Kategorier
Resor

Alla hjärtans dag i romantiska Florens

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Florensutsiktsistrev2022.jpg

Ber om ursäkt för den dåliga kvaliteten på dessa foton – vi var i Florens för väldigt många år sedan, då hade jag ej den bästa kameran……

Florens är den Toscanska regionens huvudort och har alltid varit ett välbesökt och populärt resmål. Mellan 1865-1871 var staden även Italiens huvudstad. I stadskärnan finns mängder med sevärdheter; kyrkor, vackra palats och monument, samt världens mest berömda konstverk. Men de som inte enbart har kulturella intressen, kan förstås även njuta av välsmakande italienska måltider. Mest känt är nog Florens för sitt Chianti-vin och goda kötträtter. Att bara strosa runt i denna fina stad och slå sig ner vid ett kafé och betrakta folkvimlet är också mysigt. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Florenscafebäst1002rev2022.jpg

Sevärdheter…
Bland alla museer och gallerier om finns i staden är Galleria degli Uffizi det mest kända och hör till ett av de mest berömda konstmuseer som finns i världen. Men vill man besöka detta museum är det bäst att boka i förväg. Då får man nämligen gå förbi den enormt långa kö som brukar uppstå timmar innan de öppnar – och som ofta tar väldigt lång tid (flera timmar ytterligare…)
Likadant är det med Accademia som har en utställning med skulpturer, bl a med verk av Michelangelo. Fotot nedan: Statyn David av Michelangelo.

Vackra kyrkor finns det gott om här: San Lorenzo, Santa Maria Novella och Santa Croce är några av dessa men mest berömd är Santa Maria del Fiore eller Duomo di Firenze som den också kallas.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är FLorenskyrka100rev2022.jpg

Florens broar…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Florensbrodimmabästrev2022.jpg

Men den mest kända och en av Europas äldsta broar är ”Ponte Veccio”. Numera består hela bron av mängder med guldsmedsaffärer, men det bor faktiskt folk här också. Bron delas av floden Arno.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Florensflodenbäst100rev22022.jpg

Något annat man inte bör missa i Florens är stadens utsiktspunkt Piazza Michelangelo.

Bästa tiden att resa hit är under lågsäsongen dvs. april-juni och oktober-september.Vi åkte dit på nyårsdagen, vilket var överraskande trevligt – vi hade ca 10 grader varmt och kunde t o m sitta ute i solskenet och dricka kaffe någon dag, dessutom inte så enormt mycket turister den tiden.

Några restauranger…
Trattoria Il Cibreo, www.cibreo.com
Granne med berömda Cibreo. Livlig trattoria, ungefär samma rätter som på Cibreo fast betydligt billigare!
Trattoria Omero, www.ristoranteomero.it
Toscanskt kök, t ex fiorentina, fagioli al flasco
Trattoria Bordina, www.trattoriabordino.com
Ska vara stans bästa lunchställe.
Gustavino, vinotek med imponerande vinutbud och en nyklassisk meny. Vägg i vägg ligger den charmiga osterian där du kan köpa vinerna med dig hem eller äta en enklare maträtt(stängt måndagar).

Nattliv…
Tenax, www.tenax.org: Här kan du lyssna på musik, livekonserter och olika evenemang.
Otel Ristotheatre, www.otelvariete.com:Ta en pizza eller annan middag och lyssna på livemusik eller dj, se shower
Meccanoo: Känt disco med musik in på småtimmarna
Capocaccia: Inneställe för dem som vill dricka drinkar – mest populärt på sommaren, utsikt över Arno-floden.

Shopping
Florens har mängder med butiker av olika slag (men ganska dyrt!), förutom det har de utomhusmarknader. Skinn eller kläder kan man köpa på San Lorenzo-marknaden i centrala stan eller på Porcellino-marknaden.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Florensgatubild100rev2022.jpg

Turistbuss: Ett lätt och bra sätt att se Florens är att åka med den röda dubbeldäckade turistbussen. Du betalar ca 20 EUR och sedan får du hoppa av och på som du vill under 24 timmar. Hörlurar och guidning på olika språk ingår i priset. Läs mer här: www.firenze.city-sightseeing.it

Siena: En dag tog vi bussen till den fina lilla staden Siena, som är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna i Italien. Bussturen tog oss ut i det vackra toscanska landskapet, bara det var ju underbart! Siena är en väldigt mysig liten stad med trånga små gränder, kaféer, restauranger och en del shopping. Stadens väldigt kända torg är Piazza del Campo – detta torg förvandlas en gång om året till hästkapplöpningsbana. Fyra stadsdelar tävlar mot varandra och detta engagerar folk i hela stan (förstås!) Vi missade detta evenemang men kan förstå att det är en väldigt annorlunda upplevelse! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Florenssiennatorg1002.jpg

Transport från flyget:
Från Florens flygplats: buss eller taxi in till staden, tar ca 30 min.
Fran Bolognas flygplats: Ligger ca 6 km fran Bolognas centrum, bussar går från flygplatsen in till centrum (Aerobus). Därifrån kan man sedan ta tåget till Florens. Snabbtåget tar ca 40 minuter.

Hotell:
www.booking.com/Florence
www.travelstart.se/hotell/italien/florens
www.hotellguide.se/Florens
eller paketresor (kan bli billigast):www.expedia.se

Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics