Kategorier
Uncategorised

Parga – en grekisk pärla!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Öarnabredare1400pix.jpg

Den genuina grekiska staden Parga nämns inte lika ofta som de populära öarna. Ändå anser många att detta är en av de finaste av de grekiska kuststäderna.
Jag vill även tillägga att jag blev positivt överraskad att de i denna lilla stad var så gästvänliga och trevliga – har tidigare ibland i liknande turistorter, upplevt att de kan vara lite trötta på turister så här sent på säsongen!

Vi var här för ca 20 år sedan, då var det ej många turister som hittat hit. Fotot nedan tog jag den gången – och kan konstatera att det verkligen hänt mycket här sedan förra besöket…


Staden….
Den fina staden ligger vackert med husen som en
amfiteater mot hamnen


Virgin Mary!…
Den här underbara lilla ön syns överallt från staden – en vy man ej tröttnar på! Många vadar ut hit från stadsstranden!

Parga var från början en charmig liten fiskeby från 1200-talet. Men trots att staden numera besöks av mängder med turister, känns den fortfarande genuin!
(Vi var där i slutet av september o upplevde ändå att det var mycket turister,
så under högsäsong är det nog proppfullt här….)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är stadsvykrukortvänster1000pix.jpg


Hamnen…
Från hamnen utgår båtarna bl a till de olika stränderna som omgärdar Parga, t ex Valtos Beach, Lichnos Beach och Sarakiniko Beach.

Staden har spår av sina första herrar, venetianarna, och sina nuvarande, grekerna. Den gamla venetianska fästningen (byggd 1624) övervakar staden från sin klippa. Gå gärna upp till fästningen och njut av den fina utsikten, där ligger även ett café!Vårt hotell…
Maistrali (där jag – naturligtvis – valde ett rum med havsutsikt)

Jag är alltid väldigt noga när jag väljer boende, och vet vad jag vill ha: havsutsikt, nära till by/mysig ort och även nära till någon strand.
(Eftersom jag fortfarande har sviter efter min sjukdom Guallain Barre, var det även denna gång viktigt att det fanns möjlighet att gå korta promenader på platt väglag.) I Parga finns en mysig lång havspromenad som sträcker sig hela vägen ända fram till fästningens nederkant. Och naturligtvis kunde jag inte låta bli att även gå upp några korta turer i de trånga och så charmiga kullerstensgränderna!

Underbart att sitta här o njuta på kvällarna, innan restaurangbesök!Fina stränder….
Befinner du dig i Parga har du även närhet till flera underbara stränder!
Vår närmaste strand var Krioneri – där badade vi oftast!

Valtos beach – som ligger bortom borgen är en annan lång och fin sandstrand. Hit kan man promenera via trappor mot fästningen och vidare till stranden, eller ta badbåten från hamnen i Parga (10-15 min).

Lichnos beach – med grovkornig fin sand ligger ca 3,5 km söder om Parga, Denna når man också bäst med båttaxi, eller på egen hand. Flera bra tavernor finns här, men Coral ska vara en av de bästa strandtavernorna där, prova t ex ”Lamb in tie” som är filodegsinbakat lammkött serverat i en takpanna! Även Lichnos Taverna som ligger strax ovanför stranden, med hänförande vacker utsikt ska vara bra!
Pago beach – På vägen till Lichnos kan man be dem stanna i Pago, här ligger en liten enslig strand, där det inte brukar vara mycket folk. En restaurang/bar finns också om man blir sugen på något.
Amoudia Beach – är också en väldigt fin sandstrand söder om Parga.
Agia Paraskevi och Karavostasi – 2 fina stränder norr om Parga.
Sarakiniko Beach – är en oerhört vacker liten badvik med en taverna ovanför stranden. Man tar sig hit med badbåt. Men åk inte hit på söndagar, då är det fullpackat (eftersom grekerna själva är lediga då).


Utflykter….
Är du intresserad av grekiska antika kulturbygder är Parga ett perfekt resmål att ha som bas.

Vill man hellre passa på att besöka övärlden utanför, finns Lefkas, Korfu, och Paxos nära.

Det går även dagsturer med båtar till öarna Paxos och Antipaxos. Filmen ”Den blå lagunen” spelades in på dessa vackra öar. Vissa av dessa båtturer gör även stopp vid grottorna, där du kan snorkla eller bara ta ett dopp i det ljuvliga turkosfärgade havsvattnet!

En väldigt vacker liten stad som ligger högt upp i bergen är Metsovo.

Gillar man att vandra finns det många möjligheter på småvägarna
(5-10 km) här runt omkring.

En annan lite annorlunda utflykt är att ta sig till floden Acheron, där Karon enl mytologin rodde de döda. Man kan vandra uppströms och åka luftmadrass tillbaka. Floden är skyddad av ”Nature 2000” p.g.a. sin unika natur och är känd för sina vattenkällor. Vid flodens början – Acheron Springs – är vattnet iskallt, men det kan nog vara skönt att vada här och svalka sig en het dag.


En av de roligaste aktiviteter vi ägnade oss åt var
matlagningskväll på Pargas olivoljemuseum!

Fabriken, som legat på samma ställe sedan 1929, startades av bröderna Grigorios och Elias. Familjerna som bodde i närheten kunde lämna in sina oliver och fick olivolja i utbyte. 
Denna välordnade matlagningskväll (varje onsdag) inleddes med en guidning/information om museet. De berättade hur olivoljan producerades och hur restprodukterna togs tillvara, bl a för att tillverka olivtvål.
Därefter fick vi (15 personer) detaljerade instruktioner – av en mycket kunnig och inspirerande kvinna – om hur vi skulle tillaga grekiska rätter på bästa sätt! (fyllda tomater, tzatziki, lammgryta, bröd, filodegsinbakade zuzzinibollar mm).
Jag KAN VERKLIGEN REKOMMENDERA denna aktivitet, det var mycket roligt och vi hade en väldigt trevlig kväll tillsammans med folk av olika nationaliteter.

Några restaurangtips….
Det finns en uppsjö av restauranger i denna stad;
utmed den fina vidsträckta hamnpromenaden, i gränderna, vid stränderna.

Nedanstående foto är på en av de allra bästa, APAGKIO!
Just denna underbara lilla taverna så pittoreskt beläget i en pytteliten gränd ….VAR STÄNGD när vi hade bestämt oss för att äta en lunch där! (gissa om jag blev besviken)


Andreas taverna: Ligger precis bredvid ingången till borgen. Hemlagad god mat och personlig service.
Austria: God mat – missa inte pizzorna här, ska vara supergoda!
Baros: Ligger fint i den sista delen av hamnpromenaden (mot borgen). Mycket personlig och trevlig personal! Fantastisk vällagad moussaka åt vi, men jag tror allt är gott på denna restaurang.
Castello: Ska vara den bästa restaurangen här – och välbesökt – så boka bord!
Kastro: Många går hit för den storslagna utsikten över byn och havet! Dyrt att äta här. En del tycker de har bra mat, andra inte. Boka bord för att få bästa platserna.
Ostria: Italiensk restaurang som ligger vackert i slutet av hamnpromenaden, intill den höga klippan. Av väldigt trevlig personal serveras här goda hemlagade pastarätter, pizzor mm. (Denna restaurang har samma ägare som Olivoljemuseet, som jag beskriver senare.)
Sakis: Äkta och bra grekisk taverna, som också ska vara prisvärd! Högst upp på toppen av Parga ligger denna. Gå upp till borgen från ”centrum”, högst upp tar du till höger, efter ca 15 m går du till höger.
Stefanos: Hit ska du gå om du älskar fisk! Restaurangen liggert vackert på höjden, där du kan njuta av solnedgången! (Jag såg att man även kan åka båt till denna restaurang.)


Nöjen….
Sail in Bar är mysig, tre våningar hög. Fin utsikt över Parga.
Blue Bar ligger nära ovanstående, trevlig uteterass.
Terra Bar ligger vid kajen.
Vill du gå på nattklubb är Arena ett alternativ, en stor populär nattklubb nära Krioneristranden.

Till Parga åker bl a Apollo, Ving och Air Tours. Lite besvärligt är det om man vill ta sig hit reguljärt, då får man flyga till Aten, sedan inrikesflyg till Preveza, och buss till Parga.
Men pga det branta landskapet är Parga tyvärr inte jättelämpligt för småbarnsfamiljer eller handikappade. (SÅ är man något handikappad – som jag denna gång – är det att föredra ett boende mitt i den charmiga staden intill stadsstranden – den fina sandstranden Valtos Beach når man enkelt via båt från hamnen! Jag undvek de branta gränderna, men kunde ändå njuta av att strosa runt utmed den vidsträckta, platta hamnpromenaden, där det låg mängder med restauranger etc.)Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

11 svar på ”Parga – en grekisk pärla!”

Hej 🌞
Vad kul att ramla ”över” din sida…
Har själv haft lite funderingar att ta en vecka i Parga nu i oktober på egen hand…
Skulle vilja ge platsen en till chans då jag var där i augusti månad för några år sedan och inte alls gillade det pga horder med folk…kom knappt fram i gränderna kommer jag ihåg så vi styrde därför om ner till Preveza…
Tycker du Parga är bra för en ensamresenär och hur är det med vandringsmöjligheter?
Hälsningar/ Helene 😃

Parga är nog ej så fullt med turister i oktober. Vi där i september, mycket folk då också men acceptabelt. Att vara ensam där tror ej blir något som helst problem. Däremot kan jag ej hjälpa dig med tips på vandringar, jag var lätt handikappad när jag var där, så kunde ej njuta av sådant. Skriv o fråga i FB-gruppen om Grekland (tror det t o m finns en om bara Parga)! Ha en skön resa!

Svara

Roligt att höra att reseberättelsen kunde inspirera er!
Parga beach ligger väl vid Valtos beach, men då kan ni ju ta badbåten till de centrala delarna av mysiga staden Parga (men en del av er kanske orkar promenera dit, det tar ca 20-25 min o ganska brant stigning).
Men jättefin strand där!
Vi bodde istället (jag delvis handikappad då) mitt i den mysiga staden o kunde gå rätt ut bland alla restauranger, cafeer, etc utmed strandpromenaden, det ligger ju även en strand (Krioneri). Sedan tog VI båten när vi ville t den finare stranden Valtos beach.
Som jag avslutade mitt inlägg så är ju Pargas vidsträckta strandpromenad m alla restauranger mm helt platt, det är bara uppe i gränderna (där affärerna ligger) som det är backigt, så du menar väl att ni ska köra scooter där då……
Hoppas ni får en underbar vistelse där, maj/juni är nog perfekt tid där (juli/aug proppfullt)

Svara

Tack för fantastisk reseberättelse. Vi åker till Parga 23/5 för 2 veckor. Vi är 2 par i 70-årsåldern och min man har väldigt svårt att gå men ville ändå följa med då barn och barnbarn sluter upp en vecka senare. Vi skall bo på Parga Beach och skall försöka om möjligt hyra någon typ av scooter för strandpromenaden. Efter din berättelse ser vi ännu mer fram emot resan om en månad🙏☀️

Så vacker presentation o bilder du har på denna sida. Har varit i Parga för 2.5 år sedan och blev djupt förälskad av platsen. Ska bara åka tillbaks, så fort jag kan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics