Kategorier
Resor

På kroatiska ön Brac spelades julkalendern in!

Foton ovan: http://www.blueskyapartments.se/

 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är BracZlatniRat2017-1-scaled.jpg

Nära den lilla byn Bol hittar man denna välkända och vackra strand – Zlatni Rat! Den tungliknande spetsiga udden har utsetts till Europas vackraste strand (Daily Telegraph) och rankats som en av de tio vackraste i världen (Lonely Planet).

Ön BRAC
är den tredje största ön i Adriatiska havet. Det är också den ö som ligger närmast staden Split som färjorna utgår ifrån. Du kan även ta dig hit via båt från ön Hvar.

Supetar
Färjan – som tar ca 1 tim – lägger till i den gamla staden Supetar, en lugn o charmig liten stad som är mysig att vistas i några dagar. Vi tyckte även att det fanns många trevliga och riktigt bra restauranger här! 
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Supetarbynbast1jpg-scaled.jpg

Och det bästa och billigaste sättet att bo här är – som vanligt i Kroatien – att hyra en privat lägenhet. Själv bokar jag oftast i förväg men även här brukar det vid färjeläget stå tanter som hyr ut rum/lägenheter. Utsikt från vår lägenhet nedan. (Tyvärr kommer jag ej ihåg vad denna trevliga studio hette….) Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Supetarutsiktbast.jpg


3 privata lägenheter i Supetar…(som jag tycker ser bra ut,
men ej bott i)

”Villa Midea” har trevliga 4-stjärniga lägenheter, 100 m från stranden och 400 m från centrum, havsutsikt kan du också få!
Kan bokas via booking.com
(har fått 9,1 poäng = fantastiskt!)

”Villa Supetar” (betyg 8,7) ligger 100 m från stranden och 450 m från centrum. Även där kan du bo med balkong o havsutsikt (som JAG föredrar)!

En annan privat lägenhet som jag hittat (8,7 poäng) är denna 3-stjärniga lägenhet ”Apartments Petranić Brač”, som ligger ca 1 km från Supetars centrala delar.

 

…………………………………………………………………………………………………………
Staden Omis på fastlandet (vi tog en båttur hit från Supetar)
I Supetar kan du bada överallt, det finns t o m en sandstrand om du föredrar det. Om man vill se något annat vill jag rekommendera att ta båtturen ifrån Supetar till den söta byn Omis som ligger på fastlandet, där kan man t ex göra en naturskön färd på Certinafloden. Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2020Omisbergbäst.jpg

Se mitt tidigare inlägg om den turen 
……………………………………………………………………………………………………….

 

Bol
är en mysig by, och du hittar många trevliga uteserveringar utmed den lilla strandpromenaden. (Det går bussar hit från färjeläget i Supetar, ca 3 mil.)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är BracBolstad2017-scaled.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Bracbyn2017b.jpg

Zlatni Rat
Men jag tror att de flesta tar sig till ön Brac gör det för att de hört talas om och sett foton på den vackra stranden Zlatni Rat (det gyllene hornet), den kända stranden ligger i den lilla byn Bol (en kvarts promenad).

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är BracZlatniRat2017-1-scaled.jpg

 

Och visst är stranden Zlatni Rat läcker, som en sandfärgad utstickande tunga i kontrast mot det vackra turkosa vattnet… Har varit där både i juni och juli.
Juni är att föredra, juli-augusti kan det vara proppfullt här (se nedanstående foto)! Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 2022bBracZlatnibåtar.jpg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Bracträd2017.jpg

Men stranden är stor, och om det inte är nödvändigt att vara längst ut på stranden kan man hitta ställen där det är lite glesare mellan badgästerna. Bakom pinjeskogen och stranden ligger numera flera hotell och mängder av fina stenhus, där man hyr ut privata lägenheter, de flesta med utsikt mot havet och bergen på andra sidan.

Sevärdheter…
Ön Brac är ganska karg och stenig och på ön utvinns en världsberömd vit marmor, som smyckat både Vita huset samt Diocletianus palats i gamla stan i Split. Även vårt eget Kungliga Slott är till vissa delar byggt av sten från Brac. Så förutom turismen är detta öns främsta försörjningskälla. Om man vill se hur man bryter den vita marmorn ur de stora stenblocken ska man bege sig till Donji Humac.

En annan utflykt man kan göra är att åka på slingriga vägar upp mot den högsta punkten i Adriatiska havet, Vidova Gora (778 m över havet). Därifrån har man en vidunderlig utsikt över landskapet (….men inget för höjdrädda)!

Brac är naturligtvis ett paradis för vindsurfare och dykare, men man kan också ägna sig åt cykling och bergsklättring.

Privata lägenheter i Bol…
Har inte bott här själv men tycker detta ser trevligt ut o ligger bra till i Bol, titta här: http://www.nautic-center-bol.com/se-lagenheter-kroatien.php Här får alla gäster även möjlighet att prova på dykning ”discovery scuba diving” tillgängligt en gång per vecka – i bassäng eller i havet . För att njuta av denna present behövs ingen kunskap eller erfarenhet i dykning; en kunnig guide är med hela tiden för att hjälpa dig och presentera detta aventyr för dig.
På denna sida hittar du mängder med privata lägenheter i Bol http://www.bracapartments.com/brac-apartments/accommodations-bol_island_brac.html
eller denna http://www.blueskyapartments.se/

 

Av desires

Om mig!
Älskar att resa och haft förmånen att få uppleva 42 länder!
Hemsidan (desires.se) startade jag 2009!
Med många foton och resetips hoppas jag kunna inspirera andra till att ge sig ut i världen och få härliga reseupplevelser!

4 svar på ”På kroatiska ön Brac spelades julkalendern in!”

HejTänkte kolla om du vet något om möjligheten att hyra moped i Bol?Har förstått att man måste hyra i Split om man vill ha bil.Mvh/Krzys

Tack snälla, blir så glad för sådana här kommentarer! Det är ju för er som älskar att resa och uppleva andra länder som jag skriver. Hoppas ni får en underbar resa!

Vilken informativ och fin blogg! Vi ska åka till Kroatien i månadsskiftet juni/juli för andra gången och jag skall definitivt läsa allt du har skrivit om Kroatien. Vi har inte bokat någonting, då vi har svårt att bestämma oss för vart vi vill åka i Kroatien. Förra gången var vi på Istrien och Cres.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Verifierad av ExactMetrics