Kategorier
Resor

En månad i Australien!

………………………………………………………..
URSÄKTA Bildkvaliteten på dessa foton!
(Samtliga är inskannade från papperskopior!)
………………………………………………………. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussi12apostlessist-scaled.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussiberg2016.jpg

 

Melbourne…

I januari 2001 åkte vi med dottern till Australien – hon skulle plugga där ett tag, och vi ville uppleva lite av denna kontinent tillsammans med henne, innan skolstarten.


Vi bodde först i Melbourne hos ”Sannas” otroligt gästvänliga och generösa föräldrar, bättre kunde vi inte ha det….och naturligtvis perfekt för oss som aldrig varit här tidigare.

Melbourne var en väldigt trevlig och gemytlig stad
tyckte vi, lite lugnare tempo än i Sydney. Staden har trots sin storlek mer småstadskänsla.
Men Sydney var också en fantastisk stad! Här är direktlänken till mitt inlägg om Sydney https://www.desires.se/#post64

St Kilda är ett populärt område (särskilt för de unga)! Sanna och Lisa bodde i dessa kvarter, i en lägenhet nära Chapel Street. Ett väldigt mysigt område med många restauranger, cafeer och shopping.
Fotot nedan; en kyrka som var omgjord till pub – en mycket välbesökt sådan! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussipubkyrkasistrev2018.jpg

Detta var en vanlig syn i Melbourne – paddlare nerför Yarra River. Kanoter och andra båtar fanns att hyra vid sjöbodarna. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussipaddlaresistobäst500p2018b.jpg

Karin skjutsade oss till flera fina vingårdar i området runt Melbourne. Härligt att stanna till på dessa gårdar i vacker miljö, ägna sig åt vinprovning – och sedan inta en god lunch där. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussivingårdsist500p2018b.jpg

Pingvinerna på Phillip Island
Ön är mest känd för sina pingviner. Vi kände inte till detta när vi var här, men har hört att det ska vara värt ett besök. Tydligen ska man helst ta sig hit med någon privat grupptur med guide, det kostar lite extra med det ska det vara värt. Då får man uppleva dessa sköna djur på nära håll på en privat strand – långt bort från de stora folkmassorna. Denna ”pingvinparad” ska vara en fantastisk upplevelse! (Vi har däremot upplevt pingvinerna utanför Kapstaden, det var underbart!)

The Great Ocean Road…
Att köra kuststräckan ”The Great Ocean Road” mot ”the twelve apostles” var verkligen trevligt och så mycket vackert att se!

 Erskine Falls…
ligger ca 1 mil nordöst om Lorne. Det finns en utsiktspunkt ovanför fallet och en vandringsled leder ner till fallen. När vi gick på stigen såg vi dessa varningsskyltar. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussivarnskyltorm500p.jpg
Men som tur var upptäckte inte vi några ormar där heller… (Kan nämna att i Australien ska det finnas 10 av världens mest farliga ormar, men Lisa som bodde där i ett halvår såg aldrig någon orm överhuvudtaget, vilket hon naturligtvis uppskattade!!
EN gång just under denna tur mot Ocean Road, såg vi faktiskt en ”tiger snake” utanför turistinformationen vid en fyr – verkligen inte en plats där man förväntade sig att få se en orm!)

Erskine-fallet är 30 m långt och smalt och ligger i denna natursköna miljö!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussierskinestörstsist2018.jpg

Daintree river.. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020AussiDaintree.jpg
.


Koalerna…
Sanna visade oss till ett område där hon sett vilda koalor i träden, vilket vi naturligtvis gärna ville uppleva! Så vi satt i en öppen bil och spanade efter dessa speciella djur, som inte var så lätta att upptäcka – de har samma färg som trädstammarna och sitter fastklamrade högt upp i träden.
Men vi upptäckte dem till slut, underbart att få se så många i deras naturliga miljö! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020cKoalabästallrasist.jpg


Mer om koalorna:
De är inga björnar, utan pungdjur, vilket innebär att de bär sina ungar i en påse. De lever i östa Australien, där det finns mest eukalyptusträd. I själva verket lämnar de sällan dessa träd, träden är både mat och hem för dem. De lever på dessa blad, de behöver inte dricka utan får den fukt de behöver även från dessa blad. De sover på dagen och äter på natten, de kan sova i upp till 18 timmar om dygnet! De äter otroligt mycket med tanke på hur små de är, ca 1 kg varje natt! Det största problemet för dessa djur är att det snart inte finns så mycket mark/plats för dem, pga att man nu skär ner för att ge plats för husbyggen istället.

 … och så här goa såg de ut i famnen på en djurskötare

Flying foxes…
Andra djur som inte var lika gulliga – var flying foxes, som kom flygande över trädgårdarna på kvällarna i stora flockar. Dessa fridsamma fruktätande fladdermöss är mest aktiva under dygnets mörka timmar. På dagarna hänger de upp och ned i sina höga, omfångsrika träd och sover, ofta insvepta i vingarna. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020aussifladdermösssist.jpg

 

Karin hade förbokat åt oss på detta underbara ställe i Skenes Creek, Chris’s! Vi bodde i en tjusig lägenhet som låg högt upp på en kulle, med fin utsikt över bergen och havet, otroligt vackert! (OCH superb mat åt vi på deras vackert belägna restaurang!)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussihotelltropsistsist.jpg


Chris’s http://chriss.com.au/accommodation.html  Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussistrandsistsist.jpg

The twelve apostles…
Så kom vi då äntligen till den mest berömda sevärdheten längs The Great Ocean Road, dessa jättelika stenformationer som står i vattnet. ”The twelve apostles” är belägna öster om Port Campbell. Vid första anblicken kan man bara se några av apostlarna, de övriga döljs bakom andra klippformationer.
Häftiga att se! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussi12apostlessist-scaled.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussi12apostles2sist-scaled.jpg

Cairns…
Australiens Great Barrier Reef med sina unika regnskogar, vita sandstränder och magnifika korallrev måste upplevas! Vi flög från Melbourne till Cairns, nedan hotellet som var inbäddat i tropisk grönska.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020AussiCairnshotellsist.jpg

 

Vi åkte med på en båtutflykt till Green Island där man fick välja om man bara ville koppla av på stranden, eller dyka/snorkla under ledning av mycket kunniga ”barriärguider”.

Jätteskön dag med många fina upplevelser på en vacker ö! Men man ska nog stanna minst en natt på någon av öarna här ute, för att få ut mer av vistelen i denna underbara miljö! http://www.cairnsattractions.com.au/

Vi gjorde också en trip till Port Douglas som var en trevlig liten ort, mindre än Cairns men mer ”laid back” och färre turister.

 

 Kuranda – staden som ligger mitt i regnskogen…

”Kuranda Scenic Railway”
går fram över hyllor på bergssidorna, genom tunnlar och över broar. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussitågsistallrabäst28122018.jpg

Byn Kuranda ligger inbäddad i regnskogen, med den sötaste järnvägsstation jag sett! Här ligger även en enorm marknad, många restauranger och kafeer. Det är en gullig by, men ganska turistisk.
Det finns en hel del att göra i området, barn kan roa sig med ett besök i Kuranda Koala Gardens, där man kan titta på koalor, wombats och kängurur.

En flodtur lockade oss. I denna flod hade man vid flera tillfällen sett krokodiler påstods det. Vi såg ”bara” havssköldpaddor och fåglar – men det var ändå mysigt att åka ”flodbåt” i denna miljö. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussiflodbåtsist2018.jpg


Ta linbanan tillbaka från Kuranda!


Man kan antingen återvända från Kuranda via järnvägen eller via linbanan. Vi valde linbanan vilket var en otroligt upplevelse! (linbanan är 7,5 km lång). Att sväva ovanför topparna på regnskogen i denna natursköna miljö var härligt!
Den gör två stopp, då får man stiga av och vandra på små gångvägar.  


Noosa…

Jag hade hört så mycket positivt om den lilla staden Noosa (Sunshine Coast), så vi hyrde bil och åkte dit. Noosa var verkligen en jättecharmig och mysig stad omgiven av vacker miljö, underbar strand och en fin nationalpark intill.


Här stannade vi några dagar.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020AussiNoassaKL.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020AussiNaossastrandsistsist.jpg

Surfers Paradise…

kom vi till på kvällen, i ruggigt ösregn. Det var nog mest Lisa som var nyfiken på denna plats! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020AussiSurfersLisa2018.jpg

Vi stannade bara en natt….ändå kul att ha varit här, men det är ingen plats
jag skulle återvända till.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussisurfersblåst500prev2018.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussisurfersparvågorbäst2018.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussisurfersparbästsist500p2018.jpg

 

Bra info…
vingårdar www.winecountry.com.au
hotell http://www.yha.com.au/
http://www.booking.com/country/au.sv.html
blogg om Australien http://www.reseguiden.se/forum/blogg/23-guldkorn-i-landet-downunder-8545

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Aussivarnskyltdjursist500p.jpg
Lite Australienfakta
– Trots den urbana koncentrationen har Australien – i genomsnitt – tre personer per kvadratkilometer, vilket gör landet till ett av de minst tätbefolkade i världen.
– 88 % av australierna bor i en tätort

– En av fyra personer är antingen en 1:a eller 2:a generationens nybyggare till Australien.

De flesta invandrare är från Storbritannien och Irland.

– Australien är tre gånger större än den största ön (Grönland) i världen.
– Uluru (Ayers Rock) är över 8 kilometer i omkrets

 

Vi älskade verkligen Australien, människorna och allt man kan uppleva där. Res dit, om ni har möjlighet!

Mitt inlägg om Sydney 2004!

Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

2 svar på ”En månad i Australien!”

Ja, nog för att jag har det som en dröm att åka till Australien och jag kan ju säga att den blev inte mindre intressant när jag läser det som ni varit med om…..Det är ju förstås en skillnad att ha människor som kan visa på de där guldkornen och som känner till det men visst hoppas jag att vi kommer iväg någon gång framöver. Det är ju en lång flygresa smiley

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics