Kategorier
Resor

Ön Vis – Adriatiska havets Capri

Kroatien är det land jag får mest frågor om och jag har också skrivit flera inlägg om olika öar, t ex Hvar, Korcula och världsarvsstaden Trogir . Har även skrivit om nationalparkerna i Kroatien, och om staden Omis på fastlandet.


Ön Vis….
är ytterligare en liten pärla bland alla öar som finns i Kroatien, den lilla rofyllda, vackra ön ligger längst ut av de dalmatiska öarna utanför Split.

Foto: Hamnen i den lilla fiskebyn Komiza


Byn Komiza….

Utsikt från den lilla studion ”Lavender”

Världsnaturfonden har utsett Vis till en av de 10 kvarvarande paradisöarna i världen, den brukar kallas för ”Adriatiska havets Capri”.

Färjan dit från Split tar ca 2,5 timmar, katamaranen tar 1 timme drygt. Men det är väldigt billigt att åka färja i Kroatien. Färjan lägger till i byn Vis som också är fin men den mysigaste byn är Komiza!
Det går bussar från Vis till byn Komiza, tar ca 25 min, men bor du på Kolelastra hämtar de dig vid färjeläget – och kör tillbaka dig när du ska hem (suverän service!)

Underbar utsikt från balkongen på ”Kolelastra” www.smokva.net


Många mysiga restauranger…
Komiza har som många kroatiska byar ett gammalt fint stencentrum med små gator, trånga gränder och torg.

I den lilla byn finns flera bra, vackert belägna och speciella restauranger.

…..T ex denna som ligger i ett ”båthus”, här äter man helst skaldjur och fisk! Och till detta dricker man deras goda lokalt producerade viner.

Båtrestaurangens ”skafferi”

Lägenheter….
Vi hade förbokat en liten studio med ljuvlig havsutsikt – studion heter Lavender
och ligger högst upp i en av Dubras lägenheter. Lavender är den enda av husets
lägenheter med denna underbara utsikt!
http://www.apartmani-dubra.hr/apartments.html
Denna lägenhet var nog den minsta vi hyrt i Kroatien, med vad gör det när man har så skön utsikt! Men bara 2 personer får plats här.
Så skönt att sätta sig på den balkongen – särskilt på morgonen – när havet var spegelblankt och det var lugnt och stilla, endast fiskmåsarna hördes och ljudet från fiskebåtarna som återvände till byn med färsk fisk.
TIPS Större jättefina lägenheter…

Kolelastra har väldigt mysiga och fräscha lägenheter med 2, 3 eller 4 bäddar. Dessa lägenheter har också fantastiskt fin utsikt mot havet och den fina byn Komiza, se nedanstående foto av mig på balkongen!
Kolelastras lägenheter kostar 50 E per natt 1/5-9/7 och 27/8-30/9, övrig tid 80 E. (Pris per lägenhet/natt)

Läs bland kommentarerna nedan om Kolelastra; Anna-Lena och Tottes mycket positiva intryck av dessa lägenheter och det trevliga och hjälpsamma värdparet på Kolelastra!

Har alltid tyckt att det doftar så gott på de kroatiska öarna och på Vis växer
det timjan, anis, salvia och rosmarin (på stora buskar!)
…även gott om vinodlingar på denna ö!

Vi vandrade lite i omgivningarna runt omkring, bl a till klostret som man går förbi innan man kommer till den nedan beskrivna stranden.

1:a gången jag drabbades av en manet här…
Denna strand hittade vi utanför Komiza, fin strand och kristallblått klart fint vatten som oftast i Kroatien. När jag som bäst låg där och flöt och njöt av stunden kände jag att det brände till ordentligt på armen. En manet hade ”landat” på mig. Kroaterna sa att det var en Yelly fish. Det gjorde ganska ont, en av ortsbefolkningen la tomater över hela armen, det skulle lindra sa hon eftersom de innehåller antioxidanter. Min arm såg länge ut som om den attackerats av en mindre haj, men detta är första och enda gången jag drabbats av en manet i Kroatien så jag tror det är ganska ovanligt ändå.
Det finns även en stor strand inne i byn Komiza, även flera andra stränder om man tar sig bort från byn (man kan ju t ex hyra cykel eller moppe och åka på öns slingriga vägar mellan vackra vikar och vinodlingar).
Blå grottan…
En kort båttur härifrån ligger Bisevo med grottan Modra eller den Blå grottan som den kallas. På sommaren kan man se det speciella blå ljuset som sprids i grottan, ett naturfenomen som ger en upplevelse av ett ”lysande hav”.

Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

7 svar på ”Ön Vis – Adriatiska havets Capri”

Hej

Jättefin blogg, väldigt kul att få lite inspiration. Jag och min pojkvän planerar att resa till Vis i september. Efter att ha läst din blogg och ditt inlägg på reseguiden har vi bestämt oss för att bo i Komiza istället för i byn Vis. Jag undrar vilken av lägenheterna som du skrivit om du skulle rekommendera mest?

Det verkar som om Kolelastra appartments ger bra service, men Dubra appartments verkar finare, är de även lika hjälpsamma som Kolelastra? Om du hade valt idag igen, vad hade du då valt?

Du får gärna maila på johannaolsson162@gmail.com

Anna-Lena och Totte skriver till mig:
Jag och min man reste till Vis 2/6-10. Vi bodde i den mysiga lilla by Komiza. Vi fick tack vare din Blogg boende hos familjen Kolelastra. Vilket värdpar, dom hjälpte och servade oss med allt och lägenheten vi hyrde var så mysig. Vi hyrde moppe som vi for runt på. Vis är ju en liten ö så det hann bli några varv runt, men det finns ju fantastiska små byar och härliga vikar som man kan stanna och bada vid. Vattnet är kristallklart. Vi kan varmt rekomendera Vis och boende hos Fam. Kolelastra

Vad roligt! Ja Trogir var en jättesöt och mysig liten stad! Har nu kollat din egen blogg, ser väldigt trevlig ut men jag förstår ju inte kroatiska. Fotona är väl på din son antar jag, jättegullig! Själv är jag i den åldern att jag har barnbarn, väntar mitt 2:a barnbarn snart! Det är min största livsnjutning nu!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics