Kategorier
Resor

Vackra Parga – älskad av många!

1. Våra tidigare besök i Parga

Parga ligger på Greklands västkust sydöst om ön Korfu!
1. Denna vackra, gröna stad upptäckte jag redan för ca 25 år sedan! DÅ var detta en väldigt lugn liten stad, med få turister och bara någon enstaka taverna utmed havspromenaden! Några solstolar fanns överhuvudtaget ej!
2. Vi återvände hit 2019 efter jag haft en neurologisk sjukdom, då bodde vi mitt i den centrala platta staden m närhet både till strand, affärer, restauranger! (gick med käpp då så kunde ej utforska det som låg på höjden) HÄR mitt inlägg från den resan www.desires.se/2019/10/Parga-en-grekisk-parla/
3. Eftersom vi då missade många högt belägna platser hade jag en längtan tillbaka! Så vi återvände 1 vecka i slutet av september/början av oktober.

Utsikten från vår stora balkong nedan! Samma dag vi kom hit var det en simtävling här – därav mer folk i vattnet!

Vi bodde på Krioneri Beach Studios, mitt i denna pittoreska stadsmiljö! Och bara några promenadsteg till denna fina strand – Krioneri! Härligt att ha så nära till allt!

2. Promenad upp till slottet

Parga har en intressant historia som man kan lära sig mer om genom att besöka Erimokastro – Den venetianska borgen!

För att gå upp till slottet går man genom staden till slutet av denna; till vänster om rest Oskars pizza står det en skylt och man ser de breda trapporna upp till slottet. Du går uppför i gamla stans branta backar, förbi blommiga trädgårdar och små butiker. Förra gången var det omöjligt för mig att ta mig upp till den vackra miljön runt slottet, så nu hade jag längtat att få uppleva de underbara vyerna här uppifrån!
(Översta fotot är förstås också taget där uppifrån!)

På väg nedför slottsområdet såg vi vackert belägna fiskrestaurangen Stefanos – som jag hört ska vara en av de bästa! Så naturligtvis slog vi oss ned där och beställde in ”dagens FISK”! (Fotot nedan utsikt mot Valtosstranden)

Foto nedan: Ägaren av restaurang Stefanos i färd med att kolla sina nät efter morgonens fisketur! (På restaurangen pratade vi lite med hans son, som då nämnde att det snart var dags för honom att ta över verksamheten efter sin far.)

Nedanför slottsområdet mycket pittoreska kvarter, där man går förbi pastellfärgade hus, glassbarer o småbutiker som säljer kläder, souvenirer etc.

3. Båtutflykt med Marco Polo

Detta var vår bästa upplevelse i Parga.
Marco Polo segelbåt är den minsta av alla båtar som har denna utflykt till Antipaxos, Blå grottorna och Paxos hamn. Båtturen startar på morgonen nere från Pargas hamn.

Vi hade en underbar dag på Marco Polo. Kaptenen och hans besättning bjöd verkligen på sig själva; serviceminded, underhållande och roliga! Gillade även att denna båt ej tog lika många passagerare som andra, här fanns därför gott om plats för alla!

Antipaxos var det första stoppet – där vattnet var otroligt klart och ljuvligt turkosblått!!!! Själv aldrig tidigare sett SÅ TURKOST VATTEN!
…..Precis som i Karibien, sa passagerare som även varit där!
Naturligtvis många som hoppade i från båten!

Därifrån har du en något kortare segling förbi de Blå grottorna till det andra simstoppet. Jag var så hänförd av dessa vackra miljöer att jag glömde att filma……
(Lite jobbigt när man både ska fota m kamera, mobilen o filma)
Men vi såg i alla fall en person som dök högst uppifrån de stora klipporna!

Nedan – Lyckliga badare!

Därifrån åkte vi till den söta lilla byn på Paxos, där vi hade drygt 2 timmar ledig tid innan tillbakafärden mot Parga stad!

I denna pittoreska by strosade vi runt och hamnade till slut på en trevlig taverna, där vi åt den kända grekiska lammgrytan Kleftiko – mycket mört lammkött, grönsaker o potatis, serverat på detta vis!

4. Stränder i Parga

Vi är ej sådana att vi älskar att ligga i en solstol hela dagarna, men visst händer det också! Det jag njuter mest av är att bada i detta ljuvliga vatten!
Det blev mest Krioneri Beach (närmast oss), men vi var även vid Piso Krioneri! Valtos beach kan man enkelt ta båten till från kajen, men vi gjorde ej det denna gång (sandstrand där om man föredrar det)!
Flera andra läckra stränder utanför Parga, kan man nå via båt!(se mitt förra inlägg)
…..Men även nu i slutet av september tyckte vi att det var väl mycket folk på alla dessa ställen, som tur är blev det betydligt lugnare från mitten av veckan.
Jag är vinglig pga olika sjukdomar, så den 5:e dagen i Parga på stranden Piso Krioneri skadades jag svårt i benen – Jag föll så illa när jag skulle resa mig upp att jag landade rätt på solstolens metallram och skadades svårt i båda benen, så fortfarande efter 1,5 vecka oerhörda smärtor i det största såret (3×10 cm) och omläggning varannan dag!

NEDAN Piso Krioneri – den strand med vackrast läge! (men min ”olycksstrand”…)

5. Restauranger

Parga är ej någon större turistort, men här finns ändå ett väldigt stort utbud av restauranger/barer/caféer! Jag hade läst många restaurangtips innan, men den restaurang vi uppskattade mest var Hellenikon – Mysig atmosfär, superb service och god mat! Denna familjära restaurang ligger högt upp i en av stans gränder.

6. Annat att uppleva i området

Förra gången vi var här besökte vi olivoljemuseet, och fick då lära oss att laga grekisk mat, den trevliga kvällen avslutades med en middag tillsammans! Ni kan läsa om denna kväll i mitt tidigare inlägg om Parga! www.desires.se/2019/10/Parga-en-grekisk-parla/

Några andra populära sevärdheter/utflykter:
Acheron River, Historisk rundtur Epirusregionen, Dagstur Korfu,
Ön Lefkada, Vackra staden Metsovo (högt upp i bergen), Kajakpaddlingsupplevelser, dessutom många fina Vandringsmöjligheter!

Men den största sevärdheten i HELA Grekland är nog klosterbergen Meteora. Där har vi dessvärre EJ varit!
Men passa gärna på om ni har möjlighet, när ni är här i Parga!
(Med bil/buss från Parga ca 19 mil o 2,5 timmars körning. Vill man ej köra själv, finns det flera olika utflykter dit med guider!)
Dessa spektakulära klosterkomplex med besynnerliga klippor är något helt fantastiskt att uppleva, sägs det.
på Kalimera.nu kan man läsa:
Av de 22 kloster som en gång var verksamma i Meteora är det bara sex som är i drift idag. Klostren är spektakulärt placerade högst upp på branta klippor! Från 1600-talet och framåt övergavs alltfler kloster. FOTO:Kalimera.nu

Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

8 svar på ”Vackra Parga – älskad av många!”

Varit i Parga flera gånger (en favorit). , längtar tillbaks när jag läser ditt fina inlägg. När vi var i Parga nu i september blev det en tur till Meteora, det vackra gör sig inte rättvisa på bild. Glad att fått uppleva det live. På hemvägen besökte vi en ”alpby” Metsovo. Så vackert. Hade ingen aning om att Grekland har skidorter . Tack för fina reseberättelser.

Tack snälla, kul med uppskattning! Meteora hade jag jättegärna velat uppleva, har sett fantastiska bilder därifrån! Men både maken o jag kroppsliga problem, så tror ej vi skulle klara att gå/vara där!

Svara

Jätrekul att läsa! Vi upptäckte Parga för 3 år sen! Har bott på olika ställen,längst bodde vi på Petros Penthouse i 7 veckor! Nu bodde vi på Krioneri beach studios!!
Jätte bra!! Blir nog det nästa gång!!

Takk for at du deler 💙🇬🇷💙Min første tur til Parga var i August 1994..Forelsket meg så mye,at vi reiser 2 ganger i året siden da. Giftet oss på Borgen i september 1996. Elsker og drømmer om Parga. Neste tur er bestilt og betalt for 2024..Så 3 juni er vi tilbake i Parga mitt hjertes sted for 63 gang 🇬🇷💙🇬🇷

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics