Kategorier
Resor

Zadar

Zadar en vecka i slutet av september var en positiv överraskning. Vädret och havet var sommarvarmt frånsett en halv dag med regn. Zadar är en vacker stad precis vid havet, det finns många hamnar med stora yachter som ligger och trängs.

Vi bodde i en jättefin och fräsch privathyrd lägenhet i ett område som heter Borika. Det är ett turistområde men det var lugnt med turister den här tiden. Jag vet inte varför det kallas turistområde, vi såg mest privata villor och en del hamnar. Det enda typiskt turistiska var ett ”All-inclusive-hotell” vid stranden.Det tog oss c:a 20 min. att gå till en bra sandstrand. Solstolar, ombyteshytter och serveringar fanns det också där. I Borikaområdet finns det en hel del rrestauranger även om de flesta matställena finns i Gamla stan. Vi kände oss litet ensamma på Borikas restauranger (eftersäsong), det verkar som om de flesta går till G:a Stan och äter. När vi gick till G:a Stan så tog det c:a 15-20 min. om vi tog ”lokaltrafiken”.

Lokaltrafiken var en eka som roddes av ”farbröder” tvärs över viken, vi slapp då gå en sväng på c:a 15min. Båtresan kostade 5 Kuna (7 kronor) enkel väg. Det är den trevligaste och mest annorlunda lokaltrafik som jag har träffat på!

Vi hittade tyvärr ingen riktig toppen-restaurang. Det finns fiskrestauranger med gott rykte, vi är inte fiskälskare så vi testade aldrig. Däremot så testade vi förståss pasta av olika slag och pizzor, alltid gott, särskilt vedugnsbakade pizzor!! Vi åt även annan mat men som sagt vi hittade ingen riktig favoritkrog.

Mysiga Cafeer finns det gott om, kaffet och glassen är suveränt gott överallt och Tuwe påstår att ölen smakar bra vart man än kommer. Bemötandet och servicen var också bra.

Vi hyrde bil två dagar (levererades till bostaden) och besökte då bl.a. Nationalparken Krka. Det var vackert men vi blev inte jätteimponerade. Det var jättebra bilvägar men omkörningarna var många på ”konstiga” ställen”( heldragna linjer m.m.) och farten var ganska hög. Bensinmackarna ligger INTE tätt.

Zadar Flygplats är liten med en mycket liten tax-free. Det är alltså bättre att handla sådana varor i Zadar. När vi flög hem var vi med om nå´t ovanligt. Vi startade c:a 25 min. innan utsatt tid!!

Den här bostaden hyrde vi:

www.apartmani-miodrag.com

Uthyraren, Nikica (Nico) Miodrag ( info@apartmani-miodrag.com ) visade sig vara en trevlig och serviceminded person. För 15 Euro hade vi avtalat om hämtning vid flygplatsen och då vi kom till Zadar erbjöd han sig att ta en runda i stan för att guida oss så vi skulle hitta bra senare. Nico ordnade även, på vår förrfrågan, kontakt med en biluthyrningsfirma, som hade bra priser.

På tal om priser, så kan det vara inressant att veta att ta med Euro, som många föredrar framför den lokala Konan (uttagsautomater levererar ju enbart Kona).

Synnöve

3 svar på ”Zadar”

Hejsan!
Tack för bra tips om Kroatien! Jag och en vän åker till zadar i slutet på maj och har kontakt med Nico. Du var nöjd med boendet? Om man ska ta sig ut på dagsturer till öar, var ligger hamnen där båtarna finns? Ligger lägenhet 1 nära dessa båtar? När jag tittar på google maps ser jag streckade färjelinjer ut från Zadar, och antar att det är därifrån även dessa turistbåtar går(?) Kan man bo på någon av öarna i närheten? tips på boende? Tack på förhand!
Hanna

Hejsan Synnöve!
Jag och min man har just nu mailat till Nico, som du rekommenderade i Zadar. Vi läste dina rader om staden och blev inspirerade, var det ett bra boende? Hur mycket reser du, det verkar vara oerhört många resor, vad roligt! Tack för ditt tips!
Vänliga hälsningar Kicki och Bengt Österman, Linköping.

Tack för det inlägget Synnöve! Zadar verkar ju vara ännu en stad i Kroatien som är värd att besöka. Och vilken fräsch lägenhet ni hade här också. Hoppas vi får det lika bra när vi åker snart (fast vi ska ju bo på lilla ön Pag). Tyvärr ser vädret inte lika gynnsamt ut nu – får väl hoppas att prognosen inte stämmer…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics