Kategorier
Resor

Japan – ett fascinerande land!


Hösten -95 fick jag möjlighet (genom mitt jobb) att resa till Japan, en fantastiskt upplevelserik resa! Vi besökte bl a Osaka, Tokyo, Kyoto via buss/tåg till många intressanta och annorlunda sevärdheter i detta fascinerande gamla land.

………………………………………………………
URSÄKTA Bildkvaliteten på dessa foton!
Samtliga är inskannade från papperskopior!
(men naturligtvis förbättrade via photoshop…….)
……………………………………………………..

Japans invånare…(1995)
På 25 % av Japans yta bor det 127.4 miljoner människor vilket gör att det är ett av de mest tätbefolkade länderna i världen. Om man jämför med ett land som Australien som är väldigt glest befolkat blir skillnaden enorm, i Japan 337 invånare per km² och i Australien bor det inte ens 3 invånare per km²!!


Och Tokyoområdet…

är världens folkrikaste storstadsområde, Stor-Tokyo täcker en yta som Skåne och har över 35 miljoner invånare!
Trots detta upplevde vi Tokyo som en vänlig, trygg stad med människor som visade hänsyn, tolerans och stor nyfikenhet på oss turister. I denna jättestad fick vi uppleva att människor kom fram till oss och frågade om vi behövde hjälp att hitta när vi lätt förvirrade stod och kollade på kartan. Japanerna är väldigt artiga, ödmuka och vänliga – bugar och bockar ofta. Någon kriminalitet existerar nästan inte här! Även i tunnelbanan fungerade det utmärkt tyckte vi, såg aldrig någonsin att man puttade in folk som man hört sägas, men det kanske var tidigare när tågnätet inte var så utbyggt, och människor inte hade lika flexibla arbetstider.

Tempura o andra japanska delikatesser avnjöts i härlig miljö!  
Många olika japanska specialiteter bars fram, den maträtten jag uppskattade mest just den kvällen var färsk tempura (friterad fisk eller skaldjur med dipsås), supergott! Den japanska ölen gick utmärkt att dricka, riktigt god!

Jag hade också hört att det var så extremt dyrt i Japan, men insåg att det går att hitta normala priser även där, både på restauranger, shopping etc om man inte håller sig i Ginzaområdet – där är det fruktansvärt dyrt! Så det går utmärkt att shoppa även i Tokyo (det blev en del för mig också!)


Tokyos enorma fiskmarknad…världens största!
Detta är världens största partihandelsmarknad för fisk och skaldjur.
Marknaden ligger i Tsukiji i centrala Tokyo.


Asakusa…
i gamla Tokyo är ett väldigt trevligt område. Där kan man t ex besöka detta fina och välkända buddisttempel Sensoji som är det äldsta templet i Tokyo (vissa delar är från år 637).
Promenera gärna dit via Nakamasi som är en riktigt bra shoppinggata med mängder av japanska souvenirer och annat ”smått och gott”.

Tokyo Tower…
är 332,6 meter högt och påfallande likt ett annat känt torn gjort av stolstänger. Det är 8,6 meter högre än Eiffeltornet och därmed världens största självstödjande järntorn och den högsta konstruktionen i Japan.
Trots att tornet primärt fungerar som sändningsmast för radio och TV är det även en turistattraktion. På första våningen finns ett akvarium med 50 000 fiskar, tredje våningen är ett vaxmuseum och en attraktion som kallas för mystiska promenadzonen och fjärde våningen kallas för trick art gallery.


KYOTO!…..

är välkänd för många, kanske mest pga av Kyotoprotokollet som hänför sig till FN-konferensen om växthusgaserna som hölls 1997, protokollet fick stadens namn. Kyoto är en av de bäst bevarade städerna i hela Japan tack vare att det är den enda av Japans storstäder som – nästan – helt klarade sig från bombningarna under 2:a världskriget. Fram till 1868 var Kyoto Japans huvudstad. För att bevara den historiska atmosfären i Kyoto är det förbjudet att bygga skyskrapor i denna stad.

Många åker till Kyoto för att titta på tempel, här finns över 2.000!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2022JapanKyotoomgivred1.jpg

Det mest kända – och vackraste, tyckte jag – är Kinkakuji eller Gyllene paviljongens tempel. Förutom bottenvåningen är själva paviljongen helt täckt i bladguld. Det byggdes ursprungligen 1397, men brann ner till grunden 1950 då en psykiskt störd munk tände eld på det. Den nuvarande byggnaden är från 1956. Kinkakuji är en del av det historiska Kyoto och finns med på världsarvslistan.


Kiyomizutemplet är ett annat tempel, som har blivit en symbol för Kyoto, härifrån har du också en väldigt fin utsikt över staden! Templet – från 1600-talet – är placerat på pålar högt upp på en kulle. På våren står körsbärsträden i full blom, då är det nog härligt att ta sig upp hit och beundra utsikten!

På vägen ner från templet, vandrar du på Kyotos charmigaste kullerstensgator, Ninenzaka och Sannenzaka.


Bonsai Plantskolor i Kyoto
– Koju-en
Längre ned i detta inlägg har jag beskrivit vårt besök på en plantskola för bonsaiträd, där vi fick se hur skickligt de beskär dessa fantasiska växter, mycket intressant tyckte jag!
I Kyoto finns det bonsai plantskolor som man kan besöka.

Koju-en

är den mest kända av de två bonsai plantskolorna här. En taxi kan ta dig hit på ca 10 min från Kyoto järnvägsstation, eller promenera ca 15 min, halvvägs kommer du då till Toji tempel som också är sevärt!
(Den 21 varje månad har de en Bonsai-marknad här.)

Adress: 19 Isono-cho, Karahashi Minami-ku, Kyoto 601-8462 (Tel.
075-691-5296). http://www.bonsaiempire.com/origin/bonsai-japan/koju-en


Ta sig till Kyoto…
De allra flesta turister kommer från Tokyo med shinkansen till Kyoto. Snabbtåget far fram med en hastighet på 275 km/tim. – Så resan är blixtsnabb och tar bara 2,5 timme. Fotona nedan är tagna under denna tågresa.


Shinkansen är dessvärre ett dyrt färdmedel. Om man ska åka runt i Japan på billigaste sätt kan man köpa ett Japan Rail Pass. Men köp det innan avresan i Sverige för det går tydligen inte att köpa i Japan. (En veckas tågluffarkort kostar som en tur-och-retur-resa mellan Tokyo och Kyoto). Långfärdsbuss från Tokyo tar ca åtta timmar och kostar halva priset av shinkansen. Det går även att flyga direkt från Europa till Osaka (som ligger en timmes bussfärd från Kyoto), t ex flyger Finnair denna sträcka, via Helsingfors.
(Jag fick senare denna klarläggande kommentar t min blogg:
….”Åkte tåg med jr railpass och det var inga problem att åka shinkansen med det, men det var inte det snabbaste av de tre modeller som finns utan det näst snabbaste. Det tog 2 tim och 10 min från Tokyo till Kyoto”)

Jag läste en gång att ett Shinkansentåg ställt in och omkring 500 passagerare fick vänta på nästa tåg. Anledningen var att någon under natten hade gjort en stor graffitimålning. (Tänk om vi skulle göra så i Sverige varje gång det händer…) Men i Japan har de uppenbart en helt annan inställning. Om ett företag där anser att ett misstag begåtts, ser de väldigt allvarligt på detta och skäms. Det är därför helt otänkbart för Japan Railways att köra med ett tåg som förstörts på det sättet. Av samma anledning mäts Shinkansens förseningar i sekunder och inte i minuter. Ett försenat tåg är det värsta som kan hända Japan Railways – och de har lyckats utomordentligt bra för det händer nästan aldrig att ett tåg är det minsta försenat där.


Bada i naturligt heta källor
hör också till när man är i Japan, de flesta av dessa ligger uppe i bergen men de finns även i Tokyo och kallas onsen. Detta fick vi också prova på – det var magiskt avkopplande och skönt att bada i dessa pooler!

En perfekt plats för bad i varma källor är Hakone, i skuggan av Mount Fuji. (90 minuter från Tokyo med tåg). Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2022JapanFujisist.jpg

Hakone utgör en del av nationalparken Fuji-Hakone-Izu, ett naturskönt område med fantastisk utsikt mot Mount Fuji.

MER om Japans varma bad https://scandinaviantraveler.com/se/livsstil/varma-kallor-i-japan

 

Bo på ett Japanskt värdshus…
Att bo på en – ryoka eller minshuku – är ett måste när man är i Japan. I Kyoto finns det många att välja mellan men det kan vara stor prisskillnad. När vi var i Japan bodde vi på en underbar liten ryoka. Där fick vi sova på tatamimattor och njuta av japanska heta bad (i badkar). Vi åt också fantastiskt god mat sittandes på golvet – som oftast i Japan. Helt lätt var det inte att sitta bekvämt på detta sätt eftersom vi också var iklädda deras speciella ”morgonrockar”.


Ryokan var idylliskt omgiven av en mycket söt liten trädgård med vackra japanska växter, bäckar och små vattenfall!
På detta värdshus inträffade något som är typiskt för japanerna. När vi kom dit var det väldigt noga att vi alla tog av oss våra skor och ställde dem i korridoren innan vi fick gå in. Sedan var det tofflor av olika slag som gällde när vi vistades inne på värdshuset. När vi hela gänget (40 personer) skulle lämna denna ryoka var värdshuspersonalen lätt upprörd. Det stämde inte för dem… När vi anlände till värdshuset räknades nämligen samtliga våra skor in. Och när det var dags för avfärd var det ett par skor över, vilket de naturligtvis uppmärksammade. Så vi fick inte lämna ryokan innan detta var klarlagt! Det visade sig att en av damerna i gänget hade bytt till ett par andra skor som hon hade med sig i bagaget…….

Karaoke…
Det går inte att tala om Japan utan att nämna karaoke. De är som tokiga i detta, finns nästan överallt och vi fick också delta i detta omåttligt populära nöje. På många ställen lockas man med gratisdricka – om man sjunger.

Sake…
På fotot tunnor med sake som donerats till templet, detta såg man utanför många tempel.

Sake är det västerländska ordet på en japansk alkoholhaltig dryck som bryggs av polerat ris. I Japan kallar man alla alkoholhaltiga drycker för sake. Risvin brukar man också säga att det är – men det är inte helt korrekt eftersom framställningsprocessen mer liknar ölbryggning. Apropå alkoholhaltiga drycker och Japan så vill jag nämna att deras öl smakade väldigt bra och var det man drack mest (förutom sake). Vin fick vi på de fina middagarna men det är ganska dyrt där.

 

Bonsaiträd…
Bonsaiträd förknippar jag med Japan och vi fick besöka en sådan trädgård med mängder av olika typer av bonsaiträd och vi fick också se hur man ska göra för att beskära dem på rätt sätt, intressant och roligt att se!


Bonsai betyder ”träd i kruka”. Man kan göra bonsaiträd av vilken sorts träd som helst. De håller sig små genom beskäring av rotsystemet och klipps i fina former. I Japan har de en stark naturdyrkan och där försöker man designa bonsaiträden så att de liknar träd i naturen.

 

Klimatet…
Tokyo har ett mildare klimat jämfört med andra städer på samma breddgrad. Medeltemperaturen den kallaste månader, januari är +5,8 grader. Varmast är det i augusti då det är en medeltemperatur på +27,1 grader.
Man bör undvika att resa till Kyoto under den ”gyllene veckan” (slutet av april/början av maj), då många affärer har stängt upp till tio dagar och tåg/flyg/hotell är fullbokade månader i förväg. Japan har många festivaler som inträffar i olika städer under olika datum. Ett tips är att kolla vad som händer i området under din semesterperiod, en bra webbplats med information om de olika månadernas festligheter är www.JapanVisitor.com. En annan bra sida – om Tokyo – är denna http://www.rucksack.se/resmal/tokyo/.


Körsbärsblomningen…
Körsbärsblommorna, eller ”sakura”, är oftast i full blomning tidigt i april
(men lite olika beroende på VAR i Japan du befinner dig).
Att gå ut för att njuta av körsbärsträdens bedårande blomning är en av de viktigaste tiderna under hela året och många festivaler hålls då.
– Det finns t o m särskilda sakura-prognoser som förutspår NÄR och VAR
sakuran ska blomma, liknande väderprognoserna på nyheterna.
…..T ex på denna detaljerade körsbärsblomningsprognos kan ni se hur de
tror att körsbärsblomningen ska bli nästföljande år!

Körsbärsblomningen är väldigt populärt bland turister över hela världen,
så vill ni uppleva detta är det viktigt att planera långt i förväg.

Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

3 svar på ”Japan – ett fascinerande land!”

Har ni möjlighet att åka dit när körsbärsträden blommar, det är en fantastisk upplevelse. Var där våren 2013, på ungefär samma rutt. Vi hade möjlighet att båda i varma källor nästan varje dag. Skulle gärna åka tillbaka.

Hejsan,jag var i japan våren 2010 och hade det jättebra.Åkte tåg med jr railpass och det var inga problem att åka shinkansen med det men det var inte det snabbaste av dom tre modeller som finns utan det nästsnabbaste.Det tog 2 tim och 10 min från tokyo till kyoto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics