Kategorier
Resor

Lanzarote – ön med månliknande lavalandskap

Playa Papagoya – vackert naturområde – o helt oexploaterat!

 

Vi bodde i Playa Blanca….

Lanzarote valde vi att åka till denna gång, en av Kanariöarna som vi aldrig tidigare besökt! Härligt att fly hit från novembermörkret i Sverige, och få njuta av ca 20-25 grader i luften och 20 i vattnet.
Vi valde att bo i den mer stillsamma orten Playa Blanca, som tidigare var en liten fiskeort. Playa Blanca ligger nära öns sydspets med utsikt över grannön Fuerteventura.  Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är PlayaBlancacentrumrev2022.jpg

I den lilla orten finns flera stränder utmed strandpromenaden. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är PlayaBlancastrandrev2022.jpg 

 

1. Några kilometer från Playa Blanca  ligger dessa vackra,  naturreservatsklassade – helt oexploaterade stränder!…

Lanzarotes allra finaste stränder – de berömda Papagayostränderna Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är laPapagoyajaglångthållrev2022.jpg
Fantastiskt att man på en Kanarieö kan hitta så välbevarade
naturliga stränder! (helt befriade från hotell eller andra byggnader)

Playa Papagayo är mest känd av de fem finkorniga sandstränderna,
den intilliggande Playa del Pozo är lite mindre men också väldigt fin.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är LanzKenthsolarrev2022.jpg

Dessa vackra stränder når man enklast med cykel, taxi, buss, badbåt eller egen bil. (Men det var ganska dyrt att parkera bilen här!!)
….Vi promenerade till detta naturområde, det tog en timme från vårt hotell.

Trevlig promenad, och en del sevärt på vägen! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är vägenmotstrandbrantbergrev2022.jpg 

2. Fina hus och en mysig båthamn passerade vi…
Men det var tur att vi tog den promenaden – annars hade vi inte hittat den nya exklusiva båthamnen Rubicon Marina. Här intill vattnet ligger några få men väldigt bra och mysiga restauranger som serverade gourmetmat, även caféer, barer och några butiker. 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Rubiconbästrev2022.jpg

 

Längs Playa Blancas strandpromenad…
finns det betydligt fler restauranger som serverar både spanska och internationella maträtter, men vi tyckte ändå att vi åt den bästa maten på restaurangerna vid Rubicon Marina. Mysigt (och lugnt!) att sitta där vid båthamnen! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Marinanfinastaket-scaled.jpg

 

Att göra…..
Med hyrbil åkte vi runt ön och upplevde detta märkliga och mäktiga
svarta lavalandskap Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Bilvägbergbakgrund2rev2022.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Lavalandskap-scaled.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Ödlarev2022.jpg

 

3. Nationalparken Timanfaya
Verkligen helt annorlunda landskap här, intressant att se denna miljö!
…..En kort ridtur på dromedarer ägnade vi oss också åt, men förstår att barn nog kan uppskatta detta mer!
…..Vana vandrare kan uppleva bergen till fots. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Kamelersittanderev2022.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Kamelridningmångarev2022.jpg

4. Trevlig marknad i Tequise
En tur till marknaden i Tequise kan jag också rekommendera! Det var en stor marknad med ett väldigt bra lokalt utbud, skön atmosfär och trevligt med musikanter och lokala artister. Fanns många små mysiga uteserveringar även i denna by.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Tequiserev2022.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Januari-semesterkyrkarev2022.jpg

 

5. Grotta med vita kräftor!
I grottan Jameos del Agua kan man se kräftor som är vita… Där ligger också en konserthall och en fin lummig park med mycket blommor.
(Hörde att denna plats ursprungligen byggdes åt Omar Shariff.) Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Palmturkospoolrev2022.jpg

6. Konstnären Cesar Manriques

Ett besök i César Manriques bostad är också ett måste. Konstnären har påverkat det mesta vad gäller Lanzarotes arkitektur. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är cesar-manriquecasa-del-palmeral-1rev2022.jpg 
Han bidrog även till en lag som gör att byggnaderna får vara max fyra våningar och endast vitmålade med gröna eller blå trädetaljer. (Lagen gäller fortfarande.)
Hans bostad – som är mycket speciell med egendesignade möbler och tavlor – uppskattas högt av inrednings- och arkitekturintresserade.
Bostaden ligger i Taro de Tahiche. Åker man dit ska man inte missa att gå in på museishopen, där kan man köpa riktigt läckra och bra souvenirer.

7. Speciella vinstockar på Lanzarote
Vi besökte några vingårdar och tittade på de mycket speciellt placerade vinstockarna som här på Lanzarote planteras i en skyddande fuktbevarande grop i sanden – den svarta lavasanden är näringsrik – varje vinstock omges av en halvcirkelformad mur vilket gör att dessa vindodlingar ser mycket annorlunda ut. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Vinrankorrev2022.jpg 

8. El Golfo och Lago Verde Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Grönsjörev2017-scaled.jpg
El Golfo är en vulkankägla som ligger halvt nere i vattnet, som med tiden
eroderats av havet. Kvar finns endast en strimmig vägg av kratern där man
kan se mängder av röda och rödbruna färger. Vid foten av kraterväggen
ligger Lago Verde, som är en halvmåneformad lagun med en särpräglad grön färg, fylld med vulkaniska mineraler och mikroorganismer som man tror är unika för den här sjön.


Större turistorten Puerto del Carmen

Under vår bilrundtur passerade vi den andra huvudorten på ön, Puerto del Carmen.
Denna utpräglade turistort är betydligt större och brukar stå omnämnd som ”staden med het nattlivspuls och varierad shopping”.
Men vi tyckte mer om Playa Blanca, vi upplevde Puerto del Carmen lite för turistisk och inte lika mysig. Playa Blanca passade oss bättre att bo i – så återigen hade vi valt rätt ort för vår semester.

Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

7 svar på ”Lanzarote – ön med månliknande lavalandskap”

Tack Monica! Skitkul att du hamnar på min lilla blogg när du googlar – då vet man att det funkar! Ja vi gillade Lanzarote, kolla också sista kommentaren nedan från en kompis till mig – Ann – som där beskrivit annat som är värt att göra när man befinner sig på Lanzarote.
Gott Nytt År på er och hoppas ni hittar en bra resa!
Och om du kollar Anns kommentarer nedan så tyckte de att även Puerto del Carmen var trevligt. Men jag tror ändå det är lugnare och mysigare för er lilla familj i Playa Blanca, och ni ska absolut ta er till de fina ”Papegoj-stränderna” några kilometer utanför – kanonfint där för Isa också! (långpromenad dit, badbåt, bil eller cykel).

Vad kul, vi sitter här Lisa och jag och tittar på resor till Lanzarote och pratar om dig och plötsligt dyker en bild upp på dig i google!!! Nu ska vi snart boka resa till playa blanca (om det finns platser kvar) Ser fram emot ännu fler inside tips

Tack för de tipsen Ann! Vi gjorde allt det du beskrivit också – grottan Jameos del Agua som var fint att se, var också på marknaden i Teguise som var helt enorm.
Red också på kameler. Och jag håller med, Lanzarote är mer annorlunda än Gran Canaria. Och det fanns nog mer att se här än på Fuerteventura kan jag tycka…

Hej!
Ja, jag förstår om ni tyckte ni träffat rätt igen med er resa, det tyckte vi också när vi var där! Vi var där den 15 okt 2004 och hade toppen väder, men där ni inte ville bo bodde vi!!
Visst det var lite rörigt med mycket folk men just då inte så farligt inte rätta semestertider. Hyr man bil så behöver man ju inte vara där och trängas men vi for som sagt var inte illa och vi hittade många små restauranger som vi gillade. En väldigt mysig och trevlig nere vid gamla stan, vid hamnen som hette ”den röda villan” och det var fantastiskt gott!! Firade Thords 50 års dag där vi hade svärmor och svärfar med och de var mycket nöjda..
Sedan kan jag verkligen rekomendera 2 absolut måsten som vi tycker och det är Fundacion Cèsar Manrique en konstnär och arkitekt som gjort helt fantastiska skapelser, både möbler, tavlor och ett hem som inte liknar något annat.
Det andra var grottan jameos del Agua där det fanns vita kräftor och konserhall och massor av blommor och utställnigar om vulkaner. Vi var även i en kaktus park Jardin de cactus om man gillar kaktusar förstås!
Gillar man marknader ska man åka till Teguise, snacka om marknad hittar man inget här ja, då vet jag inte vad…Här hamnade vi i en ”Jätte mysig ” restaurang och åt tapas som var underbara och fantastiskt vin. Rekomenderas varmt!
Uppe på Timanfaya måste man ju också det är ju helt otroligt vilket landskap och vilka krafter sedan. Ja, jag tycker att man gott kan ta sig hit istället för Canarie öarna den här ön var ett strå vassare och man kunde hitta många små badvikar och mysiga undangömda platser. Skulle gärna åka till Furtuventura också det ska ju också var en fing ö. Tyvärr kan jag inte lägga in några bilder just nu ska fråga Thord om han kan fixa några senare!!
Ann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics