Kategorier
Resor

Kina – kontrasternas land

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Orangetemplet.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020SISTgubbeflod.jpg

Kina – och särskilt Peking – är perfekt för gruppresa! Har aldrig tidigare rest på det sättet men nyligen hemkommen från en 2-veckors gruppresa till Kina är jag tacksam att vi valde det alternativet denna gång!
Åkte med EurooChina Vi bokade Peking-Hainan vilket innebar att vi hade 6 dagar i Beijing, 5 i Hainan och 3 sista dagarna tillbaka i Peking. I Peking var vi 29 personer, 12 av dessa var även med till Hainan. Det var ett härligt glatt gäng och vi hade väldigt kul ihop – så tack alla ni som gjorde att vistelsen blev så lyckad!


PEKING
– eller Beijing som det heter på kinesiska – är en av världens snabbast växande städer, väldiga kontraster här på alla sätt; låga gamla hutonghus i grått tegel i de allra äldsta delarna av Peking blandat med supermoderna väldigt speciellt designade höghus. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020stadsutsikttempelframf.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020järnvägsstation-1.jpg

Vi hade den fantastiske svensktalande guiden Frank hela tiden i Peking. Han var en otroligt duktig guide som inte bara gav oss all tänkbar information om alla sevärdheter/upplevelser, han berättade också mycket annat om vardagslivet för kineserna och delgav oss även personliga berättelser om sitt eget liv och släktförhållanden, vilket var mycket intressant! Även Linda var en mycket bra och väldigt kunnig guide som pratade engelska flytande.


Sevärdheter

Hutong

kallas de tusentals gamla trånga gatorna och gränderna som var typiska för Peking tidigare men som nu tyvärr är på väg att försvinna. 

Vi fick åka ”cykeltaxi” i dessa kvarter och även besöka en familj och se deras hem. De hade ärvt den lilla gården, och den var värd ca 25-30 miljoner.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020finastehusethutong.jpg

På kvällen var vi på en Kung Fu-föreställning, mycket annorlunda för oss svenskar – men häftigt!


Himmelska Fridens Torg

är världens största torg med över 44 ha. (500.000 människor kunde rymmas på detta torg om 2 personer stod på varje platta.) Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Himmelskatorgsist.jpg

 

Förbjudna Staden
som var kejsarnas palats under Ming- och Qingdynastierna, ytan innanför är hela 720 000 kvadratmeter och det finns 800 byggnader med totalt 8000 rum. 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Kinaförbjstaden500psist.jpg

 

Sommarpalatset
Vacker park med lyxiga byggnader där kejsarfamiljerna tillbringade somrarna. Båten är gjord av marmor.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Sommarpalbåten500psist.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Sommarpalbron500p.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Sommarpalfolk500psist.jpg


Himmelstemplet
heter Tiāntán, på kinesiska. Bönetemplet med sitt fina blåglaserade tak räknas som en av Kinas vackraste byggnader. Templet är helt cirkelrunt och står på en sockel av tre lager marmorsten – väldigt vackert!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Blåtemplettavla.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Blåtemplet2016stor.jpg

 

Yang Xing Zhai 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020rötthuslövsist.jpg

 

Kinesiska Muren

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Murenbästpåhåll.jpgDen mest kända sevärdheten i Kina, att få uppleva detta var något jag verkligen sett fram emot! 
Muren sträcker sig mer än 800 mil, är 8 meter hög och 7 meter bred. Iklädda varma jackor (en del hade även handskar och mössor) begav vi oss dit. Strålande sol hade vi turen att få denna dag också, men ganska blåsigt var det här uppe så varma kläder behövdes!
Att ”vandra” på denna berömda mur var en mäktig upplevelse! 
(Om än lite jobbig för mig. Där vi började vandringen/klättringen var det väldigt brant och höga trappsteg, så jag orkade inte ända upp)!

Vid den del av muren vi befann oss var det väldigt mycket folk, jag har förstått att man kan uppleva denna fantastiska mur från andra håll – som kanske är bättre!
Upplev muren från den bästa sidan! (ur DN den 11 januari 2015)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020BÄSToallraSISTjagmuren.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020murenuppförKenth500p.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020septMurenuppför500p.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Murensvärdsist2018rev.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020BÄSTMurenuppestorsist.jpg

 

OS-området 
Pekings enorma nationalstadion – Fågelboet – byggdes till OS 2008. (Normalkapacitet: 80.000) Även Världsmästerskapen i friidrott hölls här 2015. 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020OS-stadionsist.jpg

 

Peking Zoo

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020pandorsovande.jpg

Skönast att studera var de söta pandorna – som verkade lite slöa först, sedan kvicknade de till när det bjöds på morötter och annat godis…Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020pandorsist-1.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020pandoräteräpplen.jpg

 

Trafiken
I Kina bor 1,3 miljarder människor, i Peking 20 miljoner – och hysteriskt mycket bilar har de! (ca 27 miljoner i hela Kina 2009). Varje dag tillkommer i Peking ytterligare 1.500 nya bilar i trafiken.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020vägskyltarbilsist.jpg
Igår läste jag i DN att Peking de senaste dagarna haft luftföroreningar av det slaget att skalan som använts för att mäta dem inte räckt till. Det hade legat på över 500 punkter enl amerikansk måttstock vilket är så dåligt att det innebär en stor hälsorisk för alla och skolorna ställer in alla utomhusaktiviteter.
Vi kunde också konstatera att många bilister fullkomligt struntar i trafikreglerna! Ibland fanns även vakter vid övergångsställena som markerade med röda flaggor samtidigt som trafikljuset visade rött ljus – ändå körde bilisterna ut på övergångsställena… Det är verkligen med livet som insats som man går över gatorna i stan. Vi såg även bilar som körde MOT körriktningen, och några olyckor.


Shopping

Silk market och Yashow är 2 bra inomhusmarknader i flera våningar. (Själv blev jag mest irriterad när försäljarna skrek, tjatade och tog tag i mig. Överlät det på Kenth som tycker det är lite sport att pruta, vi fick ner priserna ordentligt och betalade ca 20 % av det som de begärde, då fick man höra att min man var för tuff …… Att jag hade fint hår och vackra ögon var ngt som de försökte smickra mig med för att försöka få mig ännu mer shoppingbenägen.)

Glasögon
är billiga, antingen tar man med sig sitt recept eller så kan man göra synundersökning på plats. En i vår grupp köpte två par snygga märkesglasögon för 1.500:- totalt! (ett par progressiva + ett par optiska solglasögon). Hon köpte dem på våning 4 på Silk Market, Simons tror jag optikern hette.

Wang Fu Jing ska vara shoppinggatan nr 1, där finns mest dyra märkeskläder i varuhusen, men vi tyckte bättre om de små kinesiska affärerna som låg på höger sida. Även kul att gå på den genuina kinesiska marknaden, där man kunde handla souvenirer etc mycket billigt.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Pekinggubbar.jpg

Här hade de laddat grillspetten med levande (!!!!) skorpioner. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Sniglar.jpg

 

HAINAN

Efter en hektisk och mycket innehållsrik vecka i Peking kändes det bra att flyga till den tropiska ön Hainan (3,5 timmar), för att få lite välbehövlig avkoppling.

Lyxhotell på Yatong Beach
Vi bodde på det 5-stjärniga Holiday Inn Resort Hotel, ett av många  lyxhotell utmed palmklädda vackra stränder, det var också det dyraste området på Hainan.
(Billigare boende kan du få på Sanya beach, eller Big East.)

Vi hade ca 26-28 grader varmt och fick några dagar då vi kunde njuta av sol och bad i kristallklart vatten! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Hainanpool500p.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Hainansolstolar500p.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Hainanträdgård.jpg


Mycket vacker sandstrand, lugnt och lite folk på den strandbit som bara var för hotellets gäster… Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020HainanbåtSIST-2.jpg

 

En kvinnaiklädd den typiska kinesiska huvudbonaden  – hade som jobb att hålla koll på att det bara var hotellets gäster som befann sig här, de andra motade hon bort. Kineserna själva fick hålla till på den ”allmänna” delen av stranden (där det var betydligt mer folk…)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020KvinnaHainan500p.jpg

Åkte buss en dag från vårt finare turistområde Yalong Beach till Dadong Hai och gick in i de verkligt genuina kinesiska kvarteren bland marknader,
trånga gränder med hus varav en del såg nästan fallfärdiga ut, stora kontraster i detta land! Vi hamnade på en restaurang som bara hade menyn på kinesiska och ryska, så gissa om det utbröt kalabalik och skratt när vi skulle försöka få dem att förstå vad vi ville äta.
I Dadong Hai finns också ett strandområde med många restauranger och en stor utemarknad!

En kväll promenerade vi från vårt hotellområde till det ännu flottare
hotellet Crown Plaza (Miss World tävlingarna hade tydligen hållits där i år).
Urtjusigt hotell med stort innertorg med flera restauranger och bra band som spelade, så det blev lite buggdans där. Pizza åt vi på detta torg (ibland blev man less på Kinamaten…).

 

Yanoda Rainforest Park 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020palmer2016.jpg

Vi ville se mer av ön så vi hyrde en busschaufför som tog 300 kr för att köra runt oss 12 personer en hel dag. Den dagen hällregnade det tyvärr…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Utflyktregn500p.jpg

Inträdena var däremot ofattbart dyra, t ex 170:- bara för att komma in på regnskogsområdet Yanoda Rainforest Park,
+ 50:-/per timme för en guide som skulle vara engelsktalande – hon log rart
och svarade som OM hon förstod precis vad vi menade när vi frågade henne om olika saker under vandringen. Det visade sig rätt snart att hennes engelska kunskaper var ganska små.  

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Blomma500p2016-3.jpg

Fotot nedan: Nygifta paret Marianne och Anders på regnskogens ”Love Gate” Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Lovegatasist500p.jpg

 

Åk gärna till Kina för det är ett väldigt intressant och sevärt land, men det
bästa sättet är nog att göra det via en gruppresa eftersom det skulle ta en
evighet att ta sig runt och hitta till alla sevärdheter själv, samt att det är
en fördel att busschaufförerna känner till alternativa vägar när det uppstår
trafikkaos. Och det viktigaste av allt; att man får bra guidning!

En suveränt bra sida om Kina och Peking är denna: http://kristeribeijing.blogspot.com/

(På den sidan har Krister även lagt in foton från viseln mellan Marianne och Anders. De gifte sig i Peking på den svenska ambassaden. Det var jättemysigt även för oss andra i gänget att uppleva den händelsen på plats och få vara med och fira de nygifta! Och sedan följa med dem till Hainan som bröllopsresan gick till……)

Mer om Kina
Peking: är världens största flygplats! 50 miljoner besöker den varje år.
T-banan: 1,8 miljoner människor åker tunnelbana varje dag (Frank berättade att han nästan aldrig gör det själv, i rusningstider fruktansvärt med alla dessa människor som trängs och trycks in för att så många som möjligt ska få plats!)
Familj: Man får bara skaffa ett barn per familj
Priser: En öl kostade 10 kr, vin dyrt och inte så stort utbud där. 1 kinesisk maträtt på enkel bar 15 kr, 1 Mac Donaldsmeny: 15 kr.
Jordgubbar för självplock kostar 110 kr/kg – i affären 20-30 kr, man betalar alltså mer för upplevelsen att få plocka bären själv.
Studier: En enda chans ges att söka vidare till universitetet, och det sker genom ett skriftligt prov. 100.000 kr får man betala till staten för att gå på gymnasium.
Lägenheter: Bör de helst köpa eftersom det anses vara en trygghet. Man betalar EN gång 40.000-70.000 kr per kvadratmeter, i dagsläget äger man lägenheten i 70 år.
Att hyra en pytteliten lägenhet på 33 kvadratmeter kostar ca 4.000 kr/månad.

Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

7 svar på ”Kina – kontrasternas land”

Mycket intressanta uppgifter. Vi har väl alla läst om Himmelska Fridens Torg och de oroligheter som förekommit där i våra dagliga tidningar.
Kineser genom alla tider och under alla regimer har inte levt under demokratiska förhållanden och speciellt inte kvinnorna. Trots sina olika riken, skilda ledare, mäktiga kulturer och enastående historier genom tusentals århundraden. Å andra sidan så har det varit och är fortfarande så över hela världen än idag.

Hej på er båda!

Vi vill också tacka för ett trevligt ressällskap. Vilka fina bilder ni tagit!
Är nu tillbaka till verkligheten, trötta är vi också men i full gång med att planera våran bröllopsfest.
Ha det gött

Kramar från Herr & Fru
EvanderJohansson

Hej på dej! Vill bara tacka för trevligt sällskap under Kina-resan, visst var vi ett gott gäng 🙂 Jättetrevlig blogg du har – här ska jag läsa om era andra resor också 🙂 Är nu tillbaka i ”verkligheten” i ett snöigt o blåsigt Göteborg, men det är rätt härligt det också – allt har sin charm. Här åker man inte billig svarttaxi!!! Fick betala 570:- hem från flyget!!! 😉 Läser för fullt i boken du lånade mej, den e verkligen bra!!! Snart avslutad! Ha de gott å hälsa maken /Kram fr Annalena.

välkomen hem!
Vilken resa ni haft, verka haft det fantastiskt som vanligt, som jag förstår är det verkligen ett land värt ett besök. Vackra bilder narturligtvis och ni har stillat köplusten också kan jag förstå. Härligt att komma hem till det svenska ruskvädret då. Men man kan alltid plocka fram sådana här goa minnen då.
Kram Ann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics