Kategorier
Resor

Weekend i Berlin

 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20212019JulGendståndrevSIST.jpg
Foton: Gendarmermarkt Julmarknad

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Gendarmenmarkttorget.jpg

 

Har aldrig varit i Berlin tidigare – och hört så mycket
positivt om denna stad – så nu var det dags för en weekend! Vi flög hit i slutet av november, vädret var betydligt bättre än i Sverige denna helg, gråmulet men ej regn, sista dagen strålande sol.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är utsiktfrånHotellet.jpg

Vi bodde i den stadsdel som kallas ”Mitte”, som ska vara Berlins hjärta.
Vårt hotell ”Alexander Plaza” låg verkligen i mitten av det trevligaste området i Berlin. Perfekt också vad gäller lokala färdmedel, bara några minuter från buss-stoppet till/från flygplatsen Tegel. Jag kan verkligen rekommendera detta hotell, vi fick ett stort ljust trevligt rum ut mot gatan (utsikt från rummet ovan), bra frukostbuffé – men det vi uppskattade mest med detta hotell var läget!

 

Hackesche Höfe 
5 min promenad från vårt hotell låg vackra gamla kvarter där det vimlade av barer, kafeer, restauranger, vintage, märkesbutiker, hantverk. Ett väldigt mysigt område att promenera i, gå in på innegårdarna och upptäck de charmiga restaurangerna, teatrarna, biograferna och konstutställningarna.

Hackescher Markt
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Roccorest.jpg
Vi tyckte detta område – med många restauranger under tågbanan – var väldigt trevligt! Stationen trafikeras av S-bahn (Berlins pendeltåg). När man satt på en restaurang här kände man tågens framfart ovanför huvudet. Restaurang Rocco och Barist blev våra favoriter. Inredningen gick i rustik pub-stil med vackra takkronor och läckra barer.
Jättegod wienerscnitzel åt vi på Rocco, lamb shank på Barist.

På eftermiddagen blev det oftast en spetsad glühwein (med Amaretto för min del), sittandes utomhus. På många ställen i denna stad såg vi detta – på cafeer, pubar, restauranger satt folk utomhus i novemberkylan, inlindade i varma plädar med gasolvärmare under parasollerna.

 

De trendigaste områdena nuförtiden är alla delar av forna
Östberlin; såsom Mitte, Prenzlauer Berg, Fredrichshain och Mitte.

Prenzlauer Berg promenerade vi till en dag, tyckte det
påminde lite om Stockholms ”Söder”. Detta område var mycket eftertraktat efter kriget, det var här de unga ville bo (fortfarande populärt!) Trevligt och trendigt område med många mysiga cafeer och andra ställen att umgås. Och billigt!

Kreuzberg är ett annat bohemiskt område i Berlin.
Kallas ”Turkiets tredje största stad”.
Ett stort utbud av secondhandaffärer och charmiga cafeer även här.

 

Äta ute
En bra italienare är ”Der Goldene Hahn”. På helgerna krävs bordsreservation, de får inte plats med så många gäster i den mysiga trånga lokalen. Ligger på Pucklerstrasse 20, Kreuzberg.
Restaurang Aigner vid Gendarmenmarkt – serverar jättegod wienerschnitzel! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Gendarmenmarktträdkyrkasist.jpg


Julmarknader överallt

Den allra finaste och mest romantiska var den som ligger vid Gendarmenmarkt.
Omgärdat av Deutscher Dom på ena sidan samt Konserthus och Schiller Memorial , räknas detta som ett av Europas vackraste torg. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Gendarmenmarktfolkbesk2019-1.jpgDenna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Gendarmenmarktbyggnaderfint.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Gendarmenmarktståndnära.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Gendarmenmarktstånd.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är JulGendjag.jpg

Vid alla julmarknader kan man även dricka värmande drycker
som gluhwein, punsch mm. Deras goda öl tillsammans med en grillad currykorv smakade också jättegott i kylan. Det serverades mängder med smarriga smårätter i stånden.

Dessutom fanns det vid varje julmarknad jättemysiga ”Bierstuben” och tavernor som byggts upp bara för denna adventstid. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Gendarmenmarktmatlagningsist.jpg

 

Men naturligtvis är det viktigast att barnen får roliga upplevelser i adventstider! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Vitthusbar2.jpg
….På alla julmarknader vi besökte fanns något kul för de yngsta; karuseller, ponnyridning, små tåg. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Julmarknoss2.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Ponnyridning.jpg

Solen sken sista dagen här, då passade vi (och väldigt många
andra turister…..) på att ta oss upp i TV-tornet vid Alexanderplatz.
Med sin höjd på 368 m har man en fantastisk utsikt över Berlin. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Tornetträd.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Utsiktfinastefrtorn.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är UtsiktAlexanderplatz2.jpg

 

Speciella fordon för sightseeing i Berlin!

En cyklande pub!
Verkligen ett annorlunda sätt att se Berlin…. Du slår dig ner på denna Bierbike, blir serverad en öl och får samtidigt se Berlin. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Ölcykelsist.jpg
Kör runt i kultbilen Trabant!
Trabant är en liten cool bil, som mestadels är gjord av plast, sägs det. Den
var nästan som en del av östtyskarnas identitet. Nu kan turisterna själva
köra dessa gamla bilar och samtidigt få guidning via radion. Ett speciellt litet museum för dessa coola bilar finns förstås också. 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är trabantmuseet.jpg

 

Vi ville förstås även besöka Checkpoint Charlie, den gamla gränsövergången mellan öst- och västBerlin. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är CheckPoint.jpg

 

Murmuseet kan man se foton som visar människors uppfinningsrikedom och desperation när de försökte fly över muren till Västtyskland.

Ett filmmuseum som är sevärt ligger i närheten av Potsdamer Platz. Här kan du t ex få veta mer om Marlene Dietrich som blev kallad förrädare i sitt hemland och flyttade till USA. Hon sjöng för de amerikanska soldaterna under kriget – (”Lili Marlene” kanske är bekant.) Man kan också titta på kortfilmer om Öst- och Västberlin, och när muren revs. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är MarleneDietrichjagsidan-1.jpg

Mer om detta här http://www.potsdam.de/cms/ziel/34704/EN/

Berlins mest kända landmärke är Brandenburger Tor. Den blev symbolen för återförenandet av Berlin efter det att muren föll 1989. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Brandenburger-Torsist.jpg

 


SOMMARSTADEN Berlin
Ett annat tips – som förstås är trevligast under sommarmånaderna – är att göra en båtkryssning på floden Spree. Det finns många dagsturer utmed denna flod, även en ”city night cruising”, 3 tim båtfärd. Den avgår från Jannowitzbrücke bl a.

Bad
Är du i Berlin under heta sommardagar har staden faktiskt en del ”badmöjligheter”, trots att det är långt till kusten.

Badbara sjöar finns i stadsdelen Weissensee och i Zehlendorf t ex.

Bassängbad
Vid Baerwaldstrasse där bron går över vattnet till Prinzenstrasse ligger Sommerbad Kreuzberg med 3 bassänger och stora gräsmattor att slå sig ned på.
Wannsee når du om du åker västerut. Detta bad ska vara en pampig anläggning med strandkorgar för soldyrkarna att vila i, samt sand från Östersjön.
Muggelsee tar du dig till med tunnelbanan. Vid Rahnsdorf ligger denna anläggning, som numera tyvärr är ganska sliten.

Smaka vita viner på Rudesheimer Platz
Några vinodlare från södra Tyskland kommer till Berlin varje sommar (sedan 1967) för att sälja sina viner i en liten kiosk vid denna plats. Slå dig ned vid ett av långborden och avsmaka viner.

 

Berlin är en stad med trevlig atmosfär. Och naturligtvis finns det massor att
uppleva här, särskilt för dem som är intresserade av att gå på museer och dyl.
Men staden verkar befinna sig i ett ständigt pågående restaureringsläge, vilket kanske är en anledning till att vi ibland upplevde staden lite rörig och inte lika tilltalande överallt.
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Domenskulpturer.jpg

Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

2 svar på ”Weekend i Berlin”

Väldigt fin blogg: Åker till Berlin i början av april. Hoppas vi får lika trevliga ölstopp/matstopp som ni hade. Vore kul att hoppa på den cyklande puben.
Hoppas vi finner den .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics