Kategorier
Resor

Sydafrika är fantastiskt!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Vattenbuffel500p1.jpg

Vi reste runt i Sydafrika – på egen hand – ett par veckor i november, det var en helt fantastisk, spännande och upplevelserik resa, en av de bästa vi gjort!

De farhågor som en del uttryckte till oss innan, besannades ej. Med normalt sunt förnuft är risken att råka illa ut som turist här mycket liten (dessutom fick vi mest varningar från människor som ALDRIG hade varit här själva…….).

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Lejon500p2019.jpg

Det finns så mycket att berätta om detta vackra land, läs gärna min nedanstående reseberättelse:

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Bergpool500p.jpg

Kruger & Garden Route…
200 mil bilade vi totalt under 2 veckors tid. Men vi hade i förväg anlitat resebolaget Sydafrikaresor http://www.sydafrikaresor.se/ som var helt suveräna. Vi valde en resa hos dem som kallas ”På egen hand – Kruger & Garden Route”. Vi utgick ifrån det programmet, men ändrade lite, t ex valde vi en bättre/dyrare lodge (med helpension och 2 safarin/dygn) i Krugerparken, och tog bort Oudtshoorn. För att slippa köra så långt första dagen stannade vi i Sabie en natt, samt en natt på Ya Mati Lodge vid Blyde river Canyon, innan vi nådde Krugerparken.
Sydafrikaresor bokade alla flyg och allt boende i förväg vilket var jätteskönt, då kunde vi bara njuta av alla fantastiska upplevelser och inte stressa mellan de olika orter vi skulle bo på (8 platser). Vi fick också väldigt bra vägbeskrivningar, kartor och jättebra tips på vad vi absolut inte skulle missa.

Denna ståtliga gestalt mötte oss på vägen mot Ya Mati

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Giraffgående20161.jpg

Resan vi gjorde i korthet…
Flög till Johannesburg, därifrån hyrbil mot Krugerparken; stannade i Sabie samt en natt i Moholohole (Ya Mati vid Blyde river).
I Krugerparken bodde vi på Mohlabetsi i 2 dygn, sedan bilen tillbaka till Johannesburg o flyg till Port Elisabeth.
Hyrbil från PE till Hermanus, vidare till Knysna (Stannards Lodge), Stellenbosch samt Kapstaden de sista 3 dagarna före avresan till Sverige.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är BoendeBoulBay.jpg


Blyde River…
Några av dessa boenden var riktiga pärlor, t ex Ya Mati Lodge vid Blyde River. När vi kom fram dit skrev jag SMS till dottern att ”nu har vi hamnat i paradiset”. Ägaren sa att vi skulle få bo ”in the cellar”, inga separata stugor fanns kvar. Men the ”cellar” visade sig vara en underbar lägenhet i anslutning till huvudhuset. Lägenheten var i 2 plan, 2 sovrum (varav vi tog det som låg på övre plan med snedtak, väldigt charmigt), 2 toaletter, jättestort allrum/kök med rustik trappa mitt i rummet, allt inrett i jätteläcker afrikansk stil!

Hotellvärdinnan kom förbi och bad oss välja mat och vin inför kvällens middag. Hon kom sedan över med allt till vår vackert belägna terass (se fotot). I denna idyll njöt vi – återigen! – av en superb sydafrikansk måltid.   

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Berget500p.jpg

Dessutom låg denna lodge precis intill Blyde river och var omgärdat av en sagolikt vacker tropisk trädgård och bergen Blyde River Canyon i bakgrunden!


Ljuvliga sandstränder…

Många läckra sandstränder ser man i Sydafrika!
(Men alldeles för kallt för att vilja blöta ner HELA kroppen…!!)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Strandfolk500p.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Sydafrika-449strand2016.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Knysnaparet500p.jpgKnysna…
I Knysna bodde vi på ett mycket fint och trevligt B&B som jag verkligen vill rekommendera – Stannards Guest Lodge. Alla rum har en individuell stil, med lyxiga möbler. Vi fick en jättefräsch, fint inredd lägenhet i flygeln till höger om detta vackra hus. Hade även tillgång till deras underbara trädgård med pool och en stor balkong som vette ut mot trädgården (där vi intog den goda frukosten) – samt ett mysigt vardagsrum som låg i huvudhuset. Men det allra bästa med detta boende var värdparet Patrik och Helen-Marie Ceillier som gav oss ett så varmt och personligt bemötande, och tog väl hand om oss på alla sätt! 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Knysnahuset.jpg

Som vanligt fanns en pool vid vårt boende, som vi EJ utnyttjade….
(Det finns så otroligt mycket att uppleva i Sydafrika, så lätt att skippa poolbaden)

Nationalparken…
Ett tips vi fick från värdparet var att åka ut till ”Featherbed Nature Reserve”, vi åkte båt dit och kunde då njuta av den vackra Knysnalagunen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Knysnalag500p201620191000pix.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Knysnaberg2019.jpg

Vi fortsatte sedan till bergets topp där nationalparken är belägen. Härifrån hade vi en underbar utsikt och en skön promenad på fina vandringsstigar ner till restaurangen där vi åt en jättegod lunch under de stora Milkwoodträden.


Krugerparken…

Ett annat boende som var underbart var Mohlabetsi i Krugerparken. Så mysigt och skönt med bara 9 lodger totalt (här bodde vi i detta runda hus).

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mohlahuset.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mohlarummet.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Mohlaeldmiddag.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är ApanMohl500p.jpg

 Vi hade en väldigt avkopplande vistelse här med suverän service och välsmakande 3-rättersmiddagar ute i det fria runt lägerelden!
…..och läget var perfekt, nära djurlivet!!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Giraffframförhuset500p12016.jpg

Safari – det mest fantastiska på denna resa!
Safari var det på morgonen och eftermiddagen – 3,5 timmar varje gång! Har aldrig tidigare upplevt något liknande, går nästan inte att beskriva känslan när man tidigt en morgon åker ut i öppen jeep på savannen, sitter på helspänn och väntar på att få se något av dessa vilda djur som man tidigare bara sett på TV eller film.
Spännande och helt fantastiskt!

Vi fick se massor med vilda djur! Rädda var vi aldrig någonsin vare sig för djuren (eller något annat i Sydafrika….) De 2 personer som var med oss på dessa safarin var väldigt kunniga om djurens värld så man kände sig trygg trots att vi var väldigt nära en del djur ibland. Så det hände att de backade jeepen när något djur reagerade på vår närvaro. På fotot ses våra otroligt kunniga guider, här paus under det tidiga morgonsafarit då det bjöds på kaffe – på middagssafarit bjöds det på vin!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Vattenbuffel500p1.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är tvåvattenbufflar500p2.jpg

Foton ovan: Vattenbufflar (eller afrikanska bufflar) såg vi på väldigt nära håll i Krugerparken, de anses vara ett av de farligaste djuren där.

Det var underbart att få se så många vilda djur i verkligheten! – elefanter, vattenbufflar, giraffer, noshörningar, zebror, gnuer, antiloper, babianer,
black mamba! De flesta djur verkade även väldigt nyfikna på OSS………..

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Tvågiraffer2016b.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Zebror500p2.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Elefantemotdig500p2016.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Giraffgrönska500p.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Noshörningmotträd2016.jpg

Vi missade lejonen och leoparderna – tyvärr! Fotot på den avslappnade lejonhonan överst och denna lejonhane tog jag på ett ”djursjukhus” som vi besökte! Här tar de hand om skadade vilda djur, efter vård förs de sedan tillbaka till vildmarken. De som jobbar här berättade om vad som görs för att rädda dessa djur – som förmodligen ej skulle överleva utan denna hjälp!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Lejonhaneliggande.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Lejonhanesover.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Noshörningsungarmatas.jpg

Nedanstående foto också från denna plats, gulliga noshörningsungar!

Såg när lejon parade sig…
Vi träffade ett svenskt par på Mohlabetsi som kvällen innan hade sett när två lejon parade sig. Lejonen brydde sig inte om att de hade åskådare, så de hade möjlighet att filma och fota detta! (Tydligen är det så att en del djur vant sig vid safaribilarna i parken, och verkar uppfatta dem som ”ofarliga djur”.)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Giraffnära500p.jpg

(MEN på vår nästa Sydafrikaresa fick vi också uppleva detta fantastiska!
Titta in här så kan ni läsa min reseberättelse från den resan, 2013!)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Noshörningarnära12016-1.jpg

Foto: Flera noshörningar såg vi också, vid ett tillfälle uppmanades vi att gå ur den öppna jeepen (tillsammans med safariguiden som var beväpnad med gevär) för att spana lite närmare på dem


Bo i bungalow/campa i Krugerparken…

En del gillar kanske inte att åka på safari i mindre grupper tillsammans med andra turister, utan föredrar att köra runt i parken själva. I Krugerparken är det tillåtet att göra det. Man kan då istället bo i en bungalow eller campa – detta blir naturligtvis också betydligt billigare än att bo på s k lodger.

På Krugerparkens hemsida hittar du bra info med kartor, boende, aktiviteter, parkavgifter etc http://www.sanparks.org/parks/kruger/

Hermanus…
Andra djur vi fick glädjen att uppleva var valarna som vi först såg från hotellfönstret i Hermanus. Hörde innan att det kanske inte var rätt tid att få se några valar, men vi hade tur för vi fick se många!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Valvinge2019.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Valbrunafläcka2019.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Valspanare2019.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Bronbungybäst.jpg


Bloukrans bridge…
är världens högsta bungy jump från bro – är 216 meter hög!
Förmodligen en riktig adrenalinkick för de extremt våghalsiga. Bron ligger
utmed Garden Route, ca 6-7 timmars körning från Kapstaden.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Bronbungyhoppbörjan.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Bronbungyhoppet2019.jpg

Du kan även prova på ”Flying Fox”, vilket innebär att man svingar sig ut på bron.
Om man inte har behov av sådana här spännande aktiviteter kan man göra
broturer ut på den höga Bloukrans bridge, eller åka linbana över dalgången.


Mossel Bay – dyk med vithajar…
Detta är en liten men mysig kuststad – mest känd för att man där kan
dyka med vithajar. Man åker ut med båt, vid sidan av båten finns en bur där fyra åt gången dyker ner för att beskåda dessa djur på nära håll…….!!!!
(Ca 1.000 kr kostar detta ”nöje”!)


Kapstaden…
är en väldigt vacker stad som vi verkligen trivdes i!
Där bör man nog lägga minst en vecka, det finns så mycket att se och uppleva i den staden och dess omgivningar!
Här kan ni läsa min speciella berättelse om Kapstaden.

Bästa tipsen om Sydafrika och Kapstaden ger Minna som bor i Kapstaden och även startat ett reseföretag ”Sydafrikaexperten” där man skräddarsyr resor till detta underbara land. Hit kan du också vända dig för att få tips om boende, aktiviteter, sevärdheter, och bästa restaurangerna.
http://www.sydafrikaexperten.se/hem/sydafrika/
http://www.minna-sydafrika.blogspot.com/

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Vinflaskor.jpg


Vindistriktet

Vi bodde även i det vackra vindistriktet runt Stellenbosch. Maten var jättegod överallt (och naturligtvis supergoda viner!!!)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Vingård500p.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är VinrankorStell.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är VInrankor.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är SydStellenbbord.jpg

Vi blev så vänligt och positivt bemötta, de är också väldigt ”serviceminded” i Sydafrika. Att det var så billigt var också en glad överraskning! En superb
3-rättersmeny på en underbar vingård med speciellt utvalda viner till varje rätt kostade inte mer än 200:- per person!

I stark kontrast till detta lyxliv som vi turister och många välbärgade lever i Sydafrika är det djupt tragiskt att miljontals sydafrikaner fortfarande lever i extremt svår fattigdom och bor i kåkstäder som denna…..

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Kåkstad2rev2019.jpg

Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

22 svar på ”Sydafrika är fantastiskt!”

Hej Berit!NU såg jag denna reseberättelse och trodde den var ny 🙂 Underbar hur som helst!!!Själv var jag nyss på Kreta o firade min födelsedag. Hälsa Kenth o ha det gott!!!Annalena från Kinaresan.

Tack! Roligt att du tycker det! Jag var inne på din sida och såg att du också har kanonfina bilder från Sydafrika, speciellt bilderna på elefanterna från parken där gillade jag – underbara! Just den parken missade vi, då har vi ytterligare en anledning att återvända till fantastiska Sydafrika! (Det hade vi tänkt ändå!)

Hej!
Det låter helt underbart! Blir väldigt sugen. Själva grundpriset är ju inte så farligt men jag antat att det tillkommer en hel del pengar. Hur mycket skulle du uppskatta tillkommer för safari, utflykter, bensin, mat mm?

Hej Berit!
Tack för en helt underbar kväll som vi fick hos er i fredags, det var helt otroligt att vi kunde få till det så fantastiskt efter så många år av frånvaro. Jag var helt lyrisk efteråt och så denna lilla solstråle till barnbarn också helt otroligt!
Det måste vi snart göra om!!
Hälsa Kenth och tacka och krama om lilla Ella
Kram Ann

Hej Berit!
Nu har jag äntligen varit inne på bloggen och även registrerat mig. Det var riktigt roligt att se vad du har åstadkommit. Jag kommer att fortsätta att titta in då och då. Det är ju intressant att se både reseberättelser och kommentarer.

Vi hörs!
Kram
Sylvia

Hej Berit
Vilken fin sida! Snygg, behaglig i färgsättning, trevliga och lättlästa inslag. Det här har du gjort bra. Lycka till med fortsättningen också. Tittar in ibland.

Hej Berit,
Fortsättning följer som jag förstår. Kul att få drömma sig bort med detta tidsfördriv från oväder, halka, drivis och dåliga finanser. Förstår att resan tillförde massor med positiva vibbar. Själv längtar jag efter våren, den kommande sommaren i Provence och återbesök till hösten i North Carolina i Appalacherna hos mina ”Hillbilly”-vänner.
Vi ses snart!
Lucienne

Hej Berit! Å va roligt att du kommit igång. kommer att titta titt som tätt. Kul att få läsa lite om era resor, det är inte alltid som vi har tid och tillfälle att prata resor. ett stort lycka till och hälsa Kenth. Kramar i massor vi längtar efter er/ Yvonne och Lassesmiley

Hej Berit!
Jag har länge hört ordet blogg, och vet vad det betyder, men det här är första gången jag beöker en sådan.
Jag lär väl titta in lite då och då.
Tack för inbjudan i påskveckan.
Vi ringer sen och pratar vidare om datum som kan passa.
Vi fär väl prata ihop oss med Myrängsborna.

/Janne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics