Kategorier
Resor

Trevliga dagar i vackra Gdansk!

Vi gillar att besöka europeiska weekendstäder, i slutet av april reste vi till polska Gdansk – denna gång blev det 1 vecka (pga att jag ej hittade bra direktflyg andra dagar!)

Den mysiga staden Gdansk hade en viktig roll som handelsstad ända sedan 1200-talet. Numera är staden den största av de 3 som ingår i trestadsområdet (Trojmiastro) tillsammans med Sopot och Gdynia.
Rekommenderar er att besöka både Gdansk o Sopot! (men Gdynia kan ni avstå från – bara en tråkig hamnstad!)

Den första dagen ville vi bara strosa runt här o insupa den härliga atmosfären i denna miljön: kanaler, vackra husfasader, mysiga torg, pampiga byggnader, vackra kyrkor.

Denna stad förstördes helt under 2:a världskriget men de har varit enormt duktiga på att renovera – och slutar aldrig! (Vi såg flera områden där renoveringar pågick!)

När man tröttnar på att promenera i denna vackra stad, finns det mängder med cafeer, uteterasser, pubar – bara att slå sig ned o vila benen – och inta något gott att dricka eller äta.

NÅGRA POPULÄRA SEVÄRDHETER!

1. Fontänen

Vid torget Dlugi Targ kan ni beskåda det välkända monumentet fontänen. Den har funnits sedan 1633 och föreställer guden Neptunus.

2. Gamla Stan

Husen i Gdansk gamla stad är enastående vackra. Ett av de allra vackraste är nog det vita huset som ligger bakom fontänen – Artus court! (namnet efter den medeltida legenden om kung Arthur).

3. Museum of the Second World War

Några av världshistoriens mest avgörande ögonblick har utgått härifrån Gdansk. Detta museum har prisats och känns ju ännu mer angeläget att uppleva just nu, pga att mycket av detta sker även i vår egen tid.

4. Gröna porten

Porten byggdes under 1564-1568 som ett kungligt residens, men inga kungar har någonsin bott här. Däremot har tydligen den fd polske presidenten och motståndshjälten Lech Walesa haft sitt kontor där.
(1980 grundade han fackföreningen Solidaritet, han har även fått Nobels Fredspris 1983)

Efter 2:a världskriget var det bara ytterväggarna kvar av denna byggnad, men den återuppbyggdes och är nu en avdelning för Nationalmuseet.

5. Westerplatte

(Denna staty var nog målet för många som åkte båtturen med piratskeppet!) Alla på båten reste sig upp för att få bra foton av denna välkända staty. Statyn står här nämligen för att Westerplatte är den plats där de första skotten avfyrades av ett tyskt slagskepp 1939, därmed blev det även början på 2:a världskriget!

6. Gatan Mariacka

Vilken charmig gata! (mysiga små cafeer, second hand, antikviteter, bärnstenssmycken mm)

7. Mariakyrkan

Detta ska vara världens största tegelkyrka! Den byggdes 1342-1502 och rymmer 25 000 besökare!

Kyrkan är utrustad med ett 80 meter högt torn. Går du upp där belönas du med det bästa fotot över Gdansk!
Du går upp via dörren i kyrkans vänstra hörn, som leder till en smal spiraltrappa i tegel. 2:a delen uppför går man i en otäckt brant trätrappa. Orkar man gå alla trappsteg uppför (ca 400) kommer man till en liten utsiktsplats – men ej många som får plats där! SÅ för att slippa köbildning i den branta trappan rekommenderas att ta er hit tidigt på morgonen!
(Av olika skäl var detta ej lämpligt för oss!)

8. Båttur med piratskeppet

De första dagarna här hade vi strålande solsken, så perfekt för en båttur! Vi valde en tur som tog 1,5 timme – och trodde vi skulle få ser mer av själva staden Gdansk! Men skeppet tog oss ut till Westerplatte och hamnområdet utanför den vackra staden.
Men vill man åka båt mitt inne i staden finns det massor av andra möjligheter!

RESTAURANGER!

Det finns mängder av restauranger i Gdansk – ca 700!
Goldwasser tillhör nog de dyrare, får toppbetyg i TripAdvisor och är visst också en av Gdansks mest populära! Restaurangen ligger mysigt vid kanalen! Det finns både en stor uteservering och en takterass, men vi var där sent på kvällen och valde därför att sitta inomhus! Väldigt personlig och hemtrevlig miljö – det kändes som att sitta i någons vackert möblerade vardagsrum. Vi åt denna kväll deras franskinspirerande meny, supergott!
Men de har förstås även en klassisk polsk meny.

Restaurangen chleb hamnade vi på av en slump! Promenerade vid Riverside och såg att det var väldigt mycket folk som stod i kö utanför en restaurang. Så där ställde vi oss, och fick efter en kort stund ett bord!
Vi åt där 2 ggr och var lika nöjda båda gånger! Pizzan jag åt där var en av de godaste jag någonsin ätit. Dessutom väldigt läcker miljö här!

Targ Rybny Fishmarkt ska vara ett perfekt val om man gillar fisk och skaldjur. Stor uteservering även här!

Pod Lososiem – Gdansks äldsta restaurang grundades på 1500-talet och återskapades i detalj efter kriget. Denna restaurang sägs likna Operakällaren i Stockholm ( här serveras bl a klassiska rätter som råbiff och sjötunga).

Vällagad husmanskost till låga priser kan du få på den enkla självserveringen Bar Mleezny. Här kan du testa polska specialiteter, som tex nationalsoppan zurek, potatispannkakorna eller korv- och surkålsgrytan bigos. Detta är något av en polsk kulturinstitution som funnits i drygt 100
år!

Ett café som ska vara trevligt är Cafe Kamienica. Cappuccino, bakverk och smårätter samsas med design, konstgallerier och mikrobryggeri i Gdanskprojektet Garnizon.

Denna typ av dricka är såklart inget för ÖL-älskare!
Men jag testade detta på vårt hotells (Gdansk Boutique Hotel) restaurang/ölpub …och tyckte det var jättegott! (öl blandat med processo!!!)

SOPOT

Kurorten Sopot låg relativt nära (ca 30 min), så vi tog en taxi! Det går även att ta sig hit med tåg eller buss.

Utmed Sopots kust ligger en enorm sandstrand. Ett landmärke för Sopot är den 512 m långa piren Molo som går från stadens centrum ut i vattnet. Detta är faktiskt Europas längsta träpir, byggd 1827. Längst ut hittar du en båthamn och en restaurang!

Kanske svårt att föreställa sig hur det ser ut här – under högsäsong! – när strandrestaurangerna och barerna är proppfulla av semesterfirare! Sandstranden såg i alla fall väldigt fin ut!

Sopot är en liten, söt stad!

Anrika Grand Hotell!

Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

5 svar på ”Trevliga dagar i vackra Gdansk!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics