Kategorier
Resor

Parga – gemytlig grekisk kuststad

Den genuina grekiska staden Parga nämns inte lika ofta som de populära öarna. Ändå anser många att detta är en av de finaste av de grekiska kuststäderna. Den gemytliga lilla staden ligger vackert med husen som en amfiteater mot hamnen.

(OBS – Dålig bildkvalitet pga inskannade foton!)

Parga var från början en charmig liten fiskeby från 1200-talet. Staden känns fortfarande genuin – inte så turistisk.

Staden har spår av sina första herrar, venetianarna, och sina nuvarande, grekerna. Den gamla venetianska fästningen (byggd 1624) övervakar staden från sin klippa. Gå gärna upp till fästningen och njut av den fina utsikten, där ligger även ett café!

Befinner du dig i Parga har du även närhet till flera
Fina stränder….
Valtos beach – som ligger bortom borgen är en av de bästa. Det är en väldigt lång och fin sandstrand, hit kan man promenera via trappor mot fästningen och vidare till stranden, eller ta badbåten från hamnen i Parga.

Lichnos beach – med grovkornig fin sand ligger ca 3,5 km söder om Parga, Denna når man också bäst med båttaxi, eller på egen hand. Flera bra tavernor finns här.
Pago beach – På vägen till Lichnos kan man be dem stanna i Pago, här ligger en liten enslig strand, där det inte brukar vara mycket folk. En restaurang/bar finns också om man blir sugen på något.
Amoudia Beach – är också en väldigt fin sandstrand söder om Parga.
Agia Paraskevi och Karavostasi – 2 fina stränder norr om Parga.
Sarakiniko Beach – är en vacker liten badvik med en taverna ovanför stranden. Man tar sig hit med badbåt. Men åk inte hit på söndagar, då är det fullpackat (eftersom grekerna själva är lediga då).

Utflykter….
Är du intresserad av grekiska antika kulturbygder är Parga ett perfekt resmål att ha som bas.

Vill man hellre passa på att besöka övärlden utanför, finns Lefkas, Korfu, Paxos nära. Filmen ”Den blå lagunen” spelades in på Paxos och Antipaxos. Boka direkt via
t ex Gaios Cruiser som gör denna båttur betydligt billigare än charterbolagen.

Eller åk med en mindre fiskebåt runt Paxos och snorkla vid grottorna (som ligger vid den obebodda delen av ön). Det ska vara fantastiskt vackert! Men det är bara med små båtar som man kan ta sig in i dessa grottor.

En väldigt vacker liten stad som ligger högt upp i bergen är Metsovo.

Gillar man att vandra finns det många möjligheter på småvägarna (5-10 km)här runt omkring.

En annan lite annorlunda utflykt är att ta sig till floden Acheron, där Karon enl mytologin rodde de döda. Man kan vandra uppströms och åka luftmadrass tillbaka. Floden är skyddad av ”Nature 2000” p.g.a. sin unika natur och är känd för sina vattenkällor. Vid flodens början – Acheron Springs – är vattnet iskallt, men det kan nog vara skönt att vada här och svalka sig en het dag.

Den söta ön Virgin Mary


Några restaurangtips….
Andreas taverna: Ligger precis bredvid ingången till borgen. Hemlagad god mat
och personlig service.
Austria: God mat – missa inte pizzorna här, som är supergoda!
Bacchoos Taverna: Bra mat, stora portioner och mycket trevlig personal.
Castello: Ska vara den bästa restaurangen här – och välbesökt – så boka bord!
Kastro: Många går hit för den storslagna utsikten över byn och havet! Dyrt att äta här. En del tycker de har bra mat, andra inte. Boka bord för att få bästa platserna.
Taverna to Souli: Grekiska smårätter och vacker solnedgång, även billigt!

Nöjen….
Sail in Bar är mysig, tre våningar hög. Fin utsikt över Parga.
Blue Bar ligger nära ovanstående, trevlig uteterass.
På Terra Bar som ligger vid kajen finns även fyra datorer som du kan nyttja om du känner för det samtidigt som du läskar dig med en drink eller öl.
Vill du gå på nattklubb är Arena ett alternativ, en stor populär nattklubb nära Krioneristranden.

Till Parga åker bl a Apollo, Ving och Air Tours. Lite besvärligt är det om man vill ta sig hit reguljärt, då får man flyga till Aten, sedan inrikesflyg till Preveza, och buss till Parga. Pga det branta landskapet är Parga tyvärr inte så lämpligt för småbarnsfamiljer eller handikappade.

Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics