Kategorier
Resor

3:e gången i mysiga Nice

Kände starkt behov av att resa och frågade dottern Lisa om hon kunde tänka sig att följa med mig till Nice, och JAVISST ville hon det!
Så vi flög dit tisdagen den 30 april – och jag hade bara bokat 3 dagar där!


Vi tog spårvagnen till vårt hotell Mercure Nice Center Notre Dame
……(eller rättare sagt så ”plankade” vi på spårvagnen, detta eftersom vi fick olika uppgifter av dem vi frågade om VAR/Vilka biljetter som skulle köpas så när vi kom fram till vår slutstation kunde vi förstås ej heller ta oss ut därifrån utan biljetter. Men ett par unga tjejer som precis gått ur spärrarna förstod vårt dilemma så de stoppade in sina biljetter där i vår spärr OCH vi kunde äntligten ta oss ut därifrån.) När vi skulle flyga hem tog vi en taxi till flygplatsen – för enkelhetens skull!!!!

Nice anses vara Rivierans huvudstad mellan Medelhavet och bergen – bara några kilometer från den italienska gränsen.

Foton nedan: Det bästa med hotellet var den mysiga uteterassen!
(Men tyvärr var solen ganska frånvarande under dessa 3 dagar, men NÄR den visade sig, var vi snabbt uppe o njöt!)

Vi bodde intill den pampiga kyrkobyggnaden Notre Dame!
…….på nätterna är kyrkan som allra vackrast – då helt upplyst i skiftande färger!

Kyrkan väldigt vacker även interiört!

1. Vieux NICE

Först till hotellet förstå! När vi kollat in vårt hotellrum på 4-stjärniga Nice Centre Notre Dame gick vi ner mot Gamla stan (hotellet ej värt 4 stjärnor, tyckte vi! Bra läge intill Notre Dame-kyrkan, men litet, enkelt sovrum! Nog den fina takterassen som gett dem detta alltför höga betyg!)

NU tropisk värme ute – ca 25-30 grader!….Så vi promenerade ner till den mysiga gamla stadsdelen med sina små gränder o trevliga uteterasser överallt. Massor med folk ute och skön stämning! Vi var många som tagit oss ut för att äta provensalsk mat eller bara ta något drickbart!
Vi hamnade på en trevlig uteterass, där Lisa beställde musslor och jag en Chevre Chaud-sallad! Vi blev båda jättenöjda med maten och vinet!

Foto nedan: Cours Saleya – trevligt område med en stor marknad, där man kan köpa blommor, de fräschaste grönsakerna mm! Här hittar du även en färskvarumarknad, trevliga trottoarcafeer och uteterasser!

2. PROMENADE des ANGLAIS

På denna 7 km långa strand och berömda strand samlas joggare, cyklister, solbadare, och förstås massor av turister! Dagen då dottern och jag vistades här, var det sol och skönt väder men oerhört blåsigt! Ett fåtal uteserveringar hade bord o stolar ute, andra höll som bäst på att fixa iordning sina terasser.

Vi hittade en restaurang som hade öppnat för servering, slog oss ned där o tog in varsitt glas vitt vin.



Foto Nedan: Välkända o läckra lyxhotellet Negresco, som ligger i början av Promenade Anglais!

3. RESTAURANGER

En dag när vädret växlade mellan skurar, lite sol, lite mer regn, frågade vi i receptionen om de kunde rekommendera någon bra restaurang i närheten. Konstigt nog kunde ingen i receptionen ge oss sådana tips.
Men vi fortsatte på vår huvudgata Jean-Médecin, tog sedan av till höger och såg då flera trevliga restauranger utmed den gatan! Vi valde Maison Margaux på Pl Agenta, där Lisa tog laxtartar och jag åt en jättegod laxfile med goda tillbehör!

Plötsligt vräkte regnet ner – återigen! Så vi satt kvar i denna mysiga miljö och tog in en Irish Coffee och en smarrig kaka till det! (Alla deras bakverk och efterrätter är supergoda)

Fler RESTAURANGER
Fortsätter man nedåt efter Pl Agenta kommer man till Rue Mazena.
DÄR hittade Kenth o jag ett par restauranger vi gillade vid tidigare besök här. Bocassio (fransk mat) och Pizzeria Cresci som har suveränt goda pizzor.
Fler vi blivit rekommenderade:
La Petite Maison läcker fransk mat i mysig atmosfär
Le Safari Varm atmosfär o en mix av franska o internationella rätter
La Merenda Liten o mysig rest med traditionell mat från Nice, prisvärd o fantastisk mat.
Även fått Lou Pistou rekommenderad! God o genuin fransk husmanskost! (Bäst att boka i förväg)
Kan nämna att vi aldrig blev besvikna på någon maträtt under dessa dagar!

4. Mer att SE!

Fotot ovan: Place Masséna
Torget ligger längst ner på La Avenue Jean-Médecin, en kort promenad därifrån ligger Gamla stan och Medelhavet!
Nedanstående foto: De mänskliga statyerna som syns i bakgrunden på samma torg – högt upp på stolparna – byter färg i mörkret, som lavalampor!
(Ursäkta dåligt mobilfoto)

Åk gärna upp till slottskullen Colline du Chateau och njut av utsiken över Nice och hamnen. Om man utgår ifrån grönsaksmarknaden och fortsätter på Quai de Etats-Unis, ska det finnas en hiss som går upp till den vackra slottskullen, (vid Musee de la Marine). Eller så går man uppför trapporna och ned till den östra sidan av Nice! Då ser man den fina hamnen (fotot nedan). Det är mysigt att ta en promenad i det området och kolla på de läckra yachterna.


Naturligtvis finns det även sevärda museer här: T ex Musée Matisse och det Arkeologiska museet som ni hittar i stadsdelen Cimiez!

Det finns oerhört mycket att se och göra både här i Nice och i närområdet!
Men pga vädret denna gång, gjorde vi ej några sådana utflykter (hade tänkt ta tåget till fina staden Menton, Monaco, Eze eller dyl men det får bli nästa gång……) Hade även hop on/off-bussar i åtanke men ej väder för det heller.

Mer tips får du förstås om du googlar på ”att göra i Nice”!

……Kenth o jag har vid tidigare besök åkt tåg till mysiga Villefranche-sur-Mer https://www.desires.se/2018-04/Nice-i-april/
….Läckra staden Antibes har vi också besökt, samt den vackra bergsbyn
Saint-Paul-de-Vence. DÅ var vi här i slutet av november och hade fantastiskt fint väder!
https://www.desires.se/2015/12/Storstadscharm-i-Nice
SÅ – konstigt nog haft bäst väder i slutet av november. April-resorna upplevt mer regn o ostadigt väder – men nog bara en slump…..


Detta var 1:a gången jag reste ”enbart” med dottern (även gjort flera utlandsresor med hela hennes familj). Vi fick 3 fantastiskt roliga och mysiga dagar i fina Nice. En jättehärlig och välbehövlig resa!

Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

2 svar på ”3:e gången i mysiga Nice”

Magisk resa, jag kommer definitivt åka tillbaka till Nice var så säker! 🙂

Lyxen att få spendera den med dig mamma var såklart super härligt. Det gör vi om!!!

Puss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics