gran Canaria (nedan syns klippvägen ner mot staden). Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Moganbergbilarhela2.jpg Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Moganrosabergsist100.jpg

Rofylld by…
Byn passar nog bäst för oss ”medelålders plus”, men vi såg även en del småbarnsfamiljer. De som vill ha hålligång söker sig till de betydligt mer turistiska (och fulare!!) orterna Puerto Rico eller Playa Ingles.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Moganparkbänk100.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Moganblommorbästsist100.jpg

Väldigt fin sandstrand mitt i byn… Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Moganstrandsist20163.jpg

 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Moganhängandeblommorrev2022b.jpg

Mogans marknad…
Varje fredag kommer fullastade båtar till Mogan för att besöka Gran Canarias största marknad. Jag har besökt många olika marknader på våra resor, men denna var en av de trevligaste. Sortimentet var ungefär detsamma, men tyckte inte försäljarna var lika påstridiga som de oftast brukar vara, kul att gå runt här och kolla folklivet.


Vandring…
Vi gick upp på berget som ligger mitt emot hotellen, man går ända upp på en grusväg. Ingen vacker miljö här uppe direkt – ganska brunt och kargt – men ändå skönt att röra på sig.
När man kommer upp kan man fortsätta på en stig runt udden, och har då en fantastisk utsikt över söta Mogan. Tyvärr måste man gå samma väg tillbaka (denna vandring tar ca 1,5 timme). Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är UtsiktMoganrev2022b.jpg

Restauranger i Puerto Mogan…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Moganhamnrest.jpg

Tortuga – en av hamnrestaurangerna, lammsadeln var super!
La Confredia de Pescadores – bra fiskrestaurang, åt fisk- och  skaldjursgryta
Clipper – i ena hörnet av det söta torget, bra italienare med vällagade pastarätter, vill dock varna för den andra italienska restaurangen mitt emot vid samma torg.
El Capuchino – hade fått pris för bästa restaurang 2011, åt färsk sjötunga.
Los Guayres – flott lite dyrare restaurang på hotell Cordial Mogan Playa, väldigt god mat!
Que tal – romantiskt läge inne i en gränd, dyrare men ska vara väldigt bra.
La Linterna – Perfekt lunchrestaurang! Här åt vi jättegoda tapas! Restaurangen ligger med vackert läge ovanför stranden. Alltid mycket folk, många satt bara och njöt av den fina utsikten och drack ett glas sangria eller cava.


Utflykt i hyrbil…
Vi har varit i Mogan en gång tidigare och bilade då på västkusten, denna gång valde vi att åka upp i bergstrakterna mot Rocue Nueblo. Bilvägarna här på Gran Canaria är utmärkta, det är bra asfaltvägar med räcken (på de flesta håll…) där det är som brantast. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020bergsvägar2.jpg

Vägen genom FATAGADALEN är väldigt vacker! Man åker genom pinjeskogar, palmlundar och över bergen på sydsidan av Gran Canarias centrala bergsmassiv. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Bergenmandelbäst.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Bergskaktusar1002016.jpg

De ljuvliga mandelträden stod i full blom nu i början av februari! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Mandelträdsist2016.jpg

Vi stannade till i den lilla gulliga byn San Bartolome de Tirajana för en kopp kaffe och smaskig mandelkaka på byns torg. På fotot även Margareta och Dick, ett trevligt par från Gävle som vi träffade i Mogan. Här har även jackorna åkt på.
Det finns flera klimatzoner på ön, vi hade mestadels ca 20-22 grader i Mogan, men redan i denna by började det bli kallare – som kallast hade vi +5 grader uppe i bergen. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020BartolomeusDM.jpg

Vi stannade även i Las Palmas ett par timmar, men vi tyckte det var väldigt öde där just denna dag, kanske för att det var en söndag… Gamla stan strosade vi runt i, vi åt en lunch på en liten taverna där. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020GamlastanLasPalmas500p.jpgAndra sevärda platser…

Agaete (I dalen odlas mango, avokado, apelsiner. Flera vandringsleder finns här. Fiskrestaurangen Las Nasas ska vara bra.)
Aguimes (Charmigt samhälle med gammal kanarisk kultur, missa inte den vackra kyrkan San Sebastian som det tog 150 år att bygga)
San Bartolomé (Söt liten by.)
San Mateo (Fin högt belägen stad – 800 meter över havet, ligger i en bördig o grön dal. Ett sevärt museum är ” Etnológico La Cantonera”, en 300 år gammal bondgård där man kan uppleva hur kanarierna levde förr i tiden).
Teror (En av öns äldsta bergssamhällen med färgglada hus och vackra balkonger, marknad söndagar.)

Vackra miljöer…
Cruz de Tejeda (Öns mittpunkt, flera fina vandringsleder. Från hotell Cruz de Tejeda har du betagande utsikt över bergen.)
Guayadeque (Dalgång med vacker natur, ursprungsbefolkningen har byggt grottor i bergen, en del familjer bor fortfarande så.)
Fatagadalen (Mellan Roque Nueblo och Pico des Nieves, palmer, pinjeskogar.)
Montana de Tauro (Mellan Puerto Mogan och det centrala höglandet.)
Rocue Nueblo (Fina kortare vandringsturer på ca 20-40 min upp till klippan, skapligt underlag men ganska brant ibland.)
Sorrueda Dammen (Fin damm i natursköna omgivningar med palmlundar och berg, foto nedan – tyvärr blev det inte så att jag fick uppleva vackra Sorrueda, därför ej eget foto.) Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Sorruedadammen500p.jpg