Kategorier
Resor

Sydney – en av världens vackraste städer


Har själv haft förmånen att besöka Australien 2 gånger. Första gången var 2001, då vi var där en månad i samband med att vår dotter skulle inleda sina studier i Melbourne. Den gången åkte vi runt – flyg och hyrbil – och fick uppleva väldigt mycket som vi tyckte om. Här är mitt inlägg om 4 veckor i Australien år 2001!

Detta inlägg handlar om den fantastiska staden Sydney, som vi återvände till i oktober 2004 (denna gång jobbresa för mig).

Det finns så mycket positivt att säga om Sydney men det jag tror svenskarna tänker på när man nämner Australien och Sydney är nog främst Operahuset och de läckra stränderna (Bondi Beach den mest kända).


Det ”farliga djurlivet”….
brukar komma på tal när man nämner Australien – t ex att 10 av världens farligaste ormar finns här, och otäcka incidenter med hajar inblandade har nog alla hört talas om….


Ofarliga djur i Sydney….
De djur man mest förknippar med Australien är nog ändå kängurun och koalan.


Om man vill se kängurur när man befinner sig i Sydney kan man besöka djurparker, t ex ta färjan till Taronga Zoo. Där kan man komma djuren riktigt nära och få chansen att mata en vallaby eller fotograferas med en koala. Om du går rundturen ”bakom kulisserna” (max 8 personer), så får du träffa djuren på riktigt, och höra professionella djurskötare berätta om Australiens speciella djurvärld.


Är man intresserad av djur som lever i havet ska man besöka Sydney Aquarium som ligger på den östra sidan av Darling Harbour. En häftig upplevelse på akvariet var att gå igenom glastunnlarna och titta på hajarna som simmar ovanför.

Operahuset….
På en halvö ligger det fina välkända Operahuset som är byggt i betong. Det är en vacker byggnad så man måste säga att Jorn Utzon – den danske arkitekten som ritade operan – verkligen har lyckats med denna betongbyggnad. Som svensk är det roligt att känna till att utsidan av operahuset är belagd med ca en miljon vita keramiska plattor – från Höganäs.

 

Sydney Harbour Bridge….Vid George Street under Harbour Bridge har man Operahuset rakt framför sig. Men bege er gärna hit för att se de mest vågade broklättrarna som härifrån börjar sin tur på bron till bågens topp. Vi såg flera våghalsiga klättrare när vi var där. Om man inte vågar klättra men ändå vill se utsikten…..kan man ta sig till sydöstra sidan av bron och för en billig penning komma upp till Road Traffic Authorities där man kan njuta av en utsikt nästan lika bra som från toppen av bron.


Har förstått att det är här man ska befinna sig för att fira NYÅR! Det ska vara helt fantastiskt; med programpunkter som flygturer över hamnen, fyrverkeri med synkroniserad musik från kända barn- och poplåtar, följt av en ljusparad med mängder av upplysta fartyg, samt det otroliga fyrverkeriet på 12-slaget vid Harbour Bridge – som varar i exakt tolv minuter, en för varje månad under året.


Cirkular Quay….
Vid Cirkular Quay är det alltid mycket folk i rörelse, härifrån går båtarna/färjorna ut till öarna.

Mest känd av de norra stränderna är Manly Beach!
Efter en kort promenad från färjan kommer man till denna läckra strand
(2 km lång).

Manly blev vår favorit som vi återvände till. De flesta turister som tar båten till Manly lockas kanske av den fina stranden och de vackra omgivningarna. Trevligt att det även finns små butiker utmed gågatan, samt flera bra restauranger. Vi åt väldigt god färsk fisk och skaldjur på en utetaverna här (mestadels supergod mat i Australien).

På Manly finns även möjlighet att vandra utmed natursköna vandringsleder.

The Rocks….

The Rocks var Sydney första bostadsområde, det var hit straffångarna kom 1788. Men området har renoverats och har sedan 1970-talet utvecklats till ett väldigt charmigt turistområde med kullerstensgator, vackra byggnader, affärer och ett livligt nattliv fyllt med pubar och restauranger. På helgerna finns en trevlig marknad här, man kan också gå på guidade promenadturer i detta område.


Hyde Park Barracks Museum….
Vid Hyde Park är sevärt! Du får en insyn över de första invandrarnas (straffångarnas) dagliga liv, rum, utrymmen och saker som bevarats efter dem.

Darling Harbour….
Detta område var tidigare hamnslum, men på 80-talet förvandlades det till ett jättestort nöjesområde med stor blandning av barer, restauranger, barnparker, gatumusikanter, IMAX 3dBio – och fyrverkerier varje lördag natt!

Vi bodde i närheten (hotellview nedan), så det blev många promenader till Darling Harbour för att äta eller bara umgås över en öl/ett glas vin på någon av alla mysiga restauranger och barer.

Shopping….
Kläder och skor – kring Pitt Street, en gågata med många shoppingmöjligheter. Här finns de stora varuhusen och även några s k factory outlets. Men Strand Arcade från 1892 med gjutjärnsräcken, blyinfattade fönster och glastak var lyxigast/läckrast av alla arkader.
China Town är också kul att vistas i – och mycket mer shopping för den lilla plånboken!

Sydney Fish Market här kan du köpa ”sjömat” som de steker på plats som du vill ha det, eller äta på någon av restaurangerna. Som på många ställen i Australien är BYO helt OK här, du kan alltså medta eget ”dricka” till maten – öl eller vin alltså.

Blue Mountains... hann vi inte med denna gång, men jag tror att det är väldigt sevärt, det finns många dagsutflykter dit!

Balmain…är en av Sydneys äldsta förorter – och nog den mest pittoreska!

Sydney är en underbar stad – vi stormtrivdes!
En stor anledning till att man verkligen trivs i Australien är att människorna är väldigt vänliga, pratsamma och positivt nyfikna. När de hör att man pratar ett annat språk vill de gärna veta var man kommer ifrån – de verkar uppriktigt intresserade av oss turister! Synd att det är så lång flygresa, annars hade det nog blivit fler resor hit!

Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

3 svar på ”Sydney – en av världens vackraste städer”

Skulle jag få ta med mig hela min familj och alla vänner skullejag välja bo i Australien, nu bodde jag i Melbourne och älskade den staden. Mer än Sydney MEN det är lite hat kärlek mellan Sydney – Merlbourne. Lite som Göteborg och Stockholm!!
Framför allt är det människorna i detta land man gillar, en otroligt härlig syn på andra människor. De flesta gästvänliga och intresserade. Trevliga! Håller alltid uppdörrar och kan le mot en på tunnelbanan och börja prata. Händer detta i Stockholm tror ju folk man är en galning…
Glömmer aldrig när jag landade på Arlanda och skulle hämta babaget, skulle besöka damernas innan. Fick en dörr i ansiktet för jag inte hann med att ta emot efter kvinnan som var innan, jag log och tänkte. Back in Sweden…
Värt ett besök, Australien har ju både stränder och ski resort…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics