Kategorier
Resor

Zadar och nationalparkerna!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020bästZadar-193.jpg

Foto: Plitvice nationalpark! (ca 10 mil från Zadar)
MER om nationalparkerna SIST i detta inlägg!

1. Zadars övärld….
Utanför Zadar finns en fin skärgård. Har själv bara besökt ön Pag men LÄS här Reseguidens medlem Zocas tips om öar som Kornatiöarna, Ugljan, Dugi Otok mm.

Kornatiöarna – För den som vill uppleva riktigt bra snorkling eller dyka bland rev och njuta av ett rikt djurliv under vattenytan rekommenderas att ta sig till Kornatiöarna. Området består av en nationalpark med 125 öar och rev med djupt kristallklart vatten.
Eller så kan man göra en endagsutflykt från Zadar till Kornatiöarna (frukost och lunch på båten). Dessa turistbåtar hittar du i hamnen framför ingångarna till gamla stan. Även från hamnen i Biograd går båtutflykter ut till dessa öar.

Dugi otok kroatiska för ”long island”. Denna ö är en av de största i Adriatiska havet. En vacker sandstrand ligger i Sakarun på öns norra sida, och hit tar du dig enklast med bilfärja från Zadar. Det turkosskiftande vattnet är väldigt långgrunt, perfekt för barnen att plaska i, se fotot nedan.
Foto: Aleksandar Gospić/Kroatiska turistbyrån

 

 2. Staden Zadar….
Numera flyger även Ryan Air till Zadar, så man kan komma hit för en billig penning. Vi flög också med dem, i början av oktober. Veckan innan var syrran här (Mer) och de hade ca 25 grader. Tyvärr sjönk temperaturen till 12-13 just den veckan vi kom dit. Vi bodde i ett stenhus – som oftast i Kroatien. Det var en trevlig lägenhet med härlig havsutsikt (Turistbyrån i gamla stan ordnade denna lägenhet på plats).
Väldigt bra tips om Zadar – följ denna direktlänk från DN!

Bad
stranden Kolovare som ligger precis utanför gamla stan, är Zadars största offentliga badplats. Ett annat alternativ är stranden i Zaton, en dryg mil från Zadar, en grund lagun omgiven av pinjeträd. Till turistorten Borik – ca 3,5 km utanför Zadar – åker en del också för att bada.
Eller gör en utflykt ut till någon av de fina öarna utanför Zadar – Dugi Otok (foto ovan på sandstranden Sakarun), Kornatiöarna t ex.

Boende i Zadar
En sida med allmän info om Zadar + privata lägenheter

Helt nybyggda (2011) jättefräscha lägenheter – som rekommenderas av folk som bott där – är dessa http://www.villa-diana-zadar.com/en/ Diana kan prata lite svenska och hjälper gärna sina gäster att ordna utflykter och annat som önskas.
Lägenheter som jag vet är trevliga och som andra varit nöjda med
http://www.apartmani-miodrag.com/

Några andra som hyr ut privata lägenheter i Zadar
http://www.croatia-onlinetravel.com
http://www.only-apartments.com/logi-zadar.html
http://www.adriagate.com
http://www.travellerspoint.com/apartments-sv-ci-3336.html
http://www.homeaway.se/search/kroatien/zadar-omradet/region:11943

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Zadarutsikt.jpg

 
Värmen var inte på ännu, för denna kyla kom lika oväntat för kroaterna som för oss. Det är ju inte så behagligt att bo i stenhus när temperaturen sjunker så lågt som den gjorde, så vi frös ordentligt. Fick såsmåningom en fläkt av den vänliga och hjälpsamma värdinnan så det kändes lite bättre. En dag blåste det upp till storm, och effekterna av detta var – vad vi såg på morgonen efter – denna lilla båt som kantrat lite…

På kvällarna gick vi in (eller åkte buss) till den gamla staden i Zadar. Naturligtvis ville vi se den fina solnedgången som – enligt Alfred Hitchcock – ska vara världens vackraste! Folk samlas vid hamnen på kvällarna för att uppleva detta….och för att lyssna på den berömda havsorgeln som de byggt med 30 olika rör under vattnet. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Zadarsolnedgång2.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Zadarhamn500p2017.jpg


Restaurangtips i Zadars gamla stad
Den häftigaste restaurangen ska vara Arsenal, Trg Tri bunara 1. Förutom restaurang, bar och artistscen finns små boutiquer här. Populäraste stället sommartid (speciellt för det unga folket) är The Garden, Liburnska obala 6. Består av en stor terass uppe på muren, här kan man lysssna på några av världens bästa dj:ar, kanske pga att stället ägs av musikproducenten Nick Colgan och UB40-trummisen James Brown. Kornat, Liburnska obala 6 och Fosa på Kralja Dmitra Zvonimira 2 är också två bra restauranger (Fosa serverar mest fisk). Ribara 2 var en annan bra restaurang (italiensk) som vi besökte. Lite billigare alternativ är att äta italienskt på Canzona eller kroatiska rätter på Na Poure. Nedanstående foto är från ”restaurangernas dag” i gamla stan när det bjöds på allehanda mat och dryck från trakten.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Zadarrestfest2017.jpg

 

Bartips
”Garden” är en mysig bar med stora, vita madrasser och sköna solstolar under trädens skugga och segeldukar. Brittiska The Times utnämnde har utnämnt den till ”Kroatiens coolaste bar”.

 

 3. Nationalparkerna….
Bra info om alla kroatiska nationalparker http://www.adriagate.com/sv/croatia/national_parks.aspx?ID=7

Paklenica
Nationalparkerna lockade oss hit denna gång och vi såg tre av dem.
Paklenica är den som ligger närmast Zadar (bara 3 mil), på södra sidan av Velebit som är det största bergsmassivet i Kroatien.
Där vandrade vi en tur uppför trappsteg gjorda av stenar. Området är väldigt populärt för bergsklättrare, överallt såg vi dem uppför bergskanterna, häftigt! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020paklenklattrasist.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Paklenica12.jpg

 

Krka
En annan dag åkte vi den vackra kustvägen söderut mot Sibenik. (Zadar-Krka ca 6 mil) Stannade till i lilla Biograd som var en söt liten ort, vidare till Sibenik där vi stannade till för lunch i den mysiga gamla stadsdelen.


Vidare till Krka nationalpark som består av ETT stort mäktigt vattenfall som var väldigt vackert med vattnet som sprutade i olika nivåer! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Krkavattenfallbäst.jpg


Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Krkabuskar2017.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Krkasist2017.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Krkajagbron.jpg

 

Plitvice
Den sista nationalparken blev Plitvice som ligger ca 10 mil från Zadar. Det är den största nationalparken här, ett jätteområde med 16-tal sjöar och skummande vattenfall (här lever också brunbjörnar..) Man kan vandra här en hel dag om man vill, men min ork var inte så stor denna vecka så vi valde en tur som tog 2 timmar. Man går på plan mark utmed stigar och broar i väldigt vacker natur med fina vattenfall, skogar, blomsterängar, grottor och källor med knallturkost vatten som speglar sig i olika nyanser i solen. Plitvice var verkligen värt ett besök, det var den nationalpark som gav oss den största och allra vackraste upplevelsen. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Plitviceblogg2.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020KenthPlitvice.jpg


Senare har jag läst (2016) i ”Allt om resor” följande om PLITVICE:
…..”att turisterna (15 000 besökare dagligen!) tär på detta världsarv, så pass att man nu är rädd att förlora sin världsarvsstatus (detta är Kroatiens äldsta nationalpark, skapades 1949).
– Besökarna nöjer sig ej längre med att gå på vandringslederna utan smiter bort från folksamlingarna för att få extra fina foton (enl vad Katarina Poljak, en av parkens ansvariga sagt till The Telegraph).
– en kanadensare var nära att omkomma då han föll 75 m när han försökte ta en selfie på en populär utsiktsplats, han överlevde mirakulöst sedan några utstickande trädgrenar dämpade hans fall.
– en turist från Slovakien dog efter ett fall i parken, som också uppkom pga ett försök att ta ett unikt foto.
……Parkansvariga har gått ut på Twitter och uppmanat besökare att sluta ta dumma och farliga selfies!”  Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Zadarplitvice2017.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Plitvicefiskar.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Plitvicegrenar.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Plitviceträdhöst.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Plitvicevatten.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Zadarplitviceettfallbäst.jpg

 
Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

15 svar på ”Zadar och nationalparkerna!”

Härligt att läsa om Kroatien , vi tänkte ev åka dit var lite nyfiken på hur det funkade med att åka med Ryanair , hur man ordnade med transfern bl a, mkt bra tips o fina bilder👍

Kul att du gillar min blogg!
Mali Losinj vet jag inget om, däremot har jag varit på ön Korcula, mycket fint! Där ska ni absolut bo i byn med samma namn. Korcula ser ut som ett mini-Dubrovnik och den lilla staden/byn är mycket pittoresk! Ja, det går bilfärjor från Split till Korcula! Här kan du läsa mer, o se foton frånKorcula https://www.desires.se/#post6

Hej! Vad trevligt att läsa din blogg! Mycket bra tips! Vi planerar en resa till Kroatien i juni ca 3-4 v. Vi har 3 barn, 1, 4,7 år gamla och tänkte flyga ner ( bra flyg både till Split, Zadar, rijeka… Vi tänkte hyra bil och resa runt lite men sedan stanna på samma ställe i ca 2 v och försöka hitta en semesterlägenheter i anslutning till en strand men inte hotell utan hellre privat. Vi skulle vilja hitta ett ställe som är väldigt lugnt och med förre folk (men det kanske är så i juni överallt? ). Har tittat på bl.a. Korkula, och även tex Mali losinj. Vi kommer vara en del i lägenheten med barnen och vill ju ha lite större och gärna med en gräsmatta att leka på. Flera säger att man inte behöver boka i juni men vad tror du? Hur är standarden? Finns lägenheter med egen gård nära beach…? Har du något förslag på ort som skulle passa oss där vi har nära till beach typ Max 100-200m… Oj många frågor till dig! Hoppas du har tid att svara på något i varje fall! Just det en fråga till, kan man bila till tex konkurs, finns bilfärja??

Hälsning Susanna

Hej
Vill bara hålla med dig Maria. Vi bodde i samma lägenhet 15-22 juni och trivdes mycket bra. Vi är en familj på 5 med tonårsbarn. Rymlig lägenhet med köket i mitten och sovrummen åt var sitt håll.
Gångavstånd till det mesta. Trevlig stad.
Vi tog färjan ut till ett par olika öar utanför Zadar, mycket roliga utflykter. Vi hittade badplats från klippor där vi var helt själva.
Det var en del mygg på nätterna så ta med myggstift:).
Nico(värden) hjälpte oss till och från flygplatsen för en billig penning, mycket smidigt och skönt.
/Märtha

Hej, vi var i Zadar 10-13 Juni och bodde i en mysig och välutrustad lägenhet med stor fin terass – http://www.apartmani-miodrag.com/.
Hyrde cyklar av den mkt hjälpsamma värden – perfekt för att ta sig till samla stan, bad och resturanger. Det ligger flera resturanger nära lägenheten med prisvärd/god mat, och annars har gamla stan ett stort urval. För dem som lagar egen frukost rekommenderas en riktigt gammal/genuin och fin affär runt kvarteret vars granne är ett bageri, (öppnar klockan 6). Rekommenderar Zadar som resmål och uppskattade boendet hos Nico vår hjälpsamma värd.
/Maria

Hej, vi var i Zadar nu första veckan i juni och bodde då in en av de lägenheter som rekommenderas här, http://www.apartmani-miodrag.com/Vi bodde i lägenheten som låg längst upp i huset och egentligen anpassad för fyra personer men vår värd ordnade med extrabäddar så att vi väl kunde bo där alla sex. Lägenheten ligger bra till, med ca 15 minuters promenad både till strand och in till Gamla stan (om man tar genvägen med roddbåt vilket rekommenderas). Ett flertal restauranger finns i närheten om man inte vill ta sig in till Gamla stan. Bussförbindelser finns men vi utnyttjade inte det eftersom vi gärna promenerade eller tog taxi sena kvällar (lika billigt som buss). Vi blev väldigt väl omhändertagna av vår värd och kan rekommendera boendet (välordnad och väl utrustad) liksom Zadar som resemål. Trevlig stad, god mat, prisvärt, enkelt att med reguljära färjor ta sig ut till öarna utanför Zadar.

Vilket bra blogg! Vi var i Zadar i början av maj och bodde på Apartmani Miodrag som du hade tipsat om! Nico var mycket trevlig och hjälpsam. Lägenheten var väldig fin och hyfsat nära gamla stan, ca 20min promenad längs havet. Vi var också till Plivitce och det var helt otroligt natur! Zadar är definitivt en mycket vacker stad!!

Vad kul att ni hade det bra där! Det är så roligt att få sådana här kommentarer och få veta att andra uppskattar mina tips, tack!

Apartmani Miodrag som du tipsar om är helt suverän. Vet att min sambo hittade den sajten via din blogg för att par år sedan och lägenheterna är mycket fina och mysiga. Värden Nico är mycket trevlig och serviceinriktad med.

Hej du!
Nej – är du ute efter sol o bad bör du stanna i Zadar där du kan bada, eller ta dig ut på öarna utanför! Hälsningar Berit

Hej kroatienexperten!! Om man flyger till Zadar för en vecka och är främst ute efter sol och bad, vart bör man ta sig då? Finns det badmöjligheter i nationalparkerna? Det kanske är en dum fråga…

men tack på förhand!
Hälsningar Christoffer

hej Berit undrar om du har tips om boende Zadar, nu funderar vi på att ev. ta oss hit istället för Irland, i april. Tror du det är för tidigt, hur är det att köra bil här, var ni någon annanstans än i nationalparkerna denna gången?
Ska gå ut på kroatienguiden och titta också tänkte jag men ville ändå fråga dig till råds, du som varit där.
kram Ann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics